Jézusi mérce és az átvilágítás

Szükség lenne-e az egyházi vezetők átvilágítására, és van-e ilyen igény a hívők részéről? A Wesley János Lelkészképző Főiskolán rendezett szombati kerekasztal-beszélgetésen Varga László történész utalt arra, hogy az Országgyűlés tavaly nem szavazta meg az átvilágítás kapcsán beterjesztett törvényjavaslatot, miután az MSZP a szakszervezeti és az egyházi vezetőket megkísérelte kivonni a "hatályossági körből". A történész német példára hivatkozva kijelentette: elképzelhető, hogy az egykori ügynökök szóban számoltak be megfigyeléseikről, nem írtak alá beszervezési nyilatkozatot, és pénzt sem kaptak.

Fazekas Csaba történész úgy ítélte meg, hogy a hívők részéről nem érzékelhető igény az egyházak átvilágítására, ami Magyarországon politikai érdekből, és nem erkölcsi megfontolásból vetődött fel. Az ügynöki múltat tekintve szerinte az egyházi vezetők ugyanakkora hányada lehet érintett, mint amekkora arány más társadalmi csoportokban kimutatható. Gábor György vallásfilozófus hangsúlyozta: nem tartja jogosnak azt a felvetést, hogy az átvilágítás ütközhet az állam és az egyház szétválasztásával, azt ugyanis nem tekinti tökéletesnek, amíg az egyházak az állami költségvetésből kapnak támogatást.

Iványi Gábor metodista lelkész, SZDSZ-es parlamenti képviselő, a Wesley főiskola főigazgatója úgy vélekedett: alapvetően nem a közpénzeket felhasználók, hanem azok esetében fontos az átvilágítás, akik embereket képviselnek, emberek sorsáról döntenek. Szerinte az egyházaknak vállalniuk kellene, hogy példát mutatnak, és önként kiállnak a társadalom elé. Hasonló álláspontot képviselt Endreffy Zoltán filozófus és Majsai Tamás történész is. Nagy Péter Tibor történész, szociológus elmondta, hogy a miniszterelnök titkosszolgálati múltjának nyilvánosságra kerülése után nem változott meg érdemben a politikai erőtér. A társadalom jelentős része úgy gondolja: a kormányfő múltja lehetővé teszi politikai tisztsége betöltését. Bulányi György piarista szerzetes hozzászólásában hangsúlyozta: az egyháznak nagy szüksége lenne az átvilágításra, ha "hajlandó volna magát jézusi mércével mérni".

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.