Balzac: Az ismeretlen remekmű

Ez a hosszabbfajta elbeszélés, amely egy óra alatt kényelmesen elolvasható, XVII. századi festőkről szól. Három főszereplője közül kettő - ifj. Frans Pourbus és Nicolas Poussin - valóságos, híres művészek, műveik ma is láthatóak a világ nagy múzeumaiban. A harmadik, a tulajdonképpeni főszereplő, kitalált személy.

Természetes a balzaci realista pontosság: valóságos idő, hely, alapos leírások. Kevés történik (a műfajra jellemző kettős fordulat persze megvan), és sokat beszélnek.

Ezen a harminc oldalon egészen elképesztő töménységben kerül szóba az alkotás, a művészet számos nagy kérdése. Hogyan lehet megfesteni a tökéletes képet? Meg lehet-e, meg kell-e festeni egyáltalán? Hol kell megállni a tökéletesség utáni hajszában? Mi a fontosabb: az élet vagy a művészet? Melyek a festészet nagy irányzatainak a jellemzői?

Azt még csak érteni, hogy Balzac meg tudta fogalmazni a reneszánsz, a barokk, a klasszicizmus, a romantika és a realizmus alapelveit. De hogyan tudta megsejteni és előre megírni az impresszionizmust, sőt a XX. századi avantgárdot minden főbb törekvésével és kudarcaival együtt? Ez rejtély - vagy zsenialitás.

Van egy másik cselekményszál is: Gillette-nek, az ifjú Poussin szeretőjének rá kell ébrednie, hogy a nagy művész életében az emberi kapcsolatok másodrendűek, és feláldozhatók a mű érdekében.

Az effajta mély és elgondolkoztató írásműveket Thomas Manntól "szoktuk meg". Balzacnak ez az elbeszélése a nagy német mester csodálatos elbeszéléseinek elődje. Jó lenne elolvasni, mielőtt képzőművészeti kérdésekről beszélünk.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.