Gottermayer könyvkötészete

Ha van otthon régi, piros kötésű Vernéje, kérem, vegye le egy pillanatra a polcról, és nézze meg a könyv hátlapját. Biztosan megtalálja a benyomott feliratot: Gottermayer N. Könyvkötő Budapesten. De ugyanezt találja a sötétkék kötésű, aranybetűs Eötvös Károly-sorozaton is. E cégfelirat másik változata szerepel a régi, barna-arany színű Herczeg Ferencek hátoldalán: Gottermayer Nándor Könyvkötői Műintézet Budapest. S ez a műhely jegyzi az igényes és szép Rákosi Viktor-sorozatot vagy Gracza György piroskötéses szabadságharc-történetét. És még sok-sok ízléses darabot, "könyvműtárgyat", díszkötésű művet a XIX-XX. század fordulójáról. Átvészelték egy évszázad viharait, ma is a könyvtárak díszei, antikváriumok keresett és drága darabjai. Egyetlen piros Verne például ezreket ér, s hogy ilyen drága, az nagyban köszönhető a tetszetős, kéz- és szemsimogató könyvkötésnek.

Gottermayer Nándor körülbelül az lehett a száz évvel ezelőtti Budapesten a könyv műfajban, mint Róth Miksa az üvegművészetben vagy Jungfer Gyula a díszkovácsszakmában. Azok egyike, akik meghatározták a boldog századelő igényes tárgykultúráját. Az ipart a Váci utcában kezdte, onnan költözött át, már megbecsült mesterként 1897-ben a Lövész utcába. Költözködéséről a népszerű irodalmi folyóirat, A Hét is beszámolt. Ekkor már olyan nagy kiadók dolgoztattak vele, mint a Révai Testvérek vagy a Singer és Wolfner.

Nagyszerű műintézetének nyoma még ma is felfedezhető a Királyi Pál (egykor Lövész) utcában. A 7. számú ház homlokzatán kiolvasható a régi cégfelirat betűinek helye: Gottermayer Nándor könyvkötészete. A lakók azonban szinte semmit sem tudnak már róla. Ha arra sétálunk, jusson azért eszünkbe, hogy itt születtek a régi Magyarország legszebb könyvei.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.