Ha a skót szoknya félrelibben...

Részben az ír népzenét játszó M.É.Z. együttes egykori törzsközönségéből, részben pedig Angliában és az Egyesült Államokban skót táncokat tanuló fiatalokból alakult a Budapesti Skót Tánc Klub. A baráti kör ma már közhasznú egyesületként működik: táncházakat és tanfolyamokat tartanak, fellépnek nagykövetségen, kulturális intézetben és strandfesztiválon. Jelenleg a május 1. és 4. között Budapesten rendezendő nemzetközi skót bál előkészületein dolgoznak.

"Mindössze harmincegyen vettek jegyet (velem együtt). Lehet, hogy a karácsonyi bevásárlás... Vagy a Big Brother kiszavazás..." - olvasható Gräff Zoltán kissé csalódott beszámolója a Budapesti Skót Táncklub (BSTK) egyik táncházáról az egyesület honlapján (www.bstk.hu). Az összejöveteleket rendszeresen on-line kommentáló és a honlapot szerkesztő szervező alelnök persze tudósított már telt házas programokról, zsúfolt közösségi házakról is. Hosszú évekig a Virányosi Közösségi Házban szerveződött skót táncház, ahol a M.É.Z. együttes zenélt, és a BSTK jelenlegi tanára, Turi Gábor is tanított. Ő a skóciai Saint Andrewsban, a Royal Scottish Country Dance Society (RSCDS) kurzusain sajátította el a fortélyokat, és szerezte meg az oktatáshoz szükséges diplomát.

- A skót táncok nem hasonlíthatók össze például a magyar néptáncokkal - magyarázza Sándor Eszter, a budapesti klub elnöke. - Adott jó néhány tradicionális figura, és a táncok tulajdonképpen ezekre épülő, variálható koreográfiák. Ha valaki "megír" egy új lépéssort, elküldi az RSCDS-hez, és ha ezt a szakemberek megfelelő színvonalúnak tartják, felveszik a hivatalos listájukra. A nyilvántartásban már több ezer tánc szerepel.

A Budapesti Skót Tánc Klub táncházaiban úgy tanítják a különböző elemeket, hogy magyar neveket adnak nekik. A furcsán hangzó figurákkal kapcsolatban a törzstagok rendszerint egy anekdotát mesélnek el az újoncoknak. E szerint egy Kanadában élő skót hölgy egy nap elhatározta: megtanulja szülőhazája táncait. Lakóhelyén kis csapatot verbuvált, és megpróbálta felidézni fiatalkori táncélményeit. Egyszer csak beugrott neki a Schiehallion hegy neve, mintha így nevezték volna az egyik koreográfiát is. Az RSCDS-hez fordult információért, de ők nem tudtak neki segíteni. Nem volt más választása, a világhálón eredt az ismeretlen nevű tánc nyomába. A "schiehallion" keresőszóra a bányavállalat-, a hajó- és a sörnevek között egyetlen táncra utaló linket talált. A honlap nyelvét ugyan nem értette, mégis ismerősnek tűnt neki néhány szó. Magyar férjét hívta segítségül, hátha ő megfejti, mit jelentenek a fura "kalács" és "kupola" nevű (talán) táncfigurák. Házastársa nagy örömmel tolmácsolta neki, hogy az egyik táncleírás nyitott péksüteményről, a másik csúszós háztetőről szól. A budapestiek saját táncneveinek megfejtését végül e-mailben kapták meg Turi Gábor tánctanártól.

A kalács és a kupola egyébként mindennapos elemek a BSTK táncházaiban, amelyeket 2002 januárja óta (havonta kétszer, legközelebb január 18-án, este fél nyolctól) az Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Házban (XIII., Dagály utca 15/A) rendeznek. A tanuláshoz az élő muzsikát a kelta rockzenét játszó Shannon zenekar szolgáltatja - egyelőre. Ugyanis a táncházak összes bevételét belépők adják. Az - amúgy jutányos - terembérlet kifizetése után csak pár ezer forintos fellépti díjat tudnak fizetni az együttesnek. Attól tartanak azonban, hogy a zenészek ennyi pénzért nem sokáig húzzák nekik a talpalávalót. Még sincs túl sok idejük ezen aggódni. A táncházak mellett többhetes tanfolyamokat tartanak, fellépnek nagykövetségen, kulturális intézetben, strandfesztiválon és művészeti találkozón, május 1. és 4. között pedig nemzetközi program házigazdái lesznek. Évente harminc-negyven alkalommal rendeznek skót bálokat világszerte. A Budapestre szervezett eseményen szó szerint az történik majd, mint a mesebeli mulatságokon: három nap és három éjjel áll a bál. A résztvevőknek hónapokkal a rendezvény előtt elküldik a báli programot, hogy alaposan begyakorolhassák a táncrendben szereplő összes koreográfiát.

Május elején már talán az időjárás is kedvez azoknak, akik nemcsak a hivatalosan jegyzett figurákkal, hanem a skót népviselettel is ápolni szeretnék a tradíciókat. Bár a skót kockás szoknya a lendületes pörgés-forgás közben gyakran félrelibben, mégsem könnyű meglesni, vajon mit viselnek alatta a férfiak. A táncház szünetében elárulta Gräff Zoltán: a hagyomány szerint semmit.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.