Csak a román hírszerzés főnöke reagált Orbánra

A Román Hírszerző Szolgálat figyelemmel követi az autonómia-mozgalomban érintett személyeket és szervezeteket.
Takarítják a színpadot Orbán Viktor beszéde előtt
Takarítják a színpadot Orbán Viktor beszéde előtt
Beliczay László / MTI

Magyarország új nemzetpolitikája kiterjed a területi autonómia erőszakos kivívására – jelentette ki George Cristian Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója. Az Adevarul című napilapnak adott, az interneten is közvetített interjúban beszélt erről Orbán Viktor szombati, tusnádfürdői beszéde kapcsán.

A riporter kérdésére, hogy mi a véleménye a magyar kormány politikájáról, amely megpróbálja visszaadni a választóknak „a nagy dolgokat véghez vinni képes nemzet érzését”, Maior azt mondta: a SRI igazgatójaként nem akarja kommentálni Orbán Viktor szavait, viszont feladatának tekinti meggátolni, hogy „ezt a propagandát konkrét lépések kövessék Románia területén, vagyis erőszakkal megvalósítsák a területi autonómiát és egyéb dolgokat. Ezekre is kiterjed az Orbán-kormány új nemzetpolitikája” – tette világossá. Az igazgató annak a személyes véleményének is hangot adott, hogy hibásak azok a kísérletek, amelyek a nemzeti büszkeséget a XIX. századra emlékeztető módszerekkel próbálják feléleszteni.

– Nem feltétlenül Orbán Viktorra gondolok. A kölcsönös függések XXI. századi világában nem ezen az úton lehet a nemzeti büszkeséget ösztönözni. Itt megállok – mondta. Maior az egyetlen magas rangú román hivatalosság, aki kommentálta a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban elhangzottakat. A SRI igazgatójaként Maior még 2008-ban, egy parlamenti interpellációra adott válaszában világossá tette, hogy szolgálata figyelemmel követi az autonómiamozgalomban érintett személyeket és szervezeteket.

Az említett iratban több szervezetet név szerint is említ, miközben hangsúlyozza, hogy az érintettek ellen nem léphetnek fel, amíg nem sértenek törvényt, arra is utal, hogy a SRI napirenden van a finanszírozási forrásaikkal, illetve azzal is, hogy magánszemélyként miként próbálják kivonni magukat a román pénzügyi hatóságok ellenőrzése alól. (Bukaresti tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.