Frusztráció kíséri a közös külpolitikát

Atomleszerelést és atompajzsot is szeretne az Európai Parlament, amely szerdán délelőtt külpolitikai vitát rendezett Catherine Ashton uniós fődiplomata részvételével.

A magyar belpolitika árnyéka vetül Brüsszelre

Az EP költségvetési ellenőrzési bizottsága bizalmat szavazott kedden Fazakas Szabolcsnak, az Európai Számvevőszék leendő tagjának, de a szoros eredmény arra utal: Deutsch Tamásnak ügynökvádjai többeket elbizonytalanítottak.

Deutsch az EP-képviselőkhöz: ne hagyják jóvá Fazekas kinevezését!

Levélben kérte az Európai Parlament képviselőit Deutsch Tamás (Fidesz) arra, hogy ne hagyják jóvá a korábbi szocialista EP-képviselő Fazakas Szabolcs kinevezését az Európai Számvevőszék magyar tagjává.

'Magyarellenes terrorizmus' titkosszolgálati pénzeken?

Tőkés László az általa 'magyarellenes terrorizmusként' aposztrofált délvidéki magyarverések felszámolásához kötné Szerbia EU-csatlakozását.

Deutsch kampánya ellenére rábólintott Fazakasra az EP

Az Európai Parlament 348-213 arányban igent mondott Fazakas Szabolcs jelölésére az Európai Számvevőszékbe. Az őt ügynökmúlttal vádoló Deutsch Tamás szerint ez arány azt jelzi, hogy „a jelöltben megrendült a bizalom”.

 

Deutsch kampánya ellenére rábólintott Fazakasra az EP

Az Európai Parlament 348-213 arányban igent mondott Fazakas Szabolcs jelölésére az Európai Számvevőszékbe. Az érintett örül, hogy az EP-ben végzett munkáját elismerték volt kollégái, akik elutasították a belpolitikai ügyek európai szintre emelését. A Fazakast ügynökmúlttal vádoló fideszes néppárti Deutsch Tamás szerint ez arány azt jelzi, hogy „a jelöltben megrendült a bizalom”.

Bizonyított szakértelmének, az EP-ben az előző ciklusban végzett munkájának, s kialakított szakmai és baráti kapcsolatainak tulajdonítja Fazakas Szabolcs, az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságának volt elnöke, hogy Deutsch „rágalmai” nem jártak sikerrel, s hogy az utolsó pillanatban felvetett aggályokat a képviselők elutasították, mint a nemzeti politikai viták törvényhozási szintre emelésére tett kísérletet. Azután mondta ezt, hogy az EP csütörtökön 348-213 arányban igent mondott arra, hogy magyar részről ő legyen az Európai Számvevőszék tagja.

Mint beszámoltunk róla, Fazakast a magyar kormány tavaly novemberben jelölte, s az EP költségvetési ellenőrzési bizottsága március 15-én délután hallgatta meg a másik kilenc leendő kollégájával egyetemben. Deutsch Tamás a meghallgatás előtt félórával küldte szét  véleményét, hogy Fazakas elhallgatta „kommunista titkosszolgálati” múltját, honlapjára pedig feltette Fazakas beszervezési kartonjának fénymásolatát.

Fazakas Szabolcs Brüsszelben
Fazakas Szabolcs Brüsszelben

A bizottság támogatását is megkapta azonban a magyar jelölt, akiről a testület tagjai több információt kértek a magyar kormánytól. A lapunk által is közölt válaszlevél cáfolja Deutsch egyéb, korrupciós vádjait leszögezve, hogy Fazakast átvilágították Magyarországon, érintettséget esetében nem találtak, de a külkereskedelmi minisztérium német referenseként Stefan fedőnéven vezettek róla aktát a Belügyminisztériumban, amit Fazakas nem tagadott. Fazakas neve ebben az összefüggésben a Mécs-bizottság vizsgálata során merült fel, több más hasonló beosztású tisztviselőével együtt.

A csütörtöki szavazás előtt a néppárti frakcióban a németek és a spanyolok azt kérték, hogy ne a csoport nemleges döntését kelljen követniük. A titkos voksoláskor valószínűsíthetően a jobboldalon is sokan támogatták Fazakast. A különböző előzetes információk arról szóltak, hogy a szocialisták mellett a liberálisok és a zöldek is kiállnak Fazakas mellett. Ám Deutsch Tamás lapunknak azt mondta, a sok ellenszavazat azt mutatja, hogy a bizalom megrendült a magyar jelöltben, akiről a végső szót a Tanács mondja ki. (A parlamenti döntés után ez formalitásnak tekinthető.)

A fideszes néppárti képviselő szerint a baloldalon is akadtak, akik nem támogatták Fazakast. Deutsch szerint jó lenne, ha európai szinten fogalmaznák meg az átvilágítási szabályokat, hogy „ne lehessen megjutalmazni azokat, akik antidemokratikus rendszereket szolgáltak, de ez is ne öltsön büntető jelleget”.  Az általa gerjesztett ügy során Deutsch azt hangoztatta, hogy Fazakas a III/II-es ügyosztálynak dolgozott. A témában a fideszes néppárti delegáció tagjai nem szólaltak meg.

Fazakas lapunknak megjegyezte, megnyugtatta a nagy többség támogatása. Egyebekben pénteken Budapesten sajtóértekezletet kíván tartani ebben az ügyben, kíváncsi, hogyan juthatott Deutsch pár nappal a brüsszeli meghallgatás előtt titkos anyagokhoz, amelyek hitelessége is megkérdőjelezhetőnek látszik. A szocialista frakció magyar delegációja nyilatkozatban üdvözölte a szavazás eredményét, mondván, „az Európai Számvevőszék magyar tagja minden szempontból megfelel az elvárásoknak.

- Méltatlan és Magyarország számára rendkívül káros volt az a lejárató akció, amelyet Deutsch Tamás indított a magyar jelölt ellen az elmúlt napokban - mondta Herczog Edit, a Szocialisták és Demokraták frakciójának elnökségi tagja, az MSZP európai parlamenti képviselője a szavazást követően. Emlékeztetett rá, hogy Fazakas Szabolcsot a magyar kormány 2009 novemberében jelölte az Európai Számvevőszék tagjának, a jelölést támogatta Kovács Árpád, a Magyar Számvevőszék akkori elnöke és azt egyetlen politikai párt vagy szakmai szervezet sem ellenezte az utóbbi három és fél hónapban.

– Azt már az Országgyűlés illetékes bizottságának kell megvizsgálnia, hogy az ügyben minden szereplő a törvényeknek megfelelően járt-e el az adatok kezelése és nyilvántartása során – tette hozzá Herczog.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.