Vízummentességet kaphatnak a törökök a menekültáradat megfékezéséért

Egymilliárd euró pénzügyi támogatást a szíriai és az iraki menekültek ellátásához, segítséget a görög–török határ védelméhez és a vízummentességről szóló tárgyalások felgyorsítását ígérték az EU vezetői a Brüsszelben tárgyaló Recep Tayyip Erdogan török elnöknek, ha hozzájárul az Európába irányuló menekültáradat megfékezéséhez.

A menekülthullámmal bajlódó európai döntéshozók minden reményüket Törökországba vetik, abban bízva, hogy – megfelelő ösztönzők hatására – Ankara hajlandó lesz együttműködni az unió országaival az iraki és a szíriai menedékkérők feltartóztatásában.

Erdogan Strasbourgban
Erdogan Strasbourgban
Vincent Kessler / Reuters

Brüsszel sietne alkut kötni a török elnökkel, akit kulcsszereplőnek ítél a menekültválság megoldásában. Már korábban beígért egymilliárd eurót az országban élő mintegy 2,5 millió menekült életkörülményeinek javítására. A látogatás előtt megszellőztetett uniós tervek között szerepelt több százezer – egyes hírek szerint félmillió – Törökországban tartózkodó menedékkérő elhelyezése az EU tagállamaiban, valamint hatalmas befogadóállomások létesítése az eurázsiai ország területén, ahol nyilvántartásba vennék a migránsokat.

Jean-Claude Juncker bizottsági elnök és Martin Schulz, az EP elnöke is szorgalmazta, hogy Törökország kerüljön fel a biztonságos harmadik országok listájára, és sürgették a vízummentességről szóló tárgyalások felgyorsítását is. Erdogan többek között támogatást kért a Szíria északi határvidékére tervezett biztonsági és repülési tilalmi zóna létrehozásához, amelynek megvalósíthatóságát erősen megkérdőjelezik a körzetben végrehajtott orosz légi csapások.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.