Demján százmilliós pókerjátszmája

Bejutott a a 3,3 millió font összdíjazású World Series of Poker Europe versenysorozat harmadik játéknapjára Demján Sándor üzletember.

Nyeregből üt, kerékkel hárít

A novemberi esős vasárnapon megrendezett kerékpáros póló bajnokságon kilenc csapat kergette házilag barkácsolt ütőikkel a labdát. Gettóküllő és aranyütő az aluljáróban bajnoki címet szerzők jutalma! Videóval

Könnyű pókerpénzek reménye

Póker.

A képernyő túloldalán: Erőszak, vér, szex

A médiára sok mindent rá fognak: ez az oka az egyre terjedő erőszaknak, ettől hülyül el a gyerek, sőt még a női szerepek megváltozása is ennek köszönhető.

Lépj vissza a start mezőre!

Míg az úttörőtáborban a Ki az úr a tengeren-t és az Ezüst tó kincsét vettük elő, ma már a Catan, a Scrabble és a Monopoly hódít.

 

Ez egy véresen kemény sportág

A bajnokság négy osztályban folyik. Minden héten leülnek Magyarország legjobb kártyásai, hogy összemérjék tudásukat. S ha éppen nincs élő verseny, mindig lehet partnert és ellenfelet találni a világhálón.

A nők megmutatják

A férfidominancia igazi terepe a sport. De csak azokban a sportágakban, ahol a fizikumnak kiemelt szerepe van. A Polgár lányok feltűnése bebizonyította, hogy a ma is meglévő társadalmi hátrányok ellenére a nőknek van esélyük a szellemi versengésben.

Az 1920-as évek közepétől hódító útjára induló bridzsben pedig rögtön kiderült, hogy milyen erősek a női játékosok. A két világháború között Josephine Culbertsont tekintették a világ egyik legjobb játékosának (férjével játszott az évszázad mérkőzésének tartott Culbertson-Lenz-meccsen). A hetvenes években pedig Hermine Baron kétszer is megnyerte a legtöbb mesterpontot gyűjtő amerikai játékosnak járó McKenney-kupát, halálakor a New York Times hosszú cikkben búcsúzott tőle. 

Azóta is mindig vannak nők a legjobbak között. Tavaly az olimpiai játékok után Pekingben rendezték a Szellemi Sportok Világjátékát,  ennek keretében zajlott az úgynevezett Bridzsolimpia.

Az ifjúságiak kategóriájában az utolsó fordulóig esélye volt a mi csapatunknak a legjobb nyolc közé jutni. Végül is ez nem sikerült, de az összesített ranglistán a legjobb eredményt a magyar csapat párja, Retteghy Orsolya és Minarik Gábor érte el. (Ezt mutatja a világbajnokság bulletinjának 11. oldala.)

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Jövőre Philadelphiában rendezik a bridzsvilágbajnokságot. Itt Európa-bajnoki jó szereplésének köszönhetően indulhat a húsz év alattiak (U20) magyar válogatott, amelynek első számú játékosa Ormay Krisztina lesz, és valószínűleg nem ő lesz az egyetlen lány a csapatban.

Kártyával versenyezni?

A bridzs kártyajáték, sokan nem értik, hogyan lehet vele versenyt rendezni, hiszen a szerencse befolyásolja a küzdelmet. Nos, a bridzsversenyen sokkal kisebb a szerepe a véletlennek, mint bármelyik fizikai sportban. A leosztásokat ugyanis sokszorozzák, ugyanazokat a lapokat kapják kézbe a különféle csapatok játékosai. Nem az nyer, akinek erősebb kártyákat osztottak, hanem az, aki ugyanazokkal a kártyákkal jobb eredményt produkál!

A nagy bajnokságokon egyszerre száz asztalon is ugyanazokat a lapokat osztja szét a komputeres osztógép (ma már a kártyákra vonalkódot is nyomtatnak, a játékosok a hátukat látva, nem tudják megkülönböztetni őket, de a gép igen).

Nehéz megtanulni?

Apám mindig kérlelt, ne riasszam el azokat, akik meg akarnak tanulni bridzsezni. Ne mondjam nekik, hogy nehéz játék, hogy bonyolult helyzetek adódnak, azt meg egyáltalán ne említsem meg, hogy számolni kell benne!

Én meg azt gondolom, csak vannak olyan emberek, akiket nem elégít ki a minden komputeren megtalálható pasziánsz végtelenül unalmas sivársága!

A bridzs nagyon érdekes játék, és éppen az teszi érdekessé, hogy harminc év után is addig ismeretlen helyzetekkel kell megbirkóznia a játékosnak. Ahogy Ottlik Géza mondta, a bridzset sohasem lehet kijátszani!

Megtanulni viszont nagyon egyszerű. Körülbelül fél óra alatt az összes fontost szabályt meg lehet érteni, vagyis első este már teljes erőbedobással mehet a küzdelem.

És hogy bajnok csak sokára lesz az ember? Miért? Mikor kezdtek futballozni a világbajnoki bronzérmes U20-as válogatott tagjai? S még eltelik majd néhány év, mire a nagyválogatottban is stabil tagok lesznek.

A magyar bridzsezők ranglistáját jó tíz éve vezető, ma 34 éves Winkler Gábor viszont osztályában legelsőként érettségizett, hogy még aznap eljusson Franciaországba, ahol akkor az Európa-bajnokságot rendezték. És már előző évben is tagja volt a Bridzsolimpián játszó magyar csapatnak.

Tehát tessék keresni egy ismerőst, aki megmutatja az alaplépéseket, azután játszani, játszani, játszani. Aki pedig nem talál tanárt, keressen a neten. Itt van például a budapesti Bridzsakadémia, de vidéken is mindig vannak tanfolyamok.

Bridzs a neten Bill Gatesszel

Az internetet amúgy is a bridzsezőknek találták ki. Aki egyszer látta, ahogy a kanadai Bridge Base Online (BBO) ingyenes felületén hogyan bridzsezik éjjel-nappal egyszerre több mint 12 ezer ember, köztük a világ legjobbjai, mindenképpen meg akarja majd tanulni ezt a játékot.

A nagy versenyeken - a Magyar Bridzs Szövetség bajnokságain is - egy falat építenek a játékosok között, hogy még véletlen arcrándulással se árulhassák el partnerüknek, milyen lapok vannak a kezükben. Az interneten erre nincs szükség. Azt meg feltételezik egymásról a játékosok, hogy ellenfeleik nem használnak telefont vagy Skype-ot titkos kommunikációra.

Az olvasó gyakran megtalál engem is a BBO-n 'karesz' nickkel. Szerdánként este nyolc körül például a magyar internetes bajnokság Nőuralom (többnő) nevű csapatában. Sajnos már nincs esélyünk a bajnoki címre, pedig a csapat tagja a 'ferfi' néven játszó lengyel bajnok, Ewa Miszewska is, aki Varsóból rakosgatja a lapokat. (Honfitársai nem értik, de Ewa igen a nick jelentését: Németh Lászlót olvasván gimnazistaként úgy érezte, meg kell tanulnia magyarul. Nemcsak bridzsjátéka pompás, de magyar kiejtése is!)

Lehet jönni kibicelni, azután meg együtt megkeressük Bill Gatest, a Microsoft vezérét, aki két éve pénzzel is beszállt a BBO-ba. Eddig még nem jöttem rá, milyen néven játszik, de ígérem, ha megtaláljuk, és ki mer állni velünk, nyerünk ellene! Megérdemelné, nem?

A magyar női válogatott tagjai egymás ellen: Nyárádi Ibolya. Csipka Szilvia, Nyárádi Gabi, Mezei Katalin. Bridzsversenyen ilyen fallal választják el a szembenülő - egy párt alkotó - játékosokat, hogy még véletlenül se tudjanak információkat adni egym
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.