Seuso-kincs: szabadbattyáni eredet?

Sok körülmény mutat arra, hogy a Seuso-kincs a Szabadbattyán melletti ásatási területről került elő, de egyelőre nincs olyan, megdönthetetlen bizonyíték, amely végleg eloszlatná a kétségeket - mondta hétfőn Görgey Gábor kulturális miniszter a hatalmas római kori palotát rejtő feltárási területen tartott sajtótájékoztatón. A minisztérium ugyanakkor újabb kétmillió forintot adott az ásatás folytatására.

A Fejér megyei Szabadbattyán mellett 1993 óta folynak ásatások Nádorfi Gabriella régész irányításával. Az itt sejtett villa feltárása során készített légifelvételek már a második évben kimutatták, hogy az épület rendkívüli méretű: 13 ezer négyzetméteres alapterületével a legnagyobb a hajdani Pannóniában. 1998 óta, a terület kisajátításának köszönhetően, felgyorsultak a munkálatok. Mára felszínre került a IV. század közepén épült, freskókkal gazdagon díszített főúri palota nagy része. Bebizonyosodott, hogy a IV. század végén barbár támadás döntötte romba az épületegyüttest, de mivel használati tárgyakat alig találtak, feltételezhető: a tulajdonos az értékeit még időben biztos helyre rejtette.

Bár semmi sem igazolja megkérdőjelezhetetlenül, hogy a jelenleg Londonban, egy magángyűjtő birtokában lévő, Seuso-kincsek néven ismert ezüst étkészletet a kincsvadászok épp innen ásták ki évtizedekkel ezelőtt, az ellen sem szól egyetlen bizonyíték, hogy így történt. A palota tulajdonosa kétségkívül vagyonos, nagy hatalmú úr volt. Az egyik tálon lévő Pelso felirat utalhat a közeli Balatonra. S ami a legfontosabb, a palota területén van egy olyan oszlophely, amelynek a gödréből vett földminta megegyezik az ezüsttárgyakon talált anyagmaradványokkal. A kincsek anyaga is azonos a palota területén fellelt apró ezüsttárgyakéival.

Görgey Gábor kulturális miniszter a tájékoztatón elmondta: a tárca támogatja, hogy a palota feltárt maradványait rekonstruált formában, a díszes falfestéseket is helyreállítva tárják a nagyközönség elé. A további kutatás ugyanakkor újabb bizonyítékokkal is szolgálhat, hiszen figurális és szöveges freskók előkerülésére is számítani lehet. A munka idei folytatására újabb kétmillió forint áll a régészek rendelkezésére. A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy még mindig érvényes az a tízmillió forintos jutalom, amelyet évekkel ezelőtt annak ajánlottak föl, aki megdönthetetlen bizonyítékkal szolgál a Seuso-kincs magyarországi eredetére.

További reményre jogosít, hogy Nagy-Britannia nemrégiben csatlakozott ahhoz a nemzetközi egyezményhez, amelynek értelmében a régészeti leleteket vissza kell juttatni abba az országba, ahol megtalálták őket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.