Fúziózene

A fiatal muzsikus, Földvári Gergely, nagy sikerű koncertjeivel már komoly rangot vívott ki magának, de csak nemrégiben jelent meg első lemeze, Süss fel Nap! címmel. Élő koncert felvételéből készült a lemez, és szintén koncerten hallhattuk először, a Műcsarnok mögötti kertben.

- A javarészt dzsesszzenéből álló CD-t a Földvári Gergely Trió jegyzi. Kikből áll az együttes?

- Papesch Péter basszusgitáron játszik, Borlai Gergő dobol, én zongorázom. A dupla album tizennégy szerzeményemet tartalmazza. Végül is dzsessznek is lehet nevezni, de populárisabb annál. Inkább "fúziózene", ami összeolvasztja a dzsesszt a rockzenével és a klasszikus zenével is.

- A dzsesszt és a kortárs "komolyzenét" egyszerre műveli. Melyik a fontosabb?

- Klasszikus zenét tanultam, és zongoristaként klasszikus hangversenyeken is játszom. Legutóbb épp kórusművet komponáltam egy festőművész barátom kiállításának megnyitására. Több műfajt művelek egyszerre, de hogy melyik a fontosabb, ez sohasem volt eldöntött kérdés az életemben. Inkább az a választóvonal, hogy mivel tizenegy éves korom óta szerzek zenét, a mások műveit kevésbé, kevesebbszer játszom. Zeneszerzőként jó dolog a közönséggel együtt osztozni a zene örömében, a koncertek élményében.

- Lemezének anyagát a Műcsarnokban rendezett koncerten vették fel. Olyan sokan voltak, hogy alig lehetett beférni a terembe.

- Nagyon jó volt, mert a Műcsarnok klubja bensőséges hangulatú hely, és szimpatikus dolog, hogy egy múzeum megnyitja kapuit zenészeknek is. A dzsessz olyan műfaj, melyet klubokban szoktak játszani, ahol az emberek esznek, isznak, jól érzik magukat. Az én zeném komolyabb, nem olyan, amit háttérnek lehet hallgatni. Engem nagyon érzékenyen érint, hogy a közönség hogyan reagál. Talán azért, mert klasszikus koncertek is vannak a hátam mögött, melyeknél nagyon is meghatározó a közös figyelem, a közös hallgatás.

- Több helyen, több országban tanult, hogy saját útját járhassa. Mik a további tervei?

- Állandóan továbbképezem magam, és szerencsére a zene hagyja is ezt, hiszen nagyon gazdag irodalom áll rendelkezésre. A jeruzsálemi Zeneakadémián dzsesszzongora szakra jártam, majd Bostonban fejeztem be a tanulmányaimat zeneszerzés szakon. Itthon Rados Ferenc volt a tanárom. Kicsit az akadémiai pályától elment a kedvem, gyakorlati élményekre van szükségem. Alkotni szeretnék. A trióval Németországban voltunk, ahol nagyon jól fogadták a zenénket. Van meghívásunk New Yorkba, és készülünk egy japán turnéra is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.