Holttérfigyelő rendszer

A személyautók terén igazi világújdonsággal rukkolt elő a Volvo: ez év végétől szerelik fel a cég autóit a BLIS (Blint Spot Information System) holttér információs rendszerrel. A svéd fejlesztők szerint az egyre nagyobb ablakfelületek és a hatásos külső tükrök ellenére még mindig nagy veszélyt okozhat vezetés közben a vezető szemétől eltakart holttér. Ez különösen sávváltás és előzés közben növeli a balesetek esélyét.

A látási viszonyok javítása érdekében a Volvo figyelőrendszerének kamerái folyamatosan pásztázzák a kocsi melletti és mögötti területet. Amennyiben másik jármű lép be erre a területekre, jelzőfény gyullad ki a megfelelő oldali külső tükör mellett. Ez jelzi a vezető számára, hogy másik jármű tartózkodik autója közvetlen közelében. A rendszer a hátulról érkező autókat, illetve az éppen leelőzötteket is jelzi.

A BLIS-technológia lényege, hogy mindkét külső tükör házába digitális kamerát építettek, melyek másodpercenként 25 fényképet készítenek. A képek összehasonlítása révén a rendszer észleli, ha egy idegen jármű hajtott a BLIS-zónába, amely zóna 9,5 méter hosszú és 3 méter széles a kocsi mindkét oldalán. A rendszer 10 km/óra sebességnél lép működésbe, és olyan járművekre reagál, melyek maximum 20 km/órával lassabbak, illetve maximum 70 km/órával gyorsabbak, mint a saját jármű. Ha valakit zavar a sárga színű villogás, a középkonzolba épített kapcsolóval a rendszert kiiktathatja.

A rendszer a motorkerékpárokat is felismeri, napfényben ugyanúgy, mint éjszaka. Az elektronika beállítása olyan, hogy parkoló autókra, útlezáró akadályokra, lámpaoszlopokra és más statikus tárgyakra nem reagál.

A külsõ tükör alá épített kamera és a hozzá kapcsolt jelzõfények figyelmeztetnek a holttérben lévõ jármûvekre
A külsõ tükör alá épített kamera és a hozzá kapcsolt jelzõfények figyelmeztetnek a holttérben lévõ jármûvekre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.