Rossz lesz nekünk

Van elég bajunk dögivel, és már ez is ez épp elég baj nekünk. (...) Úgy látszik, nekünk ennyi baj sem elegendő, így hát csinálunk magunknak újabbakat. Békétlenséget szítunk, fenyegetjük egymást: hogy mi lesz majd akkor, ha majd az lesz, ami lesz. Vagyis, ha Orbán Viktor Mihály visszatér a hatalomba. NolBlog

Miért kell várnunk Orbánra?

Már csak néhány óra választott el bennünket a boldog beteljesülésig! Amikor végre karjainkba alél álmaink asszonya – aztán tessék, nyakunkba ömlött a kijózanító valóság. Orbánra még mindig várnunk kell – vajon ennyi hiábavaló reménykedés után kibírunk-e még egy kis időt? NolBlog

Bástya elvtárs Szent Zorbánkor

Tejjel-mézzel folyó Kánaánt ígér a Zorbán elvtárs, kettős nyelvezete van, a kommunizmus kétfrontos harcát tanulta el, volt honnan tanulni, ne feledjük, szóval április után minden jó lesz, így március táján kiváltképp.

'Hecckampány a tisztességesen küszködő miniszterelnök ellen'

A Munkástanácsok Országos Szövetsége nem ért egyet az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) múlt heti állásfoglalásával, amelyben a szervezet a médiatörvényt kritizálta.

Gyurcsány szerint Orbán is érzi, hogy egyre népszerűtlenebb

Orbán Viktor számára azért sürgős az új alkotmány mihamarabbi elfogadása, mert jól látja, hogy érzékelhetően csökken támogatói bázisa - vélekedett Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, az MSZP Demokratikus Koalíció Platformjának elnöke, szerdai győri sajtótájékoztatóján.

 

Ranschburg: Amíg Orbán Viktor az ország vezetője, addig nem lesznek szabad választások

Ranschburg Jenő pszichológus az FN.hu-nak adott interjújában beszél a hatalom dilemmáiról, émelyítő varázsáról, személyiséget torzító hatásairól, a kiskorú társadalomról, demokráciáról és annak elvesztéséről.

"Nem tudni, kiből mit hoz ki a hatalom"

A neves pszichológus szerint mindenkit veszély fenyeget, aki a hatalom közelébe kerül. Mint mondja: "Nem tudni előre, kiből mit hoz ki a hatalom, nem tudni, melyik Dr. Jekyllből lesz Mr. Hyde. Az arra hajlamosak elveszítik kapcsolatukat a külvilággal, túlzottan kockázatvállalóak lesznek, egocentrikussá válnak, még az ülésük és a járásuk is megváltozik. Nem hallgatnak az ellenvéleményre, sőt, minél nagyobb kórus követel valamit, annál inkább megcsökik magukat" Véleménye szerint a miniszterelnök elszakadt a valóságtól, "nem embereket lát, hanem sakktáblát és bábukat".

"A rajongás könnyen csap át gyűlöletbe"

És, hogy mit hoz a jövő?: Ranschburg szerint amíg Orbán Vikor az ország vezetője, nem lesznek az eddigi értelemben vett szabad és demokratikus választások. Ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy "a magyar polgár a végtelenségig jól érezze magát gyerekszerepben. A rajongás ugyanis könnyen csap át gyűlöletbe." Véleménye szerint jó példa erre az 1956-os forradalom pillanatok alatti kirobbanása.

"A szabadság itt és most nem kell senkinek"

Ranschburg szomorúan állapítja meg, hogy a most kialakuló autokratikus szisztéma már nem demokrácia. "Ha egy országot vezető politikus a hatalom áldozatává válik, ha megmámorosítja a mások fölé kerülés különleges élménye, ha a tükörben egyre inkább a dicséretre méltót látja, és semmi mást, ha se belül, se kívül nincs ellensúlyt, akkor már a spájzban vannak az oroszok."

"A demokrácia jó. Az összes bajával, ezzel az undorító korrupcióval, ezekkel a szarházi politikusokkal együtt is"

A pszichológus szerint tévedés azt hinni, hogy a demokrata nem fél. Mint mondja: "Én demokratának vallom magam, mégis félek. A demokratát az különbözteti meg a nem demokratától, hogy mérges arra, ami miatt félnie kell, és megpróbálja leküzdeni a félelmét."

- A demokrácia jó- mondja. "Úgy képzelem én ezt az egészet, hogy van egy rettenetesen nagy pocsolya, amit valaki egy bottal felkavar, és hihetetlen mennyiségű szemét jön föl a felszínre – ez a szemét ott ül a Parlamentben. Húsz éve még inkább ott ült, azóta valami kis tisztulási folyamat azért lezajlott. Még további évtizedek kellenének, kellettek volna, hogy leülepedjen a mocsok."

A teljes cikk itt olvasható

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.