Első fokon betiltott kópia

Egy müncheni bíróság helyt adott a BMW keresetének, és első fokon megtiltotta a Shuanghuan CEO forgalmazását Németországban. Az ítélet nem jogerős, az importőr, a China Automobile Deutschland fellebbezhet. Korábban a torinói autószalonról tiltották ki a Smart-kópiát, mert a kínai modell sérti az eredeti formaterv birtokosának jogait.

A bíróság elutasította a Shuanghuan, pontosabban a német importőr érvelését, mely szerint a CEO önálló konstrukció, és egyetlen alkatrésze sem azonos a BMW X5-ösével,
mellyel finoman szólva is öszszetéveszthető.

Megkérdeztük az ügyről László Károlyt, a modell magyarországi forgalmazóját, aki szerint akár reklámnak is jó az ügy, és ő tovább bővíti az immár minden megyére kiterjedő magyarországi értékesítési hálózatát. A Bács Indicar ügyvezetője elmondta, hogy az európai vezérképviselet, a Martin Motors furcsállja, hogy több mint két évvel a forgalmazás után indított pert a német cég.

A kínai autógyártók terjeszkedését világszerte jogviták nehezíthetik, mert többtucatnyi másolatot gyártanak sorozatban: a Chery QQ mini a Matizra hasonlít, a Hebei Zhongxing üzemében Honda CR-V, a Beijing Jeepnél Cherokee-utánzatok készülnek, másolják az Audit, a Mercedest és a Smartot, az Opel Fronterát, a Toyota Carynát. A cégek nem kezdenek jogvitába, hiszen ezzel többet veszítenének a kínai piacon, mint amit nyernének a kópiák letiltásával Európában vagy az Egyesült Államokban. (B. J.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.