Keveset mossa kezét az amerikai

Az amerikai "Szappan és Mosópor Társaság" felmérése szerint a korábbi évekhez képest javultak az amerikaiak higiéniás szokásai, de még mindig kevesebbszer mosnak kezet a szükségesnél.

Hálapénz

Hallom az orvosokat: igen, de kevés a fizetés. Nem vagyunk megfizetve, nagy a felelősség, sok a munka. Nincsenek megfizetve... Ki van megfizetve ebben az országban? A politikusok nem számítanak.

Kampányoltás

A H1N1 a politika eszközévé vált. Oltottak és oltatlanok. Ebben sincs összefogás, csak egymás elleni gerjesztés. A kormány érdeke az, hogy megnyugtassa a lakosságot, az ellenzéké pedig, hogy a kormányt képtelennek láttassa.

Jogom van az élelemhez!

Mia Farrow az elsők egyike volt, akik nehéz sorsú gyerekeket adoptáltak messzi országokból. Most Kamerunba látogatott, hogy felhívja a figyelmet az éhezésre. Képgalériával

Az UNICEF 96 millió liter ivóvízzel segíti Haitit

A mobilszolgáltatók által indított 1749-es telefonszámot eddig 240 ezren hívták. Az UNICEF Magyar Bizottsága 120 ezer dollárt már továbbított is a segélyszervezet katasztrófaalapjához.

 

Mindenki mosson kezet!

Ma először Magyarországon is megrendezik a Kézmosás Világnapját, amelynek célja, hogy eseményeivel felhívja a figyelmet a szappannal történő kézmosás fontosságára.

2008-ban oktatási és felvilágosító programok mellett október 15-én hetven országban összesen 120 millió iskolás gyermek mosott kezet. Indiában 80 millió gyermek, Bangladesben 75 ezer általános iskola 15 millió tanulója, Etiópiában pedig 500 ezer kisiskolás vett részt a programban.

Nepáli diákok nézik tanárukat, aki bemutatja a helyes kézmosást egy katmandui iskolában a Kézmosás Világnapján
Katmandu, 2009. október 15. Nepáli diákok nézik tanárukat, aki bemutatja a helyes kézmosást egy katmandui iskolában a Kézmosás Világnapján, 2009. október 15-én. A WaterAid non-profit szervezet adatai szerint a higiéniai alapkövetelmények hiánya, a kolera-, tífusz- és vérhasjárványok következtében minden nap ötezer gyermek hal meg a fejlődő országokban. (MTI/AP/Binod Joshi)

A rendszeres, alapos kézmosás hiánya miatt kialakuló fertőzések (hasmenés, tüdőgyulladás) évente 3,5 millió gyerek életét követelik a fejlődő országokban. Főzés utáni és evés előtti vagy WC használat utáni szappanos kézmosással ez az arány 25-50 százalékkal csökkenthető.

Nem csak Afrikában, itthon is komoly probléma

Az UNICEF magyar adományozók segítségével például Etiópia Benishangul Gumuz tartományában az iskolák vízellátását igyekszik megoldani, hogy a gyerekek tiszta vizet ihassanak, kezet moshassanak és latrinát használjanak. De a legfejlettebb országokban sem megnyugtató a helyzet, mert a kívánatosnál sokkal kevesebben mosnak rendszeresen szappannal kezet annak ellenére, hogy a fertőző betegségek 80 százaléka közvetlen fizikai érintkezéssel terjed.

A világszervezet  hazai bizottsága szeretné itthon is meghonosítani ezt a világnapot, hogy ezzel is ösztönözze a higiénés szabályok betartását. A világnap idei megrendezésének különös aktualitást ad az új influenza megjelenése és terjedése. Hazánkban, az óvodákban nagy hangsúlyt fektetnek a rendszeres és alapos kézmosásra, azonban iskoláskorban gyakran alábbhagy ez a lelkesedés. Ezért az idei program célcsoportja az alsó tagozatos korosztály, amelynek megvalósításában az Amway Hungária is segít. A programra több mint kétszázötven általános iskola jelentkezett, így több mint ötvenezer kisgyermek és szüleik figyelmét hívják fel a szappanos kézmosás fontosságára.

A programban résztvevő iskolák színes, ötletes programokat készítettek elő a Világnapra. Néhány egri iskola a helyi stadionban, élőképben jeleníti meg a Világnap logóját, másutt ijesztő bacilusokkal és a helyes kézmosás lépéseivel tapétázták ki az iskolai mellékhelyiségeket. A szervezők azt szeretnék, hogy ne csak egyszeri akcióban gondolkozzanak, hanem folyamatosan foglalkozzanak a higiénia fontos kérdéseivel.

Felmérések szerint sok a hiányosság

Felmérések szerint minden negyedik angol a szükségesnél ritkábban mos kezet, és csak minden ötödik amerikai mossa meg a kezét a mellékhelyiség használata után. Néhány kanadai gyermekintézményben elég volt akkurátusabban kezet mosatni a gyerekekkel, hogy 14 százalékkal csökkenjen a nátha és a torokfájás közöttük.

Egy hazai általános iskolások között végzett felmérésben a gyerekek arról számoltak be, hogy naponta többször mosnak kezet. Azt azonban nem tudjuk, hogy mindig kezet mosnak-e, amikor kell. Az az adat, hogy a tusfürdő használat Magyarországon is megelőzte a szappan használatot, arra utal, hogy mi sem tartjuk be a kézmosásra vonatkozó higiénés ajánlásokat.

Különösen veszélyes a rendszeres és alapos kézmosás elmaradása az élelmiszer-feldolgozó iparban és az élelmiszerekkel dolgozóknál (eladó, szakács), illetve az orvosoknál és az egészségügyi személyzetnél. Ezen az úton olyan súlyos fertőzések terjedhetnek, mint a szalmonella vagy a hepatitis A.

(forrás: UNICEF Magyar Bizottság)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.