Százezres büntetést ér a szilveszteri petárdázás

Mától kaphatók és január 31-én este hattól másnap reggel hatig használhatók kis- és közepes tűzijátékok. Petárdázni viszont szilveszterkor sem lehet.

Az első tíz év

Az elmúlt évtizedben rá kellett ébrednünk: a közeli, de a legtávolabbi események és történések is kihatnak az mi életünkre is, itt és most; azon nyomban. Legyen az háború, földrengés, bank-krasch vagy szemétszigetek az óceán mélyén.

Szilveszteri varázs

A legjobb a trombita volt.

Szárnyalni lenne jó

Most, tízből hatan, visszasírjuk a régi világot. Úgy érezzük magunkat, mint a fióka, aki kiesett a meleg, és biztonságos fészekből. Riadtan csapdosunk a szárnyainkkal – repdesni már néha sikerül, de szárnyalni még nem tudunk.

Újévek máshol, másként

Európa nagy részén december 31-én búcsúztatjuk hangos vigassággal a mögöttünk álló évet, és január elsején köszöntjük az újat lencsével és újévi fogadalmakkal.

 

Kutyák ezrei szaladnak világgá a petárdaszezonban - Itt keresse elveszett kedvencét

Hiába a szabályozás, máris elkezdődött a petárdázás, ezzel együtt az ijedtükben világgá futott állatok tortúrája.

A Lelenc Kutyamentő Egyesület néhány tanáccsal igyekszik hozzájárulni, hogy idén kevesebb áldozata legyen az ünnepeknek. A legfontosabb, hogy minden kutyán legyen nyakörv, és azon telefonszámos biléta. Nem szétcsavarható patron, mert az szétesik, annál a 20 forintos kulcsjelölő műanyag biléta is jobb.

Bármilyen fegyelmezett is a kutya, ebben a durrogtatós időszakban csak pórázon szabad sétáltatni. A leghangosabb időszakban, szilveszterkor 22 és hajnali 3 óra között ha csak lehet, ne vigyük ki a kutyát, a kertben tartott kutyát zárjuk be. A félős kutyát ne hagyjuk magára, biztosítsunk neki védett helyet, ha szükséges, adjunk neki nyugtatót.

Még mindig nem késő mikrochippel ellátni az ebeket. Ellenőrizzük a petvetdata.hu oldalon, hogy a chipes ebü regisztrálva van-e, az állatorvossal egyeztessük adatainkat. A mikrochipről bővebben itt >>>.

A gyepmesteri telepeken, menhelyeken már most teltház van! Aki teheti, néhány napra fogadja be a talált kutyát - kérik a kutyamentők. Az egyesület tapasztalatai szerint a kutyák 90 százaléka pár nap alatt hazajuttatható, a maradék 10 százalékot a dömping múltával már fogadni tudják a gyepmesterek, menhelyek. Aki nem tud kutyát befogadni, az is segíthet: figyelje a netes fórumokat, tegye fel a látott kutyákat, a friss elveszettek, találtak plakátjait, és ha sikerült összepárosítani elveszettet a megtalálttal, akkor értesítse a gazdákat.

Korántsem teljes, de hasznos linkgyűjteményt található a lelenc.hu weboldalon.

Országos adatbázis az allatok.info, ahova három fotóval bárki maga feltöltheti, vagy a bejelentes@allatok.info címre eljuttathatja  hirdetését.

Elveszett-talált kutyák adatainak gyűjteménye megtalálható az allatrendorseg.hu/kutyak.xls oldalon, bejelentés a j.zsuzsa@gmail.com email címen, vagy a 70/635-0780 számon SMS-ben tehető.

Budapest gyepmesteri telepe az illatosut.hu oldalon érhető el, az adatokat 2-3 naponta frissítik. Gyepmesteri telepek országszerte: http://www.m-a-x.hu/onkorm/gyepmester.xls.

Leggyakrabban használt netes felületek: elvesztem.hu, gazditkeresek.hu. Önkéntesek hozzák-viszik a híreket a netes felületek között, de érdemes mindegyikre pakolni, mindegyiket olvasni!

Ebtelepre kerül sok, szilveszterkor megriadt kutya
A megélhetési költségek emelkedése miatt egyre több nyugdíjas adja le kutyáját a menhelyeken
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.