Gyógyító kábítószerek

Drogoktól remélnek segítséget az orvosok súlyos, gyógyíthatatlan betegeiknek.

Pörgés - halasztott fizetéssel

Hogyan és milyen mennyiségű tabletta elfogyasztása után árt az egészségnek hosszú távon az ecstasy? Elvégezték a kérdés eddigi legszélesebb körű áttekintését.

'Merj kevesebbet!'

Az utóbbi években a fiatalok szórakozási szokásai, így a kábítószerek használata is megváltozott. A megszokottól eltérő utat kell keresni, hogy hathatósan meg tudják szólítani az érintett korosztályt.

Drogos csecsemők?

Évente 150-200 gyerek születik kábítószerfüggő anyától, ám a magas látencia miatt a probléma valós súlyát csak becsülni lehet. A nőgyógyászok nagy része ráadásul elutasítóan viszonyul a szerhasználókhoz.

Újabb veszélyes drog az illegális laborokból

Legalább öt év árulják az interneten a Spice, magyarul „fűszer" nevű szintetikus kábítószert - írja a francia Libération.

 

Harcoljunk az illegális drogkereskedelem ellen!

Június 26-át - az ENSZ döntése alapján – 1987 óta Kábítószer-ellenes Világnapként tartjuk számon.

1987-ben ugyanezen a napon az ENSZ kábítószerekkel történő visszaélés és az illegális kereskedelem elleni konferenciáján deklarálták, hogy a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében a nemzetek összefogására, a kereslet- és kínálatcsökkentés egyensúlyára épülő beavatkozásokra van szükség.

A hivatal által az idei kábítószer-ellenes világnapra megfogalmazott téma az illegális kábítószer-kereskedelem. 2007-ben az illegális kábítószer-használat, 2008-ban pedig a kábítószer termesztés és előállítás volt a téma.

A szociális tárca egyhetes programsorozatot szervez

Hazánkban a világnap köré épülve, közel egy héten keresztül, idén június 22. és 28. között országosan - civil és állami együttműködéssel - kábítószer-ellenes rendezvényeket, konferenciákat, családi programokat szervez és támogat a kábítószerügyi koordinációért felelős szociális szaktárca. A programsorozat elemeiben a kábítószer-probléma visszaszorításának társadalmi tudatosságát kívánja elősegíteni, emellett célja, hogy a kábítószer-fogyasztás témaköréről minél több információt juttasson el a szülőkhöz, nagyszülőkhöz, pedagógusokhoz, illetve a fiatalok számára pozitív alternatívákat mutasson fel a szerhasználattal szemben.

Szakmai rendezvények országszerte

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával június 19-27. között tizenkilenc hazai városban rendeznek megelőzéssel kapcsolatos szakmai eseményeket. Az események koordinálása a helyi Kábítószer-egyeztető Fórumok együttműködésével történik.

Júliustól az interneten véleményezni lehet az új drogstratégiát

A kábítószerügyi koordinációs bizottság által eddig elfogadott, a következő nyolc év nemzeti drogstratégiáját meghatározó koncepciók véleményezhetők majd az interneten; az új nemzeti drogstratégia várhatóan szeptemberben kerül a kormány és az országgyűlés elé - közölte Portörő Péter, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Nemzeti Kábítószerügyi Koordinációs Igazgatóságának vezetője.

Portörő Péter szerint az új stratégiának tudományos bizonyítékokon kell alapulnia, racionálisnak, átláthatónak kell lennie, tisztázható célkitűzésekkel kell rendelkeznie, összhangban kell lennie az ENSZ és az Európai Unió törekvéseivel, és társadalmi, politikai, szakmai egyetértésnek kell öveznie.

Az új stratégia főbb pilléreit a megelőzés, a kezelés és ellátás, valamint az ártalomcsökkentés alkotja. Új szempont, hogy törekedni kell a kereslet- és kínálatcsökkentő beavatkozások egyensúlyára, az ezeket elősegítő jogszabályok összhangjának megteremtésére, a szakemberhiány csökkentésére, a társadalmi kommunikációra és az ágazati együttműködésre. Szerinte tudatosítani kell továbbá, hogy a problémát nem lehet rövid távon megoldani.

A lefoglalt kábítószerek
A lefoglalt kábítószerek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.