Tatai-Tóth: Csak az együttnevelés lehet megoldás

Nincs más lehetőség, mint az együttnevelés a szegregáció megelőzésére - hangsúlyozta tegnap az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője. A fő cél a társadalmi integráció. Fel kell lépni a szegregáció minden formája ellen - mondta Tatai-Tóth, az elhangzottakat összegezve.

Konferenciák népe 2.

A konferenciák népe nagyon változatos - a motivációkat és stílust tekintve.

Kímélő konferencia zöldeknek

Brit zászlót lobogtatva várakoztak néhányan a pesti Royal szálló előtt a napokban, és egy Andrew Best nevű fiatalemberre vártak, aki egyenesen Angliából érkezett biciklivel Budapestre. A kerékpáros a JCI, a Fiatal Üzletemberek Világszervezetének brit elnöke.

A választások zsákutcája

Sokan – és ha jól érzékelem napról napra egyre többen – vagyunk, akik úgy gondoljuk, a közelgő országgyűlési választásokon nem lehet jó döntést hozni – akárhogyan dönt is az ember, meg kell alkudnia az elveivel, a demokráciáról vallott felfogásával.

Miért érdemes a Kürtöt választani?

Kétszáz diák, harminc tanár, avagy ilyen az élet a Kag-ban. Mostani videónkban a nebulók és mentoraik is nyilatkoznak arról, hogy miért érdemes a Kürtöt választani.

 

Egy hét a kirekesztés ellen

Egy hét a kirekesztés ellen néven hírdetett programsorozatot a Budapesti Corvinus Egyetem. Ezen a héten workshopokon, kerekasztal-beszélgetéseken, filmvetítéseken keresztül mutatják be a társadalom marginalizált csoportjait.

A kirekesztetteket stigmatizáló, bűnbakképző beszédmóddal szemben egy másfajta gondolkodásmódot szeretnénk közvetíteni, miközben a mindenkit érintő társadalmi problémákra is keressük a választ hozzáértő emberek segítségével - áll a program felhívásában. Ezen egy hét alatt olyan szociológusok, közgazdászok tudományos szempontból, míg a civil szervezetek a mindennapok szintjén közelítik meg az egyes problémákat.


Ajánló a programsorozatból

KEDD

Nagykanizsa-projekt (workshop)

Ahogy minden városban, Nagykanizsán is vannak olyan önkormányzati tulajdonban lévő bérházak, ahol a lakók szegények, munkanélküliek, ezért jelentős lakbértartozásuk halmozódott fel. Egy ilyen bérház lakóinak találták ki a Nagykanizsa projektet, melynek keretében egyetemista önkéntesek a helyiekkel együtt dolgoznak majd a ház felújításán, az önkormányzat pedig az elvégezett munka értékét levonja az ott élők tartozásaiból. Beszélgetés a projekt vezetőjével.

Hajléktalan emberek önszerveződése (workshop)

A Város Mindenkié csoport hajléktalan, hajléktalanságot megtapasztalt valamint hajlékkal rendelkező aktivistákból áll, akik önszerveződéssel akarnak tenni egy egyenlőségen alapuló és igazságos társadalomért. A csoport lehetőséget terem a hajléktalan embereknek arra, hogy kiálljanak saját méltóságukért és küzdjenek a lakhatáshoz való jogért. Találkozás a csoport tagjaival.

Mélyszegénység és közösségfejlesztés a Csereháton (kerekasztal-beszélgetés)

A Cserehát az ország egyik legrosszabb helyzetben lévő, mélyszegénység sújtotta térsége, egyúttal azonban számos előremutató civil kezdeményezésnek is otthont ad. Vendégeink olyan helyi – bódvalenkei, tomori, sajókazai és szendrőládi – szerveződésekből jönnek, amelyek a terepen igyekeznek enyhíteni a térség lakosságának foglalkoztatási, oktatási és jövedelmi hátrányait.

Meddő (filmvetítés)

A rendszerváltás utáni magyar filmművészet egyik legmegrázóbb darabja, amely a volt ózdi nagyipar volt munkásainak életét mutatja be: munkanélküliség, szegénység, vashulladék gyűjtés, kriminalizáció, rasszizmus és kilakoltatás.

Almási Tamás dokumentumfilmjének vetítése, majd beszélgetés a rendezővel. „Azt gondoltam, hogy megáll a nap, nem lesz holnap, visszafelé repülnek a madarak. Tévedtem. Mindent elképzeltem, csak egyet nem: hogy semmi nem történik majd.”

SZERDA

Demokráciára, toleranciára nevelés az iskolában (workshop)

Létezhet-e demokratikus iskola? Hogyan lehet a demokratikus kultúrát erősíteni, kialakítani? Mit jelent az, hogy aktív állampolgárság és részvétel? Interaktív program a Kurt Lewin Alapítvány szakembereivel.

Bevándorlók (workshop)

Bevándorlók Magyarországon - beszélgetés a Menedék Egyesület szakemberével.

Menekültlabirintus
Milyen menekültként az országba érkezni? Saját bőrödön megtapasztalhatod, amikor végigjátszod az Artemisszió Alapítvány menekültlabirintusát.

A cigányság politikai érdekképviselete

Beszélgetés roma értelmiségiekkel.

Film: Iszka utazása

„Hát, nem mindennap bántanak engemet” – mondja a 12 éves Iszka szüleiről. A kislány egy romániai bányászvárosban él, vasat gyűjt, kéreget, miközben állandó félelemben él, fél attól, hogy alkoholista szülei megverik, ha nem hoz haza elég pénzt. Iszka gyermekotthonba kerül, ahol barátra talál, de a fiúval az árvaház helyett a szabadságot választják. A kislány végül nagy árat fizet azért, hogy láthassa tengert… 

Bollók Csaba játékfilmjének vetítése, majd beszélgetés Ladányi János szociológussal.


CSÜTÖRTÖK

Értelmi fogyatékossággal élők (workshop)

A Down Alapítvány tevékenységével és esélyegyenlőségi projektjeinek bemutatása.

Gyermekszegénység (workshop)

Beszélgetés a gyermekszegénység elleni programok kutatójával, Bass Lászlóval.

Iskolai szegregáció (kerekasztal-beszélgetés)

Szegények és gazdagok, cigányok és nem cigányok közti szegregáció kérdése: beszélgetés Havas Gábor és Zolnai János szociológusokkal és Derdák Tibor iskolaigazgatóval.

Boys Don't Cry (filmvetítés beszélgetéssel)

(Kimberly Pierce, 118 perc, 1999)

Az elmúlt évtized talá legfelkavaróbb filmje egy amerikai transznemű fiúról. Kimberly Pierce filmjének vetítése, majd beszégetés a Labrisz Leszbikus Egyesület munkatársaival. 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.