A "vörös" házról

A gellérthegyi Lődombon megépült kilátóterasz kapcsán N. Kósa Judit Sajnos címmel (július 13.) megjelent cikkében megemlíti az első világháború előtt épített úgynevezett "vörös házat", s Jeszenszky Sándor Szép Budapest című munkájára utalva maga is felteszi a kérdést: "vajh\' ki engedélyezte ennek a borzalmas háznak a felépítését".

Azt, hogy ki engedélyezte, mi sem tudjuk, csak az építtetőjének nevét ismerjük: Schoch Frigyes vállalkozó és tőzsdespekuláns. Az épület állítólag egy, a genuai domboldalon épült márványborítású palota mása lenne. Ha Schoch nem megy tönkre, akkor tervei szerint a szomszédos telekre felépítette volna a ház tükörképét. Vagyonának felszámolásakor a Hestia házépítő részvénytársaság vette meg a majdnem kész házat és három évvel később, 1926. október 29-én nagyapánknak, dr. Hegedűs Lórántnak adta el. Nagyszüleink halálukig ennek a gellérthegyi bérháznak az első emeletén laktak.

Mint az különböző kézikönyvekben, így például Magyarország történeti kronológiája III. kötetében is megtalálható, Hegedűs Lóránt 1920. december 16-tól nem egészen egy évig töltötte be Teleki Pál, majd később Bethlen István kormányában a pénzügyminiszteri tisztet. A házat minisztersége után mintegy öt évvel vásárolta meg. Egyértelműen következik ebből, hogy a "vörös monstrumnak" nem "befolyásos közember, kormánytag volt a megrendelője". Még mielőtt valaki azt gondolná, hogy "miniszteri végkielégítésből" vásárolta meg a gellérthegyi épületet, megemlítjük, hogy azt atyai örökségének, a Hunyadi tér 12. szám alatti bérháznak az árából vette. Annál is inkább, mert egy évnél rövidebb miniszteri tevékenység után semmiféle járandóság nem járt.

N. Kósa Judit ugyan nem nevezi meg cikkében a "befolyásos közember, kormánytagot", de a budapestiek tekintélyes része a házat most is Hegedűs-villának hívja, és sokan tudják, hogy ki lakott évekig benne. Ezért az írás olvastán a "nagy nyilvánosságban" az a kép alakulhatna ki, mintha nagyatyánk hivatali hatalmával visszaélve, meg nem engedett előnyöket járt volna ki magának. Ez pedig nem felel meg a valóságnak és ezért sérti Hegedűs Lóránt jó hírnevét és emlékét.

Dr. Zsindely Sándor
Dr. Lazáry Sándorné
Hegedűs Lóránt unokái

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.