A Moody's leminősítette Spanyolországot és Ciprust

A mostanában "szokásos" agresszív mértékben, három fokozattal leminősítette Spanyolország adósbesorolását a Moody's nevű hitelminősítő, de a befektetésre ajánlott minősítés még épp megmaradt.

A szavazati jog a kérdés az új bankfelügyeletben

Önkéntes alapon a valutaövezeten kívüli országok is társulhatnak majd az EKB ernyője alá kerülő egységes pénzügyi felügyelethez, és még a végleges döntésük előtt kiderül, hogy szavazati joguk is lesz-e – értesült bizottsági forrásokból a BruxInfo.

Elégedetlenek az elemzők az uniós vezetőkkel

Nem történt elégséges előrelépés az euróövezeti bankunió megteremtése felé a pénteken zárult EU-csúcson, és ez az egész euróövezeti válságkezelés hitelességét veszélyezteti – vélekedtek londoni pénzügyi elemzők.

Ecofin: nem egyeznek a vélemények a bankfelügyeletről

Nincs teljes egyetértés az uniós pénzügyminiszterek között arról, hogy milyen szabályok alapján álljon fel az eurózóna közös bankfelügyelete – derült ki a keddi találkozóra érkező tárcavezetők reggeli nyilatkozataiból.

Elnapolták a bankunió vitáját

Alapvetően a német–francia ellentét miatt nem sikerült a megállapodást tető alá hozni a bankunió első eleméről az uniós pénzügyminiszterek mai tanácsülésén.

 

Nincs áttörés az egységes bankfelügyeleti mechanizmus ügyében

A jövő héten újra tárgyalóasztalhoz ülnek az EU-tagállamok pénzügyminiszterei, hogy ígéretükhöz tartva magukat még idén nyélbe üssék az alkut a bankunió első lépcsőfokának számító egységes bankfelügyeleti mechanizmusról. Az EKB és a nemzeti bankfelügyeletek közötti jövőbeni munkamegosztás a fő vitatéma.

Nem sikerült áttörést elérni az egységes bankfelügyeleti mechanizmusról szóló jogszabályi javaslatról az uniós pénzügyminiszterek keddi tanácsülésén, miután több kérdésben még nem közeledtek eléggé egymáshoz a tagállami álláspontok egy olyan ügyben, aminek elfogadásához minden tagállam hozzájárulása szükséges – írja a Bruxinfo.hu.

Diplomaták szerint ugyanakkor nem volt hiábavaló a keddi, meglehetősen részletekbe menő vita, ami újfent felszínre hozta az ismert ellentéteket. A szöveg körülbelül 90 százalékban már készen áll, a fennmaradó tíz százalékot azonban legkorábban csak december 12-én tudják majd kivasalni, amikor a tárcavezetők újra nekiveselkednek majd a dossziénak. Egyes országok a legszívesebben a december 13-14-i uniós csúcs elé vinnék a témát, ezt azonban többek között Angela Merkel német kancellár is ellenzi.

A nagy horderejű jogszabály alapjában írná át a bankok felügyeletére vonatkozó jelenlegi szabályokat, miután az Európai Központi Bankkal az élen egységes felügyelet alá helyezné a valutaövezet, illetve azoknak a nem eurózónatag uniós országoknak a bankjait, amelyek a részvétel mellett döntenek.

A tagállamokat, köztük is elsősorban Németországot és Franciaországot megosztó kérdés, hogy az EKB felügyeleti hatásköre a bankok mekkora és milyen körére terjedjen ki, és mi legyen a munkamegosztás a nemzeti bankfelügyeletekkel – írja a lap. Miközben a franciák és elsősorban a déli tagállamok legszívesebben valamennyi pénzintézetet (ezek száma több mint hatezer) az ilyen képességekkel egyelőre még nem is rendelkező EKB gondjaira bíznának, a németek ragaszkodnak ahhoz, hogy tartományi takarékszövetkezeteiket, ahogy jelenleg is, ezután is a helyi banki „csendőrök” felügyeljék.

Az elnökség által előterjesztett kompromisszum értelmében az EKB közvetlen felügyeleti hatásköre csak az állami támogatásban részesülő, valamint a rendszer szempontjából lényeges (60 milliárd euró küszöbérték) bankokra terjedne ki, miközben a többi szinten továbbra is a nemzeti hatóságok felügyelnék napi rendszerességgel a pénzintézeteket. Az EKB csak akkor nyúlhatna át a fejük felett és vonhatná magához az ellenőrzést, ha a nemzeti felügyeletek nem végeznék jól a dolgukat, vagy ennek veszélye fennáll.

Ugyancsak kényes kérdésnek számít annak biztosítása, hogy az Európai Központi bank monetáris politikai és felügyeleti funkcióit hermetikusan elválasszák egymástól, ehhez többek között Németország ragaszkodik.

A megállapodásnak, úgy tűnik, már nem áll útjában az eurózónán kívüli országoknak az az aggodalma, hogy részvétel esetén a jogaik nem állnának arányban a kötelezettségeikkel. A tulajdonképpeni döntéshozónak számító felügyeleti tanácsban szavazati joggal rendelkeznek majd, és várhatóan arra is garanciát kapnak majd, hogy amennyiben egy európai szinten született döntésnek potenciálisan pénzügyi következményei lennének a bankszektorukra, ezt figyelembe vegyék.

Az egységes bankfelügyeleti mechanizmus mellett egy másik rendeletről is tárgyalnak a tagállamok és az ebben a kérdésben együttdöntési jogokat kapó Európai Parlament, jelesül az Európai Bankhatóságon (EBA) belüli szavazási rend és szavazati arányok módosításáról. Itt főleg az egységes bankfelügyeletből mindenképpen kimaradó Nagy-Britannia azzal kapcsolatos aggodalmait kell orvosolni, hogy az új rendszerben esetleg leszavazzák.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.