Jön a szuperkommunikátorok évtizede

Notebookkal fekszenek, mobillal kelnek. A digitális generáció tagjai egyszerre több csatornán képesek információt cserélni. A három leggyakoribb szó az életükben: válasz, továbbítás, küldés…

E-rablóból e-pandúr

Cyberbiztonsági tanácsadó lett egy vezető telekommunikációs vállalatnál abból az új-zélandi tinédzser hackerből, aki korábban egy nemzetközi bűnözőhálózatnak dolgozva több mint egymillió számítógép feltörésében és dollármilliók ellopásában segédkezett.

A cyberszexfüggők életveszélyes világa

Egy 9000-es mintával készült felmérés szerint egyenes összefüggés van a cyberszexszel eltöltött gépidő és a felhasználóknál jelentkező pszichés gondok között. A heti 11 vagy ennél több órát ezzel töltőknek megszűnik a szabályos nemi életük. „Úgy tűnik, hogy a cyberszex sokak számára kielégítőbb, mint a valódi, mint ahogyan a Playboy és a Baywatch is sokakat kielégít” - jelentette ki Cooper.

Kamaszkorba lépett a magyar netizen

Megvalósult ötletek gazdái, optimista és borúlátó szakemberek ültek egy asztalhoz egy minikonferencián, ahol arra voltak kíváncsiak: mit jelent Magyarországon az internetes demokrácia. Technológiailag minden a rendelkezésünkre áll, de úgy tűnik, sem az állam, sem a civil szféra nem akar élni a lehetőséggel. Videó

Papíralapú Google Earth

Amikor pár éve Polgár Gyula először látta meg a Google Earth-t, elébb helyre rakta leesett állát, majd fölmordult: – De hiszen ilyesmim nekem már ezer éve volt! Kevés reménnyel ugyan, de föltúrta a lakást, és lám, csoda: az egyik fiók mélyén, megannyi költözést túlélve, ott lapult a Térkép. NolBlog

 

Minden napra egy ruha

Képzeljünk el egy női ruhásszekrényt a divatvilág egyik legfontosabb városában, New Yorkban. A szekrény tulajdonosa divattervező, a különféle színek, formák, textilek szerelmese, és évekig tanulta, hogyan lehet a testet minél izgalmasabban tálalni a ruhák segítségével. Ráadásul maga is csinos, fiatal nő.

Ez a szekrény azonban egy teljes éven át egyetlen ruhát fog tartalmazni, méghozzá egy meglehetősen egyszerű, fekete pamutruhát. (Pontosabban hetet, a hét minden napjára egyet, de ezek a ruhák mind egyformák.) Tartós, 'jól lélegző', természetes anyagból van, az eleje végig gombos, bár ez a gombos oldal tetszés szerint hátul is hordható. De nyitott tunikaként is viselhető, nagy, rejtett zsebei vannak, és mivel sötét színű, könnyen fel lehet dobni különféle színes kiegészítőkkel. Sheena Matheiken számára kolléganője, Eliza Starbuck divattervező alkotta meg a ruhát, a megrendelő kívánságára kerültek rá a különleges zsebek is.

Átlényegülő formaruha

„Elhatároztam, hogy 2009 májusától a környezettudatos divat példájaként ugyanazt a ruhát fogom viselni egy éven keresztül. Mindennap újraalkotom különböző rétegek, kiegészítők és díszítőelemek segítségével. A kiegészítők nagy része egyedi tervezésű, különleges darab. Úgy tekintem ezt az öltözéket, mint egy formaruhát, amely a kreativitás segítségével átlényegíthető, reményeim szerint annyira, mintha nap mint nap a legmodernebb gardróbból lépnék ki."

A fiatal tervezőnő Indiában nőtt fel, és - ahogy honlapján írja - nagy hatással volt rá, ahogy az indiai iskolákban kötelező formaruhákat a kreatívabb tanulók apróbb megoldásokkal egyénivé tették. Az egyéniség korlátok között igy megmutatkozó gesztusa az, ami mozgatja a mostani kísérletben. Az évek alatt az e-Bay-ről, a kézművesek és designerek virtuális piacáról, az Etsy-ről, különböző new york-i secondhand boltokból és ócskapiacokról beszerzett kiegészítő-készletét, illetve designer kollégái által kifejezetten erre a projektre tervezett kiegészítőit használja fel ahhoz, hogy a 'kis fekete ruha' minden nap új, más és izgalmas formát öltsön.

Interaktív kísérlet

A terv kivitelezése a kor szellemének megfelelően interaktív módon követhető, Sheena Mathheiken ugyanis mindennap feltölt a projekthez készített honlapjára egy fotót, amely őt ábrázolja a ruha aznapi változatában. Ezt a látogatók az oldalon értékelhetik, illetve kommentekkel láthatják el, illetve néhány nagy, tömegek által látogatott közösségi oldalon is (facebook, LinkedIn, Twitter), illetve egy rövidesen induló blogon követhetik az eseményeket.

De ez még nem minden. A fiatal tervezőnő ugyanis bevont még néhány olyan elemet, amitől a projekt nagybetűs Projekt lett, és komoly érdeklődést gerjesztett az Internetet kreatív módon használók bizonyos körében. Abban a körben, ahol a környezettudatosság, a fogyasztás önkorlátozása, az önkifejezés és a szolidaritás konkrét megnyilvánulásai hívószóként működnek.

Küldj ékszert, kalapot, kesztyűt vagy harisnyát!

A fiatal nő együttműködik az indiai Mumbai-ban alapított non-profit Akanksha Alapítvánnyal, amely az indiai város nyomornegyedének iskolásait segíti az általuk gyűjtött pénzadománnyal - minden gyereknek annyit juttatva, amennyit az indiai állam költ rájuk az alapfokú iskoláztatásuk alatt. Az alapítvány tevékenysége olyan sikeres, hogy ez év őszén Mumbai-ban és Pune-ban nyíló új iskola alapítási költségeihez is hozzá tudnak járulni.

Ami az adományozást illeti, Sheena Mathheiken a Uniform Projekthez tárgyi hozzájárulást is elfogad. Ha valakinek megunt, de izgalmas kiegészítők vannak a birtokában, azt a honlapon keresztül felajánlhatja, és viszontláthatja a ruha és a tervezőnő valamelyik napi állapotát bemutató fotón. De ékszer, kalap, kesztyű vagy harisnya tervezésére szakosodott designerek felajánlott termékeit is szívesen fogadja. Cserében természetesen a fotó mellett feltünteti az adott alkotó nevét.

Nem kérünk a konzumerizmusból!

Sheena Matheiken projektjének embereket és kreatív energiákat - és persze a médiát - megmozgató része kétségkívül impressziv. Bár, ahogy az Interneten különleges csemegék megtalálására szakosodott Jason Kottke írta blogjában, az ötlet nem első ebben a műfajban. Alex Martin 2005-ös, Barna ruha elnevezésű projektje mögött is a konzumerizmust hasonló módon elutasító gondolatot találjuk, illetve Andrea Zittel A-Z Egyenruhák elnevezésű, 1991-es vállalkozása mögött is a túlfogyasztás elutasítása állt.

Az Internet és a különböző webkettes eszközök a hasonló gondolkodású, egy bizonyos ügyre mozgósítható emberek megtalálásában hatékony eszköznek bizonyulnak. Sheena Matheiken fent említett 'elődei' még nem használhatták ki a háló nyújtotta lehetőségeket, így ezzel mindenképpen beírta nevét a netet kreatívan használó divattervezők közé. Már ezért megérte egy teljes évre lemondani ruhatárának többi darabjáról.

Indiai iskolások egyenruhában
Indiai iskolások egyenruhában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.