Jön a szuperkommunikátorok évtizede

Notebookkal fekszenek, mobillal kelnek. A digitális generáció tagjai egyszerre több csatornán képesek információt cserélni. A három leggyakoribb szó az életükben: válasz, továbbítás, küldés…

Vihar a Facebook körül

Az internetezők bebizonyították, hogy képesek befolyásolni a szolgáltatókat: a Facebook közösségi portál szerdán bejelentette, hogy visszavonja az úgynevezett szolgáltatási feltételek szövegében nemrég végrehajtott változtatásokat - írja a The New York Times

Káromkodik az internet

Mikor káromkodik a blogger? A válasz: szitokszavak s durvaságok főleg akkor tódulnak némely net-kolléga szájára, ha nincs érve a vitában. Ahogy a verekedő bokszert vagy kést ránt, ha érzi, hogy az gyöngébb ellenfelénél, úgy köpi a vad szavakat a vitázó, ha alulmarad. NolBlog

Agyő papírújság!

Az internet-használók 22 százaléka mondta fel lapelőfizetését, mert ugyanazt a tartalmat elérheti online - a University of Southern California Annenberg tanulmánya szerint. Viszont a nyomtatott lapokat olvasó internetezők 61 százaléka sajnálná a papírújságokat.

Már csak interneten olvasható a Pester Lloyd

Átmenetileg megszűnik a nagy múltra visszatekintő német nyelvű budapesti hetilap, a Pester Lloyd nyomtatott verziója. A nyomtatott kiadás szüneteltetéséért a szerkesztőség szerint a válság mellett az érdektelenséget mutató magyar állam is felelős.

 

Az elektronikus rendőrállam már létezik

Egy amerikai internet-biztonsággal foglalkozó cég kutatása szerint napjainkra valósággá váltak azok az amerikai filmekben vizionált elektronikus rendőrállamok, amelyek az információs technológia fejlettségének köszönhetően állandó megfigyelés alatt tartják állampolgáraikat. A kínai, orosz, fehérorosz, észak-koreai, brit és amerikai kormányok nem csak figyelnek, hanem szükség esetén felhasználnak bármilyen információt lakosaikról.

A Cryptohippie 52 ország helyzetét vizsgálva állított fel globális rangsort arról, hogy az egyes államokban mennyire kiterjedt és előrehaladott az elektronikus rendőrállam kialakítása. A felmérés elkészítéséhez a cég definiálta az elektronikus rendőrállam fogalmát is. Azokat az országokat sorolta ebbe a kategóriába, amelyek az elektronikus technológiákat az állampolgáraikra vonatkozó adatgyűjtésre és rendszerezésre használják, az így kapott információkat pedig adott esetben törvényszéki bizonyítékként használják fel ellenük. "Egy elektronikus rendőrállamban minden térfigyelő kamera, minden elküldött e-mail, meglátogatott internetes oldal, elküldött üzenet, banki tranzakció és minden telefoncsörgés büntetőjogi bizonyíték, amelyeket hosszú időn keresztül őriznek kereshető adatbázisokban" - olvasható a kutatási összefoglalóban.

Kína igazi elektronikus rendőrállam

A rangsor elkészítéséhez a Cryptohippie munkatársai egy 17 elemből álló szempontrendszert határoztak meg, amelyeket államonként ötfokú skálán pontoztak. Ezek között szerepelt, hogy az adott ország vezetése megköveteli-e, hogy állampolgárai az állam által kibocsátott azonosító okiratokkal rendelkezzenek, elvárja-e az állam, hogy az internet-, vezetékes- és mobiltelefon-szolgáltatók előfizetőik adatait és forgalmát nyilvántartsák és megőrizzék. A jogi vonatkozásokat tekintve vizsgálták, hogy milyen, az államot sértő megjegyzések büntethetők, engedélyezett-e a titkosítás, jár-e az állampolgároknak bármilyen alkotmányos védelem, milyen törvényvégrehajtó kapacitással rendelkeznek az államok, és hogy a helyi hatósági szervek között milyen fokú az együttműködés. Szempont volt az is, hogy az ország rendelkezik-e olyan technológiai fejlettségi szinttel, amely lehetővé teszi a fenti adatok gyűjtését.

Az 52 ország által alkotott lista első helyezettje, vagyis a világ legfejlettebb elektronikus rendőrállama Kínában működik. A második helyen Észak-Korea áll, őt követi Fehéroroszország és Oroszország. Ötödik helyre került az Egyesült Királyságot alkotó tagállamok közül Anglia és Wales, míg az Amerikai Egyesült Államok a hatodik helyen végzett. Pontszámaikat tekintve a legfejlettebb rendőrállamok közé került még Szingapúr és Izrael, valamint az európai országok közül Franciaország és Németország. A kutatók szerint erősen fejlett rendőrállam működik Írországban, Skóciában, Hollandiában, Belgiumban, Norvégiában, Ausztriában, Ukrajnában, Ausztráliában és Japánban is.

Magyarország a középmezőnyben

Magyarország a 27. helyen végzett a felmérés szerint, és ezzel a fejlődő rendőrállamok között kapott helyett. Ebben a kategóriába került többek között Kanada, Argentína, India, Olaszország, Spanyolország, Finnország és Svédország is. A listát Brazília, Mexikó, a Fülöp-szigetek és Románia zárja, amelyek a kutatás szerint már elindultak a hatékony elektronikus rendőrállam kialakításához vezető úton.

(forrás: Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kar hírlevele)

Kínai internetezők. Cenzúrázva szörfölhetnek
Kínai internetezők. Cenzúrázva szörfölhetnek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.