Az Egri Borok Gyertyás Háza

Az egri borokat népszerűsítő újabb létesítménnyel gyarapodott a hevesi megyeszékhely, hivatalos nevén: az Egri Borok Gyertyás Házával. Az épületben kiállítás, borbemutató, a palackok tárolására és borkóstolásra alkalmas helyiségek kaptak helyet, emellett az egri borok, szőlő és bortermelők adatbázisa is megtalálható itt.

Dula Bence egri hegybíró elmondta: a belváros egyik műemlék épületének 20 millió forintos felújításával, amelyből 13 millió forint PHARE-támogatás, alakították ki a borházat. Az épület földszinti részében a látogatók megismerkedhetnek az egri szőlészet múltjával, a történelmi borvidéken előállított borfajtákkal. Információt kaphatnak a borokról és annak készítőiről, a termelt szőlők fajtáiról. A föld alatti többágas pincerendszerben bortároló helyiségek mellett több pinceágat a borkóstolásra, rendezvények megtartására alakítottak ki. Bárki betérhet ide, és egy italsoron keresztül képet kaphat a borvidéken termelt nedűkről. De ha csak egy bizonyos borfaját keres, azt is megtalálja, és haza is vihet néhány palackkal.

Az épület ad majd otthont az EgriBorút szervezetének és több olyan egyesület rendezvényének, amely az egri borok népszerűsítését tűzte ki célul.

Az Eger város tulajdonában lévő műemlék épületet hosszú távon az Egri Hegyközség hasznosíthatja.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.