Szlovákia lehet az első

Miközben a németek inkább otthon maradnak, egyre intenzívebb a közép-kelet-európai régióban a dél-koreai és japán márkák beruházási kedve.

Az év végén már három típus gördül le a május óta termelő zsolnai Kia gyár szalagjáról, ezek között két premiermodell is lesz.

Az eredeti éves háromszázezer helyett már félmilliós termelésben gondolkodik a legnagyobb dél-koreai autókonszern, a Hyundai, mely Kia márkájával is erősít az európai piacon és a helyi járműiparban is. A stratégia fontos helyszíne a közép-kelet-európai térség, ahol vadonatúj modelleket gyártanak. Ezek közül az egyik a korábban cee'd jelzésű tanulmányautónak nevezett modell, melynek már neve is van: a négybetűs kódból kettő maradt, az ED jelzés a European Dream, vagyis európai álom rövidítése, ami akár jelképes is lehet.

A Kia idén ötezer, 2009-ben 300 ezer, 2010-ben pedig már félmillió autó gyártását tervezi zsolnai üzemében. Szlovákiában tavaly negyedmillió személyautó készült Audi, Seat és Volkswagen márkajelzéssel.

Jövőre termel a Peugeot és Citroen új gyára, 2010-ben pedig már 1,2 milliós kapacitással lehet számolni, ami az európai országok sorában a negyedik helyet, az egy főre jutó termelésben pedig az elsőt jelentheti. A tavalyi adatok alapján Belgium vezet: minden tizedik lakosára jut egy gyártott autó.

Csehországban tavaly 494 ezer Skoda, valamint 104 ezer Citroen, Peugeot és Toyota készült a TPCA üzemében, négy év múlva évi 850 ezer autóra bővül az ipari kapacitás.

Magyarországon tavaly Győrben 12,3 ezer Audit, Esztergomban 140 ezer Suzukit gyártottak, az idei hazai személyautó-termelés várhatóan meghaladja a 200 ezer darabot, 2010-ben pedig elérheti a 400 ezret. (B. J.)

A TPCA kolini gyárában évente 300 ezer Citroen, Peugeot és Toyota jelvényû mini készül
A TPCA kolini gyárában évente 300 ezer Citroen, Peugeot és Toyota jelvényû mini készül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.