Indul a Zsidó Tudományok Szabadegyeteme

Megalakult a Zsidó Tudományok Szabadegyeteme, amely vasárnap kezdi meg első, három hónapos szemeszterét - tájékoztatta Köves Slomó ortodox rabbi, a képzés egyik vezetője az MTI-t.

A szabadegyetemet a Chábád Lubavics - Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület szervezi a Rabbinical College of America (Morristown, New Jersey) és a L. A. Pincus Foundation (Jeruzsálem) közreműködésével. A képzést a nemrégiben rabbivá avatott Köves Slomó mellett Oberlander Báruch rabbi vezeti.

Köves Slomó közleményében azt írta: "az utóbbi időben egyre nagyobb az igény Magyarországon olyan átfogó tanfolyamokra, szemináriumokra, amelyek a zsidó gondolkodást eredeti, autentikus formájában ismertetik meg a hallgatókkal." Az intézménynek nem a "diplomaosztás" a fő célja, sokkal inkább egy, mindenki számára nyitott egyetem kialakítása, ahol a tanulási módszer lényege a téma vitával és közös beszélgetéssel történő megértése, elemzése.

Az egyetemi szintű képzés keretében - vasárnaponként, heti hat órában - az érdeklődők elmélyedhetnek a klasszikus zsidó tanokban. A tematikában szerepel egy-egy kiválasztott témakör (szokás, szertartás, fogalom) történetének, bibliai megjelenítésének, filozófiai és misztikus hátterének, illetve gyakorlati megjelenésének áttekintése. Az első szemeszterben a zsidó esküvő áll a középpontban. Megnyitásával egyidejűleg a szabadegyetem tankönyvsorozatot indít A Zsidó Tudományok - Fejezetek a klasszikus forrásokból címmel.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.