"Az ő létezése maga a jel"

A kormányzás elvesztése feletti döbbenet lebénította a Fideszt, hívei pedig polgári körökbe szerveződve igyekeznek átvenni a politikai kezdeményezést. Huszonnyolc országos és helyi fideszes politikussal, szakértővel, tanácsadóval és polgári körössel a választási vereség mellett arról beszélgettünk, hogyan alakulhat a jövőben a párt és a mozgalom kapcsolata, elhalhatnak-e az alulról jövő kezdeményezések, vagy becsatornázódnak egy későbbi, a Fideszből és szövetségeseiből létrejövő uniópártba. Beszélgetőtársaink egy része nem látta volna szívesen nevét a Népszabadság hasábjain, ezért őket csak pozíciójuk körülírásával jelöltük.

Tudnunk kell egymásról, ha a sors úgy hozza, hogy mozdulnunk kell, együtt mozdulhassunk - szólította fel híveit Orbán Viktor május 7-én a Dísz téren, hogy a következő hónapokban kis csoportokat hozzanak létre. A mozgolódás már a két választási forduló előtt elkezdődött; mára a polgári köröket nyilvántartó Demokrácia Központ adatai szerint az ország több mint ezer településén körülbelül 10 ezer kör működik több mint 150 ezer taggal, a skála a kétszemélyes családi körtől a négyszáz fős, az önkormányzati választásokon jelöltet állító csoportig terjed.

- Három hónap alatt ez a mozgalom mélyebbre nyúlt le, mint pártjaink az elmúlt tizenkét évben - mondja Hende Csaba, Orbán Viktor kabinetfőnöke.

Tőkéczki László politológus, a volt miniszterelnök köré szerveződő Szövetség a Nemzetért polgári kör tagja szerint erre az aktivitásra már 88-89-ben szükség lett volna. - A kialakult pártstruktúra szűk értelmiségi elitcsoportok önszerveződésén alapult. A polgári körök a magyar társadalom újjászületését segíthetik elő: azt, hogy a szétzilálódott társadalom öntudatra ébredjen, és a kommunista struktúráktól függetlenül alakíthassa ki a magáét. Vannak, akik a helyi vagy országos politizálásban találják meg a helyüket, mások egy speciális kérdésre, például a föld vagy az oktatás ügyére koncentrálnak.

Tőkéczki szerint a köröket nem a választási vereség, hanem a polgári kormányzat hozta létre, keletkezésük a Kossuth téri tüntetéshez kapcsolódik. Malgot István, a Szövetség a Nemzetért másik prominense szerint viszont a köröket a tehetetlenségből fakadó tenni akarás hívta életre. - A nép sose tudott beleszólni saját sorsának alakításába, a demokrácia viszont épp ezt jelenti. Utoljára 56-ban tapasztalhattuk, hogy az emberek közvetlenül akarják intézni a sorsukat. A polgári körösök elsősorban a nemzeti gondolkodásmódban, nem pedig pártokban találják meg a politikai irányvonalat. Csendes szabadságharc folyik a nemzeti értékekért.

- Beszűkült a pártpolitika, a pártoktól ennyire futotta. A polgári körök képesek megteremteni a Fidesz számára azt a társadalmi hálót, amit az MSZP-nél a volt munkásőrök, MSZMP-tagok és szakszervezeti tagok jelentenek - véli Németh Szilárd, a Fidesz csepeli polgármesterjelöltje, aki több mint 80 csepeli polgári körrel tartja rendszeresen a kapcsolatot.

Magukat a Fidesz-politikusokat is meglepte az a tömeg, amely Orbán felszólítására mozgolódni kezdett. A párt egyik Heves megyei politikusa a második forduló előtt például szórólapozni indult, amikor őt sztároló kiadványokkal találkozott. - Azt hittem, a szocialisták szórakoznak, de a helyi polgári körök nyomtatták a saját költségükön. Utoljára kilencvenben láttam hasonló lelkesedést.

Légüres tér

Az általunk megkérdezett politikusok és szimpatizánsok egyetértenek abban, hogy a Fidesznek nagy szüksége van az utánpótlásra: alapszervezeteibe gyakorlatilag lehetetlen volt belépni az elmúlt években, még mindig az alapító atyák határozzák meg a pártot, és kevés az új arc.

- A Fidesz szavazóbázisa nem elfordult a párttól, hanem a polgári mozgalmakban találja meg magát. A Fidesz már nem az az erő, ami volt, a polgári körök még nem az, ami lehetne, de a kettő össze fog csiszolódni - mondta a Gondola nevű internetes lap körül létrejött polgári kör egyik tagja

A Demokrácia Központba a választások utáni néhány hónapban érkező hívások többsége azonban hiányolta a világos irányvonalat, és azt kérdezte: hol a Viktor?

- Bizottsági székkel, négyéves mandátummal könnyű kitartásra buzdítani. Csak olyan típusú üzenetekre futja, hogy két tévé kellene? Ha a Fidesz-vezérkar nem vállalja fel nyíltan azt a tömeget, amelyet ők hívtak életre, és nem állít programot elé, akkor sokáig nem lehet megtartani ennyi embert - vélte az egyik fővárosi második kerületi kör tagja. Egy Szabolcs megyei polgári körös számára nem világos, miben válik majd el a körök célja a "két magyar összehajol, és szidja a komcsikat" típusú társaságoktól.

V. Szabó Sándor, a Hajdú-Bihar megyei és debreceni 150 polgári kört összefogó öttagú grémium tagja szerint a kezdetekre valóban a flekkensütés és a beszélgetés volt a jellemző. - A "szellemmagyarkodás" időszaka után aztán dolgozni kezdtünk. Kezdeményezésünkre Orbán Viktor húszezer ember előtt tartott beszédet Debrecenben.

A politikát saját kezébe vevő tömegek egy része teljes erővel bekapcsolódott a helyi jobboldali erők választási kampányába, mások számára viszont nem világos, merre tart a mozgalom, és hiányolják Orbán Viktort, aki szerintük túlságosan háttérbe húzódott.

- Nem jeladást kell várni Orbán Viktortól, hiszen az ő létezése maga a jel. Az a szerencsénk, hogy Orbán nem a Fidesz, hanem a nemzet politikusa - vélte Malgot István.

Deutsch Tamás szerint a volt miniszterelnök eltűnése nem politikai, hanem mennyiségi kérdés. - Orbán Viktor nem kevésbé aktív, mint korábban, csak most nem szerepel naponta a médiában. A választási kudarcnak vannak politikai és lélektani következményei, természetes, hogy rosszul érzi magát mindenki, de ebből nem szabad politikai következtetéseket levonni.

Mátrai Márta szerint, ha egy párt kevésbé hatékonyan működik, csak mert Orbán Viktor nem jut el mindenhová, akkor valóban át kell szervezni a struktúrákat.

A jobboldalra szavazók választások elvesztése miatti döbbenete lassan múlik, bár az általunk megkérdezettekben a kép csak részlegesen állt össze. Nem volt ebben nagy segítségükre a Fidesz sem, amely nyári kongresszusán elfogadott elnökségi beszámolójában elsősorban a szocialisták negatív kampányát és a "médiaellenszelet" tette felelőssé a buktáért.

(Nem volt ez másképp a szocialisták 98-as vereségét követő kongresszuson sem, ahol a Fidesz ostorozása mellett megállapították, hogy valójában ők győztek, a hiba csak az volt, hogy nem hangsúlyozták kellőképp eredményeiket, és gyenge volt a kampány. A vereség okait firtató Vitányi Iván ekkor esett ki a párt vezetéséből. Lemondott viszont a vereség miatt pártelnöki posztjáról Horn Gyula.)

Személycserékről a Fideszben egyelőre szó sincs. Egyik alelnöke szerint a pártnak az évek során nem sikerült megszabadulnia a biztos vesztesektől, példaként Bartha Lászlót, Latorcai Jánost vagy Mádi Lászlót említette. Néhányan Deutsch Tamás háttérbe vonulását szorgalmazzák, akinek frakcióvezetővé való kinevezése nagy ellenállásba ütközött a pártban. Pokorni Zoltán lemondásakor őt jelölte meg utódául, de a vidéki képviselők tiltakozása miatt Orbán végül Ádert választotta.

- Úgy lettem bukott frakcióvezető, hogy el se indultam. Nem vállaltam volna a sikertelen választási kampány után - mondta Deutsch Tamás, aki 2001 májusában lett fővárosi elnök. - Sokan örültek, hogy a párt egyik erős embere majd rendet vág a budapesti zűrzavarban. Nem mondom, hogy nem felelek a sikertelen szereplésért, de kevés időm volt.

Mátrai Márta alátámasztja Deutsch szavait. - Nem Deutsch vesztette el a fővárost, hiszen az elnökség küldte Budapest élére. Inkább a kerületi szervezetek munkáját kérdőjelezném meg. Nem sikerült megszólítani a lakótelepeken élőket és az alsó középosztályt.

A párt egyik megyei vezetője szerint meg kell magyarázni a vidéki szavazóknak, miért nincs kormányon a Fidesz, a tudatosan fenntartott főváros-vidék ellentétből kifolyólag pedig Deutschon csattan az ostor. - Csak az ötödik-hatodik legnépszerűbb a csapatban, támadható volt az ISM vezetése miatt. A fővárost azonban a kormányzati politika eredményeként vesztettük el.

Egyetért ezzel a párt egyik alelnöke is: - Viktor nem kezelte a Budapest-problémát. Egy regnáló polgármester meg tudja szívatni a kormányt, ezért le kellett volna ülnie Demszkyvel.

Habár az általunk megkérdezett fideszes politikusok a szocialista kampány visszataszító, ámde sikeres húzásának tartják Kövér László köteles beszédének felplankolását, abban egyetértenek: ez is hozzájárulhatott a vereséghez. - Nem kell politikai gyűlésen akasztásról beszélni, mert félre fogják magyarázni - mondta a párt egyik kelet-magyarországi polgármesterjelöltje, aki szerint Kövért még hátrébb kellett volna vonni a választási kampányban. A többség szerint viszont Kövér az igazság bajnoka, és őt viselte meg leginkább a választási vereség. Az első forduló másnapján egy stratégiai megbeszélésen részt vett politikus szerint Kövér félrehúzódott és egy szót sem szólt, miközben Orbán gyakorlatiasan arról faggatta az egybegyűlteket, hány százalék esélyt látnak arra, hogy megfordítsák a választási eredményt. Maga Orbán akkor erre tíz százalékot adott, de azt mondta: ez egy feladat, meg kell csinálni.

A választások után a volt miniszterelnök kivonta magát a közéletből, augusztus végétől kezdte el újra járni az országot.

Távirányított munkásőr

- Fejezzük be a kicsit hosszúra nyúlt és ma már sehova sem vezető önostorozást! Ami elmúlt, elmúlt - mondta Orbán Viktor augusztus 30-i beszédében. A Fidesz hivatalos fórumain azonban a választási vereség elemzése egyelőre még várat magára, a képviselők mindössze egy fejmosásban részesültek, mert nem dolgoztak eleget. Az általunk megkérdezettek szerint a Fidesz elmulasztotta kiépíteni a kulturális és médiahátországát: saját értelmiségét elhanyagolta, és nem hozott létre elegendő saját médiumot.

Néhányan elhibázottnak tartják, hogy az MTV élére pártkatonákat ültettek, ahelyett, hogy pártsemlegessé tették volna. Egyetlen politikus beszélgetőtársunk mondta csak, hogy nem voltak "barátságosak" a médiával, a többség Mátrai Márta véleményét osztotta: - A médiának magába kellene szállnia, mert minden alkalmat megragadott, hogy meggyalázza a kormányt. El kellene gondolkodniuk a közvélemény-kutatóknak is, hogy hogyan vezethették félre az egész országot.

A vereség fő okának mindenki a szocialisták választások napján történő mozgósító akcióit tartja. Az egyik tanácsadó szerint a szocialisták meg is mondták, hogy párhuzamos választási rendszert működtetnek, amely szerinte Máté László, az MSZP vezetéséhez több szállal fűződő üzletember cégében működött. Az is tartja magát a párton belül, hogy hiba volt kirúgni a választási irodát vezető Tóth Zoltánt, aki a választási névjegyzékkel egyenesen Mátéhoz sietett. A választások napján aztán a fideszesek szerint beindult a szoci gépezet: alternatív adattáruk alapján a még nem szavazó volt munkásőrökhöz, szakszervezeti tagokhoz, számlatartozással bíró polgártársakhoz, és egyéb, az angyalföldi kocsmákat megtöltő lumpenekhez szocialista szimpatizánsok csöngettek be, és rángatták őket magukkal a szavazófülkékbe. Erre hivatkozva nemrégiben Orbán is felszólította híveit, hogy lakásról lakásra járjanak, és vigyék el szavazni az otthonmaradókat.

A személyi felelősök között a Fidesz-struktúrában dolgozók és a frakciótagok Wermer Andrást említik első helyen, aki a választások óta sokat veszített presztízséből, és Orbánhoz fűződő kapcsolata jelentősen meglazult. Többek szerint Wermer nem tisztázta magát az ellene felhozott vádak alól. - Míg Orbán több fórumon is beszélt a bányaügyről, addig Wermer hallgatott - mondta az egyik frakciószakértő. Többen tették fel a kérdést, milyen marketingcég az, amely nem védi meg saját magát.

- Katasztrofálisnak bizonyult a hallgatás a Happy End és a Fidesz számára is, hiszen a vádak a Fideszre hullottak vissza. A cég nyomulása felháborította a párt értelmiségi holdudvarát is - vélte az egyik tanácsadó.

A Fideszben is túlmitizált Wermert teszik felelőssé a negatív kampány késői beindulásáért, a tanácsadó ugyanis végig azon a véleményen volt, hogy az kormányzati pozícióból csak visszaütne.

- Ki volt adva parancsba, hogy nem támadhatjuk a szocikat, nem vehetjük fel a kesztyűt. Ez hiba volt - vélte a Fidesz egyik megyei vezetője.

Deutsch Tamás szerint viszont Wermer kiváló bűnbak a Fideszben és a párton kívül is. - Azt ugye nem mondhatjuk, hogy Orbán, Áder vagy Kövér hibázott, hisz ők a mi szeretett vezetőink. Wermer Andrásnak nincs szüksége védelemre. 98-ban ugyanígy kritizálták a kampányt: gyerekes a polgár szó ismételgetése, túl egyszerű nyelvet használunk satöbbi. Hibák most is voltak: nem mértük fel a szocialisták szórólap- és plakátdömpingjének hatását. Azt gondoltuk, akkora előnyünk van, hogy az már nem megfordítható.

Az egyik kelet-magyarországi megyei vezető szerint visszaütött a sikerpropaganda is. - Borsod-Abaúj-Zemplénben, ahol 18 százalékos a munkanélküliség, hiába jött Orbán azzal, hogy a kormány felszámolta a munkanélküliséget. Elkeserítő volt látni a Jövő elkezdődött szlogent olyan borsodi falvakban, ahol még a huszadik század se kezdődött el.

Egyetlen politikus bírálta csak Orbánt, aki szerinte néhány vállalkozót átnyomott a szocialistákhoz, és nemzetközi ügyekben nem volt elég diplomatikus. - Nem mi szartuk a spanyolviaszt: igazunk volt a kedvezmény törvénnyel, de Európában nem szeretik az ilyen kérdések feszegetését. Sose születik a kormányt negatív színben feltüntető Washington Post-cikk, ha jó a viszonyunk a State Departementtel. Nem ártott volna néhányszor kikérni magunknak a MIÉP-et, bár Orbán erről azt gondolta, hogy a politikus pozitívan határozza meg önmagát, nem pedig azt mondogatja, mi nem ő.

A MIÉP pedig, vélik többen, sikeresen rajta ragadt a Fideszen, különösen miután Csurka visszaléptette képviselőit.

Tüske a köröm alatt

A Fidesz tehát szövetségeseivel együtt is kevés volt a győzelemhez. A kérdés az, hogyan tudja megtartani a párt a rá szavazó majdnem két és fél millió embert. Az egyik tanácsadó szerint a polgári köröket professzionalizálni kellene, a jelenlegi bázisdemokrata struktúra helyett könynyen mozgósítható hierarchiába rendezni őket. Malgot István szerint viszont ez egy olyan önszerveződő mozgalom, amely nem fogad el semmilyen párthierarchiát. - A közvetlenül politizálni akarók létrehozhatnak egy politikai szervezetet a Fidesz mellett vagy önállóan; a többség azonban megmarad a kulturális vagy a helyi élet alakításánál.

A Gondola polgári kör egyik fent idézett tagja szerint a polgári köröknél felülről jövő parancsok helyett kritika és párbeszéd van. - Lehetséges, hogy két év múlva a politikai mozgalom vezérkara mondja meg a Fidesznek, mi legyen a parlamentben.

Épp ez az, amitől a politikusok tartanak: hogy a mozgalom irányíthatatlanná válik, és olyan jogokat vindikál magának, amelyeket senki nem kérhet rajtuk számon.

Tőkéczki László szerint a politikusok félelme érthető, hiszen a polgári körök a megmeszesedett polgári pártok személyi felfrissítését jelenhetik: - A politikai újjászületés konfliktusokkal jár. A következő választásokon a jelölés már nem lesz független a polgári köröktől. Mezőkövesden a polgári körök például a jobboldali jelölt támogatása feltételéül szabták, hogy ezt most utoljára teszik.

Malgot István szerint hamarosan eljön az a pont, hogy a polgári körök szóvivőket választanak, és saját koordinációjukat is megszervezik. Ilyen ernyőszervezet alakul Hajdú-Biharban, ahol a legaktívabb öt polgári körös irányítja a megyei kör életét. V. Szabó Sándor elmondta: teljes egyetértésben álltak a jelenlegi polgármester, Kósa Lajos mellé. - Vannak köztünk, akik radikálisabbak, és gyorsabb eredményeket, több cselekvést igényelnének. A szélsőségesek viszont hamar kihullanak: nemrégiben egy összejövetelen pillanatok alatt hurrogták le az emberek a habzó szájú acsarkodókat.

Farok a kutyát?

Néhány fideszes parlamenti politikus vonakodva látogat csak el a polgári körökhöz, mert úgy vélik, azok között egyre több helyét nem találó miép-es, bukott kisgazda vagy kereszténydemokrata kalandor tűnik fel. Egyre gyakoribb a radikális hang, és nincs aki a gyeplőt kézben tartaná. Ugyanakkor úgy vélik: Orbán globalizációellenes és az EU-ra vonatkozó kijelentései megtarthatják a radikálisokat, és új szavazókat is hozhatnak. Malgot István szerint Magyarországon a radikalizmusnak csak kicsi a tere: - Minden csoport próbálná beszippantani Orbán Viktort, vannak, akik Pinochetet csinálnának belőle. A mi feladatunk azonban az, hogy szövetségeseket nyerjünk a polgári mozgalomnak, nyitni kell a sorainkat, ez pedig kizárja a szélsőségeket.

A korszakhatár október 20-a lesz: ezután dől el, fenn kívánja-e tartani a Fidesz szervezett formában a polgári köröket, vagy úgy dönt, ahogy egyik politikusa fogalmazott: - Népfelkelőkre békeidőben nincs szükség.

Egyes Fidesz-frakció tagok szerint árt a pártnak, hogy Orbán magára hagyta, két megyei vezető pedig rosszallását fejezte ki, hogy Orbán Fidesz-rendezvények helyett csak polgári körözik. A párt egyik másodvonalbeli politikusa szerint viszont aki politizálni akar, beléphet a Fideszbe: - Pályán kívülről bekiabálni könnyű.

Több tucat vidéki Fidesz-szervezet a nyáron levélben értesült arról, hogy a párt alapszabályának módosítása következtében a megyékben választási egyeztetőbizottságok döntenek a polgármesterjelöltek személyéről. Ezzel több helyen megvonták a helyi szervezetek jelölési jogát, de volt, ahol a megye ellenében álltak ki a helyi jelölt mellett.

Ez utóbbira példa Szombathely, ahol a Fidesz jelöltjétől, a jelenlegi városvezető Szabó Gábortól a legtöbb szavazatot Prugberger Emil, a Pro Savaria Egyesület jelöltje viheti el. A polgári körök Szabót támogatják: Prugbergernek néhány hete meggyűlt velük a baja: - Nekem estek, hogy hogy merek elindulni. Majd\' karóba húztak. A vádak szerint én megosztom a jobboldalt. Melyiket, azt, amelyik Szabót kizárta a Fideszből, vagy amelyik most őt jelölte?

Szabó újbóli ringbe szállása csak augusztusban dőlt el: a városi Fidesz, amely a nyelvvizsga-botrány idején kiállt mellette, öt jelölt közül végül Szabó mellett tette le a voksot, a megyei Fidesz, amely korábban kizárta Szabót, Prugbergerrel tárgyalt, hogy vagy ő, vagy Szabó maradjon a ringben. Végül az országos választmány kivette a döntés hatáskörét a megye kezéből, és Szabót jelölte. Kovács Ferenc, a Vas megyei Fidesz-választmány elnöke szerint mostantól világos a dolguk: Szabó mellett kampányolnak. Kovács nem szeretné túldimenzionálni a megyében a polgári körök szerepét.

- Felkerestem őket, hogy segítsenek a választások tisztaságának fenntartásában. Néhányuknak olyan igényeik voltak, amelyek nem voltak arányosak eddigi teljesítményükkel.

A körök szava

Más megyékben a polgári körök intenzívebben alakítják a helyi politikát: Miskolcon a várost 1990 óta vezető kereszténydemokrata Kobold Tamás mögött sorakoztak fel, akit támogat a MIÉP is. A Fidesz és az MDF egy a politikában eddig ismeretlen arcot, az Összefogás Miskolcért Egyesület színeiben induló Pelczné Gáll Ildikót támogatja. A jobboldal megosztottsága itt is a szocialista jelölt malmára hajthatja a vizet. A helyi viszonyokat jól ismerő egyik fideszes politikus szerint ezt az önkormányzati választást elbukják, ezért Gáll személyében olyan embert kerestek, aki egy következő választáson sikeres befutó lehet.

A polgári körök szava döntött Szegeden, ahol sikerült rábírniuk a Fidesz helyi és országos erőit, hogy Bartha László fideszes polgármester helyett Balogh Elemér jogászprofesszort indítsák. - Véleményünk nem találkozott a helyi Fidesz véleményével - mondta Solymosi Frigyes, a Szövetség a Nemzetért polgári kör tagja, aki személyesen vetette latba befolyását Orbán Viktornál a professzor támogatása érdekében.

Egerben Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke visszavonatta a párt jelöltjét, Társy Józsefet, és a polgári körök támogatását is élvező Löffler Erzsébetet indítják, aki korábban amellett érvelt, hogy a Fidesz hat körzetéből egyet át kellene engednie a polgári köröknek. Részben a polgári körök javaslatára állt a Fidesz Székesfehérvárott Gógl Árpád mögé, felrúgva tavaszi megállapodását a helyi Fidesszel, amely Nagy Istvánt indította volna. Nagy ezt követően kilépett a Fideszből.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.