Barátainktól szerezzük legtöbb információnkat a szexről

"Tudományos kutatások is bizonyították, hogy a kiegyensúlyozott párkapcsolat, a szexualitás épp úgy hozzájárul az egészség megtartásához, mint a táplálkozás, vagy a testmozgás."

A szex kultúrharca

A lazább európai erkölcsök egészségesebb nemi életet eredményeznek, mint a vaskalaposabb amerikaiak. A radikális londoni baloldali lap szerint csak kárt okoznak az amerikai protestáns fundamentalista nézetek. Metazin

A cyberszexfüggők életveszélyes világa

Egy 9000-es mintával készült felmérés szerint egyenes összefüggés van a cyberszexszel eltöltött gépidő és a felhasználóknál jelentkező pszichés gondok között. A heti 11 vagy ennél több órát ezzel töltőknek megszűnik a szabályos nemi életük. „Úgy tűnik, hogy a cyberszex sokak számára kielégítőbb, mint a valódi, mint ahogyan a Playboy és a Baywatch is sokakat kielégít” - jelentette ki Cooper.

Szex pénzért

Ez a derék társaság csupa jól szituált és megbecsült polgárból állt. Az igazgató Marián kívül még kilenc kiskorú lányt kerített magának és baráti körének, hogy bármikor, ha kedvük tartja, szexuális játékként vehessék őket kézbe.

Virtuális szexelők örömei és bajai

Ausztráliában az online szexuális tartalmak látogatóinak több mint fele házasságban vagy párkapcsolatban él - mutatta ki egy friss kutatás. Mások szerint az élvezetek e formája a depressziósoké.

 

Aki egész nap alávetett volt, mitől kerekedne felül este?

A nyilvánosságban egyre többet beszélünk a szexről és a nemiségről, ennek ellenére a szakemberek úgy vélik, hogy a szexualitás terén még mindig sok problémát kellene sürgősen megoldanunk. A részletekről dr. Pándy Mária szexuálpszichológussal, a Magyar Szexológiai Társaság titkárával beszélgettünk.

- Milyen ma a szexuális kultúra állapota Magyarországon?

- Megosztott, mint az egész nemzet. Vannak, akik pusztán fizikai szinten képzelik el a szexuális életüket, és mindent bevetnek, hogy még nagyobb élvezetet érjenek el, és vannak, akik kifejezetten lelki, szellemi magasságokba emelkednek a szexualitás által, s azt, mint dimenziókaput használják a magasabb világok felé. Általánosságban ugyanakkor elmondható, hogy a pároknak egyre kevesebb idejük van arra, hogy minőségi időt töltsenek el egymással. A városlakók egyértelműen stresszesebbek, az egyszerűbb embereknek viszont, akik közelebb állnak a természethez, kevesebb gondjuk van a szexszel. A fiataloknál is változott a helyzet, mert az internet és bizonyos délutáni tévéműsorok révén olyan ismeretekhez jutnak, amelyeket maguktól még nagy fantáziával sem tudtak elképzelni. Ezek próbára teszik az önbizalmukat, és komoly fiatalkori szexproblémákat okoznak.

- Egyesek szerint ma "paplan alatt" is örömtelen az ország. Valóban?

- Sokak számára mit jelenthetnek a mai hétköznapjaink, talán boldog, felszabadult, örömteli szexuális életet? Az emberek tényleg fáradtak, hajszoltak, kedvetlenek, s tapasztalatom szerint csökkent az együttlétek száma az utóbbi tíz évben.

- Mennyire befolyásolja a szexualitást a meglehetősen szexcentrikus írott és elektronikus média?

- Szerintem az embereket félrevezeti a média, s emiatt önbizalmuk csökkent, amióta ennyire szabad a meztelenség és a "mindent megmutatunk". Már a tinédzserek is hasonlítgatják magukat a látottakhoz, és persze legtöbbször alulmaradnak a pornófilmek sztárjaival szemben. Nem győzöm magyarázni nekik, hogy azokat több száz jelentkezőből válogatják, aztán meg adjusztálják, majd úgy fényképezik, hogy minél jobban mutassanak. Sőt, a digitális technika segítségével teljesen meg is lehet változtatni őket.

- Sekély a kéj, vagy van valami speciális funkciója az internetszexnek?

- Sokan a kényelmes és gyors fizikai kielégülést választják egy pornófilm vagy az internet segítségével, és szinte meg se tapasztalják a másik nemmel való kapcsolatteremtés varázsát és buktatóit. Vannak olyan 37-38 éves férfiak, akik még nem voltak együtt hús-vér nővel! Ugyanakkor egzisztenciálisan nagyon jól eleresztettek! Sajnos olyat is hallottam, hogy a gyönyörű feleség várja a férjét az ágyban, az illető azonban az internet előtt keres kielégülést. És miért? A válasz: mert annak nincsenek igényei!

- Mennyiben a kor, mármint a jelen a nemi szerepekre vagy a teljesítményekre?

Úgy vélem változóan. A nemi szerepek mintha felcserélődnének, de legalábbis közelednek egymáshoz. A férfiak közül sokan átadják az irányítást a nőknek, s ez aztán visszaüthet az ágyban, mert a nők ott egy erős hímet szeretnének látni, de az, aki egész nap alávetett volt, mitől kerekedne felül este? A munkahelyeken tapasztalható napi teljesítménykényszer megvan a szexualitásban is, mert az ágyban is előjön a "minél gyorsabban minél többet" elv.

- Ma már sokan 12-13 évesen kezdik a nemi életet, s 15-16 éves korra "illik" elveszíteni a szüzességet. Jó ez a sietség?

- Hogy mennyire korán kezdik, arra egy óvodai példa: egy nagymama mesélte, hogy az unokáját az oviban pisilés közben meglepte egy kislány, és megpuszilta a fütyijét. A gyereknek tetszett... Na, de hogy jut ilyesmi egy óvodás kislány eszébe? Gondolom, látta valahol... Az általános iskolák alsó tagozatában viszont már gyakori téma a szex, de nem azon a szinten, mint régen. Egy felmérésből nemrég kiderült, hogy Magyarországon a 10-13 éves fiatalok 21 százaléka már belekóstolt a szexbe. Ez nem is csoda, hiszen a filmek, a divat, a reklámok szinte kizárólag a szex körül forognak a tinik pedig azt hiszik, hogy a szextől lesznek modernek, felnőttek, szabadok. Pedig legalább 16-18 éves korig várni kellene vele. Akkor már valamennyire lelkileg is érettek rá - korábban egészen biztos, hogy nem. Óriási a veszélye, hogy pszichésen sérülnek, kiábrándulnak, s mire felnőnek, már nem is találják örömüket benne.

dr. Pándy Mária szexuálpszichológus
dr. Pándy Mária szexuálpszichológus
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.