Képtelenségek a fényképészeknél

Felismerhetetlen, szakmailag minősíthetetlen igazolványképek készülnek az okmányirodákban - hangoztatják a fényképészek. Hiába, mert két hét múlva a szerény megélhetést biztosító útlevélkép-készítés lehetősége is megszűnik számukra. Az utóbbi években eltűntek a kuncsaftok a klasszikus pesti műtermekből, nemcsak az okmányirodákban ingyenesen kapható igazolványképek, hanem az amatőr fotózás térhódítása miatt is.

Három éve szenvedte el az első érvágást a fényképészszakma: 2000. január 1-je óta ugyanis az okmányirodákban készülnek a személyi igazolványokba való digitális fotók. A szolgáltatásért az ügyfélnek nem kell fizetnie, pontosabban, ha visznek is magukkal profi fotót, az eljárási illeték akkor is ugyanannyi. Ráadásul az okmányirodákban - bár megtehetnék - nem szívesen szkennelik be a hozott képet, mondván, hogy halvány lesz. Készülnek viszont olyan igazolványképek, amelyek nem halványak, de az ember alig ismer magára, jóllehet az új igazolvány lényege, hogy a régieknél nehezebben hamisítható. Ez azonban a szinte felismerhetetlen képek miatt sem igaz, és a rendőrségnek sem érdeke a nehezen azonosítható fotó - szögezte le Záhonyi Sarolta, a Budapesti Fényképész Rt. elnök-vezérigazgatója. Szerinte egyébként a fényképészszakma tudatos tönkretétele zajlik, pedig öt éve még arról volt szó, hogy ha a rendőrségen bevezetik az igazolványkép-készítést, akkor megpályáztatják azt a fényképészek között. Azóta szó sincs arról, hogy az okmányirodákba esetleg szakemberek kellenének, a képeket ügyintézők készítik.

Nem mindegy pedig, milyen is az igazolványba kerülő fotó, hiszen tíz-húsz évig nézegethetjük. A józsefvárosi okmányiroda vezetőjétől, Mészár Erikától megtudtuk: az okmányirodai ügyintézőképzésben mindössze a foto shop használatát oktatják. Senki sem állítja, hogy az ott készülő képek szakmailag jók, sajnálják is a fényképészeket, akik hamarosan teljesen ellehetetlenülnek. Az új személyi igazolvány miatt megfeleződött a forgalmuk, azt követte a jogosítványképek két évvel ezelőtti ingyenessé tétele, és napokon belül díjtalan lesz az útlevélbe való fotó is. Komlós Ágnes fényképész, akinek a Hegyvidék Üzletközpontban van bérleménye, gyakornokokat sem vállal, mert úgysem tudná foglalkoztatni őket. Az igazolványképek - mint mondta - azelőtt többletforgalmat is hoztak. Akinek megtetszettek saját fotói, általában portrét is rendelt, sőt elhozta a gyerekét egy-egy műtermi sorozatra.

Az utóbbi tíz évben a fényképészek átlagosan mindössze 20 százalékkal emelték áraikat, de a minimális hasznot tartalmazó, alacsonyan tartott tarifa sem jelent vonzerőt. A potenciális megrendelőkört megtizedelte az amatőr gépek elterjedése. Esküvőre még sokan hívnak profi fotóst, és él még a hagyomány, hogy az ifjú pár műteremben örökítteti meg magát, de ebből nem lehet megélni. A fényképészek ma már szinte kivétel nélkül árusítanak is valamit: a szerencsésebbek filmet és gépeket, a már megélhetési gondokkal küszködők akár cipőt, ruhát is.

A Madách utca 3.-ban 1954 óta működik a Rátonyi család műterme. Mint Rátonyi Magdolna, az üzletalapító mester lánya kijelentette: elképzelni sem tudja, mi lesz velük, ha az útlevélkép is elkerül tőlük. Elmondta: nagyon sokan, akik az igazolványképekből éltek, hamarosan tönkremennek. A Madách utcai műterem a kivétel, ahol még nem árulnak filmeket, gépeket, viszont foglalkoznak az ugyancsak eltűnőben lévő fekete-fehér képkidolgozással. A szakmabeliek nagy fájdalma, hogy a fényképezést az okmányirodákban immár csak a gépre bízzák, pedig a jó képben benne van a fotós szeme és szaktudása is. Az érettségi utáni kétéves képzésen a tanulók anatómiai ismereteket is kapnak, ellentétben az okmányirodai ügyintézőkkel, akik az emberi arcot nem, csak a gép kezelését ismerik.

A fényképészek egyelőre nem tudják, mi vár rájuk márciustól. Az utolsó menedéket jelentő útlevélképbiznisz csak Budapesten évente több százezer ügyfél elvesztését jelenti.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.