Luxusautók harmadáron - egyre több csaló támad

Tökéletes állapotú, alig használt BMW, Audi vagy Mercedes harmadáron? Kicsit beszél magyar? A hazai internetes oldalakon egyre szaporodnak a csaló hirdetések. Az egyik ilyen, Nagy-Britanniában élő, valószínűleg szláv hiéna számos feljelentés ellenére zavartalanul szedi magyar áldozatait.

„Az autó volt a bátyám, aki Magyarországon élt, a bátyám halt meg 3 hónappal ezelőtt egy hülye motorbalesetben. Én nagyon szomorú, a fájdalom nagyon nagy nekem, ez volt az egyetlen testvérem, és én szerettem őt nagyon.” Szívhez szóló üzenet,már-már nyitnánk is a pénztárcánkat, hogy látatlanba fizessük az interneten mesésen alacsony áron hirdetett autójáért. Csak egyetlen gond van: a jelek szerint három hónapja hol az Edinburghben élő Brad Morison/Moritez, hol a glasgow-i Lucian Maschino, hol Lucian Vizierez vagy épp Martin Lebaron szeretne a megható családi tragédiától megtörten BMW-t vagy Audit harmadáron eladni. Az üzenetek nagyjából egyformák, azonos nyelvi hibákkal, csak a márka, esetleg a név és a „lakcím” változik.

Mindez a több tucat panaszos leveléből derül ki, amelyeket a Használtautó Kft. Autónavigátor.hu site-ján tettek közzé. A legnagyobb hazai használtautó-oldal először augusztusban saját szerkesztőségi cikkben hívta fel a figyelmet a láthatólag elharapódzó bűncselekmény-sorozatra. A csalók hirdetési oldalakon – nemcsak a hasznalt auto.hu-n, hanem például az expressz.hu-n – mutatnak be csodaszámba menő, a tényleges piaci árnak körülbelül a harmadába kerülő termékeket. Az Autónavigátor kis házi nyomozásának tanúsága szerint a hiéna általában középvagy felső kategóriás gépjárműveket kínál, melyeknek a mégoly nyomott ára is már a milliós sávba esik.

A csalira ráugró jelentkezők egy része – így a lapunkat tájékoztató olvasónk is – a szerencsésebbek közé tartozik.Mégmielőtt utalták volna millióikat, némi internetes keresés után véletlenül ráleltek a figyelmeztető oldalra. Enélkül valószínűleg sokkal többen bedőlnének a bántóan egyszerű trükknek. De vannak, akiknek már késő. „Ezt az oldalt az utalás után körülbelül másfél órával találtam meg. Azt hittem, megőrülök. Minden pénzünket elküldtük, egy fillérünk sem maradt, és jövő héten születik meg első gyermekünk” – írja az egyik látogató. És nincs egyedül.

A hozzászólásokból kirajzolódik a csaló egyszerű, mégis nagyon hatékony módszere. Az érdeklődők leveleire még csak nem is ember, hanem a –bizonyára más nyelven íródott – szabványválaszokat lefordító „robot” reagál. Ez nagyüzemre utal. Levelünk tartalmától függetlenül ugyanis például arra a kérdésre, hogy „hány éves a buszvezető”, további teendőkről szóló üzenetet kapunk: „Nagyon örülök, hogy látom, hogy tetszik az autó és még mindig szeretne venni.” A szöveg szerint amagyar kocsi Nagy-Britanniában van, ezért a visszaszállítást végző cégnél előre letétbe kell helyeznünk az árát. „Európa legnagyobb” szállítócégeinek weboldalai rendkívüli megbízhatóságot sugallnak. A http:// uniqtrans.t35.com és a http:// merytrans.t35.com legyártásával ugyanakkor láthatólag nem sokat vesződtek: a cégneveken kívül mindenben egyformák, még az „igazgatótanács” fotója is megegyezik. Ezeket a csali oldalakat ingyenes, a tartalmat semmiben nem vizsgáló tárhelyeken helyezték el. A „szállító” a tárhelyszolgáltató központi címét ráadásul megtévesztően saját cégneveként tünteti fel. Már nem működő korábbi csalioldalaik címei más visszaélés elleni syte-kon is megtalálhatók. A sosem volt „szállítók” persze a lehető legnagyobb biztonságot sugalló mailekkel bírják rá a bizonytalankodót a fizetésre. Az ilyen visszaélésekre jellemző módon nem átutalást, hanem a Western Union nevű rendszer használatát kérik, ahol a pénzt felvevőnek nem kell igazolnia magát. Ezután már a csalónak nincs más dolga, mint naponta felvenni a beeső milliókat.

Aki fizet, bottal ütheti a nyomát a pénznek és persze az autónak is. Olvasónk az esetet elsősorban az összegek nagyságrendje miatt tartja ijesztőnek. Eddig is voltak internetes viszszaélések, de ez esetben a csaló – minimális odafigyelés mellett néhány weboldal és szabványlevél megszerkesztésével – naponta milliókat kasszíroz. Nem riasztotta el az internetbűnözés ellen az internet eszközeivel védekező, három hónapja élő oldal sem: naponta szerkeszti újabb és újabb hirdetéseit. Cinizmusára jellemző, hogy miután bekasszírozta a gyermeke születése előtt álló fiatal pár megtakarított 400 ezer forintját, visszatette ugyanarra a hirdetési oldalra ugyanazt az „autót”, csak már 600 ezerért. Olvasónk állítása szerint az általa kifogásolt csalireklám figyelmeztetései ellenére egy nappal később tűnt el az egyik ismert oldalról. A statisztikák szerint ezalatt is többtucatnyian látták.

Mélyinterjúnk a „bolgár Braddel”

Kis kutakodás után lapunk telefonon el is érte a csalót. Az angolt hallhatóan szláv akcentussal beszélő, állítólagos „Brad” elmondása szerint Bulgáriában született. Igen lelkesen ecsetelte a pénzátutalás biztonságosságát, csak akkor szontyolodott el kissé, amikor a „családi tragédiára” terelődött a szó, ami még mindig nagyon bántja. Története szerint már járt Magyarországon, de nálunk nincsenek rokonai. Amikor lelepleztük magunkat, és elmondtuk, hogy oknyomozásunk adatai szerint ő valószínűleg egy csaló, azonnal lecsapta a telefont. Természetesen ez nem szegte kedvét: az Expresszen ott díszeleg egy friss Opel Vectra-hirdetése –igaz, az érdeklődőknek tegnap nem válaszolt. (B. Z.–M. I.)

190-es SL Mercedes, játék modell
190-es SL Mercedes, játék modell
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.