Egyre keményebbek a holland bevándorláspártiak

A bevándorlási törvények szigorítását ellenző holland szervezetek egyre radikálisabb eszközöket alkalmaznak - írja az amszterdami napilap.

Bevándorlók a politika kereszttüzében - 1. rész

A közkeletű vélekedés szerint a külföldiek elveszik a hazaiak elől a munkahelyeket.

Úgy, mint otthon

A Menedék Egyesület „Bevándorló Budapest” című programja keretében vasárnap délután rendezik meg az Avokado-partyt. Terítéken a Budapesten élő fekete-afrikai és latin-amerikai népek kultúrája.

Európa sorsa a bevándorlókon múlik

Sok vagy kevés a bevándorló az Európai Unió országaiba? A válság nyomán és főképpen az olaszországi zavargások után a közvélemény inkább a drasztikus korlátozásra hajlik.

Nem kedveljük a bevándorlókat: lehet kínai, ukrán és török

A bevándorlókat nem kedveljük, növekedett az ellenszenv a nem létező piréz népcsoporttal szemben, a határon túli magyarok kivételével pedig senkit nem látunk szívesen idehaza.

 

Harc a bevándorlókért

Kanada kihasználja az Egyesült Államok szigorú bevándorlási törvényeit, és elcsábítja az Amerikában vízumot nem kapó külföldi tehetségeket - írja a Maclean's nevű torontói hetilap. Szakértők és politikusok szerint a bevándorlók befogadása jelentős gazdasági előnyt jelent Kanada számára.

Az amerikai vízumszabályok csak korlátozott számban teszik lehetővé külföldiek munkavállalását: a jelenlegi törvények értelmében évente 85 ezer új külföldi állampolgár foglalkoztatását engedélyezik, ráadásul a vendégmunkás-vízumok legfeljebb hat évre adhatók ki. A korlátozás hátterében az amerikai munkahelyek védelme, és a hazai munkanélküliség letörésére való törekvés áll.

Politikusok és szakértők szerint azonban súlyos gazdasági hátrányt jelentenek a szigorú munkavállalási szabályok. A vízumok számának korlátozása ugyanis arra készteti az Egyesült Államokban legálisan munkát vállalni nem tudó képzett munkaerőt, hogy máshol próbáljanak szerencsét.

Kanada pedig felismerte a lehetőséget, és tárt karokkal várja a külföldieket - írja a Maclean's. Egyes amerikai nagyvárosokban a kanadai külképviseletek gyakorlatilag toborzóirodaként működnek, és igyekeznek minél több magasan képzett - gyakran az Egyesült Államok egyetemein diplomát szerzett - külföldit északra csábítani. Statisztikák szerint az elmúlt tíz évben megkétszereződött az Amerikából Kanadába költözött vendégmunkások száma.

A képzett munkaerő távozása egyre inkább aggasztja a kanadai határ mentén található térségeket és a nagyvárosokat. Nemrég Bill Gates, a Microsoft alapítója és Michael Bloomberg is a munkavállalási vízumok kvótájának emelésére szólította fel a kormányt annak érdekében, hogy a tehetséges külföldiek az országban maradhassanak, és az amerikai gazdaságot erősíthessék.

forrás: globusz.net

Forgalom a New York-i Times Square-en
Forgalom a New York-i Times Square-en
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.