Orczy Fórum - épül az újabb ház

Tizenhárom éve született meg az Orczy Fórum terve. A józsefvárosi Orczy téren azóta, pontosabban 1996 óta lépésről lépésre haladnak az ingatlanfejlesztők: elkészült már két irodaépület és három lakóház. A VIII. kerület eddigi legnagyobb magánberuházása januárban 130 lakásos épület alapozásával folytatódik, amely a Fórum hatodik tagja lesz. Hamarosan elkezdődik a szálloda, valamint egy újabb irodaház és a parkolóház építése.

Az Orczy Fórum első épületét hat éve adták át a Csobánc utcában. A svájci beruházásban és magyar tervezéssel, kivitelezéssel elkészült épület gyorsan bérlőre talált, hiszen az akkor még nem éppen jó hírű környéken a bérleti díjak is igen alacsonyak voltak. Az autóipari cégek és képviseletek által lakott irodaház mellé lakóházat építettek, amelyben pillanatok alatt elkeltek a lakások.

A Kévés és Építésztársai - azaz Kévés György, Földvári Éva és Kovács András - által tervezett és kiviteleztetett épületek sorában újabb irodaház következett, immár a Baross utca felőli telken. A Csobánc utcai lakóház építése már a módosított terv része volt: oda korábban ugyancsak irodaházat szántak. Csakhogy az irodabérleti piac az utóbbi években telítődött, miközben megnőtt az új lakások iránti kereslet. A Csobánc-ház első szárnyában 60 lakást adtak át tavaly decemberben. A lakások értékesítésének sikerén felbuzdulva idén februárban Kévés Györgyék nekiláttak az újabb, 55 lakásos ingatlan építésének. A 219-259 ezer forintos négyzetméteráron kínált lakásokat februárban adják át, már csak háromnak nincs gazdája.

Az öttagúvá vált Orczy Fórumra eddig több mint 4,5 milliárd forintot költöttek a beruházók. Ez az összeg nem mai értéken értendő, hiszen a több mint hat éve kezdődött beruházás teljes költségét jelenti részben korabeli árakon. Az Orczy tér e területén most tulajdonképpen az első világháború előtt leállt városfejlesztés folytatódik, a múlt század elején ugyanis a Baross utca 129-ben álló lakóház épült meg utolsónak. Az Orczy Fórum helyét az államosítás után a Ganz-MÁVAG használta, vagyis a terület ipari övezetnek számított. Az Ybl-díjas építész, Kévés György a svájci befektető cég partnereként csöppent a projektbe, amelynek munkatársaival együtt immár szinte kizárólagos mozgatójává vált. Az önkormányzattól fokozatosan vásárolták meg a téren lévő telkeket, a beruházások hasznát pedig visszaforgatják. Ennek eredményeként az új projektekben egyre kisebb hányad a bankhitel.

A januárban kezdődő építkezés, a 130 lakásos lakóház eredetileg bevásárlóközpont lett volna. Csakhogy az utóbbi években - az irodapiachoz hasonlóan - bevásárlóközpontokból is túlkínálat alakult ki. Az Orczy Fórum tervében egyelőre mégis benne maradt a félkör alakú lakóház mellé szánt hétemeletes, hétezer négyzetméteres irodaház terve. Ha sikerül elegendő bankhitelt szerezni, belevágnak a harmadik irodaépület elkészítésébe - mondta Kévés György. Az előkészületeket nehezíti, hogy a pénzintézetek a kölcsön megítéléséhez legalább 50 százalékos előzetes telítettségről kérnek írásos dokumentumokat.

Az új józsefvárosi központ befejező tagja a szálloda lesz, üzemeltető már van rá, de a beruházás csúszik a szigorú banki vizsgálatok miatt. Amint a finanszírozó cég megkapja a 25 évre szóló hitelt, elkezdődhet a teret lezáró 3-4 csillagos szálló építése. Optimális esetben 2-3 éven belül kialakulhat a teljes fórum, amelynek történetéről már akár könyvet is lehetne írni - jegyezte meg az építész, aki az immár jócskán elhúzódó beruházáshoz elsősorban azért ragaszkodik, mert szereti, ha megépül is, amit megtervezett.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.