A Fidelitas korrupciót sejt, Kiss Elemér cáfol

A Fidesz a pénzügyminisztertől és Keller László közpénzügyi államtitkártól vár választ arra, hogy a Kiss Elemér kancelláriaminiszter nevével fémjelzett ügyvédi irodát bízták-e meg a kormányváltás után a Malév Rt. átvilágításával. Egy a Fidelitashoz közel álló lap szerint az átvilágítás ellenértéke 30 millió forintra tehető. Kiss Elemér lapunknak kijelentette, miniszteri kinevezése óta szünetelteti ügyvédi munkáját, így a kifogásolt megbízásról sem tud.

Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter nevével is fémjelzett Forgács & Kiss Ügyvédi Iroda kapta a Malév Rt. átvilágítására szóló megbízást a kormányváltás után - állítja az Utolsó Figyelmeztetés című, a Fidelitashoz közel álló lap. Az írás szerint a Malév Rt. Igazgatósága 2002 augusztusában határozott az átvilágításról, 2002. december 27-én pedig megbízási szerződést kötöttek a Forgács & Kiss Ügyvédi Irodával. A lap úgy tudja, hogy az átvilágítás ellenértéke 30 millió forint. Az utolsó figyelmeztetés egy 2003. január 22-i keltezésű dokumentum fénymásolatát is közli: a Forgács & Kiss Ügyvédi Iroda levélben kéri a Magyar Légiközlekedési Rt. jogi igazgatóságának vezetőjétől, Kovács Attilától, hogy az átvilágítási szerződés alapján bocsássák az ügyvédi iroda rendelkezésére néhány dokumentum fénymásolatát.

Minderre tegnap a Fidelitas alelnöke, Szijjártó Péter hívta fel a figyelmet egy sajtótájékoztatón. A politikus, aki a Fidesz országgyűlési képviselője is, elmondta: írásbeli kérdést intézett László Csaba pénzügyminiszterhez. Arra vár választ, hogy valóban létezik-e a Malév Rt. és Kiss Elemér kancelláriaminiszter ügyvédi irodája között a légitársaság átvilágítását célzó szerződés. Szijjártó Péter arra is választ vár, etikus-e, hogy egy hivatalban lévő miniszter ügyvédi irodája kap ilyen megbízást egy állami vállalattól.

A Népszabadság kérdésére Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón azt is elmondta, a Malév jogi igazgatójához január 22-én elküldött levél fejléce alatt más ügyvédek neve mellett dr. Kiss Elemér neve is szerepel.

Információink szerint a Malév már a Medgyessy-kormány idején kinevezett igazgatósága döntött arról, hogy el kell végezni a légitársaság számítástechnikai, biztonsági és jogi átvilágítását. Az erre szolgáló pályázatok kiírásával és lebonyolításával külső céget bíztak meg. E társaság határozott a tenderre meghívottak köréről, majd az általa kiértékelt pályázatokat terjesztette az igazgatóság elé. Informátorunk szerint az igazgatóság nem mérlegelte (nem is ismerte) azt a körülményt, hogy a jogi megbízást elnyerő ügyvédi irodában praktizált miniszteri megbízatása előtt Kiss Elemér, akinek a neve ma is szerepel az iroda hivatalos elnevezésében. Az átvilágítás már folyik, annak befejezése néhány hét múlva várható.

"Miniszteri kinevezésem, 2002. május 27. óta szüneteltetem ügyvédi tevékenységem, ezt akkor a kamarának is bejelentettem" - nyilatkozta lapunknak Kiss Elemér. A kancelláriaminiszter leszögezte: kilenc hónapja semmilyen kapcsolatban sincs a Forgács és Kiss Ügyvédi Irodával, onnan jövedelmet nem kap, költséget nem visel, ezért nincs tudomása arról, hogy az iroda kötött-e állami szerződést. A többiek korábbi szakmai tevékenységüket minden további nélkül folytathatják, amiatt nem érheti hátrány az irodát, hogy korábban ott dolgoztam - jegyezte meg. Kiss Elemér szerint ez az eset nem vethető össze azzal, ami az Orbán-kormány idején történt, hogy egy ügyvédi iroda olyan feladatra kapott megbízást, ami a Pénzügyminisztérium egyik főosztályának rutinszerű feladata volt: kormánygaranciára vonatkozó kormány-előterjesztéseket kellett elkészítenie. Mint mondta, a neve azért szerepel az iroda levélpapírján, mert alapító, s tulajdoni része van állóeszközökben, ingatlanban, bútorban, könyvtárban. Amikor miniszteri megbízása lejár, ebbe az irodába tér vissza ügyvédnek - tette hozzá Kiss Elemér.

Világosi Gábor (SZDSZ) néhány hónapja a következő kérdést intézte a parlamentben László Csaba pénzügyminiszterhez: "Az Orbán-kormány a választási vereség után, 2002. április 20. és május 25. között úgy gondolta, hogy búcsúajándékként meglepi az országot 22 sport célú beruházással, amelyre csaknem 34 milliárd forint kezességet vállalt. Külön figyelmet érdemel az ügyben az, hogy a május 15-én kihirdetett 15 kormányhatározat előkészítéséből kilencet nem a szakmailag illetékes szervezeti egységek készítettek elő, hanem - hogy barátok közt maradjanak - megbízás alapján a volt külügyminiszter úr, Martonyi János ügyvédi irodája. A megbízási szerződés sértette az államháztartásról szóló törvényt, ugyanis hiányzik a pénzügyi ellenjegyzés. Szintén az iroda készítette el a kezességi és hitelszerződéseket, annak ellenére, hogy az előbbire a PM formanyomtatványt alkalmaz." A pénzügyminiszter válaszában elismerte, hogy minden úgy történt, ahogy az a kérdésben szerepelt. (Munkatársunktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.