Natúrkozmetika

Szüleink, nagyszüleink idejében jóval kevesebb kozmetikum díszelgett a piperepolcokon, mégsem kellett annyi bőrproblémával szembenézniük, mint nekünk manapság.

A vegyi anyagok gátlástalan használata, a környezetszennyezés, az oktalan fogyasztás rendre benyújtja a számlát. A csalódottak, a reklámoktól megcsömörlöttek közül mind többen fordulnak vissza a szépségápolásban is a természetben található anyagokhoz. A natúrkozmetika zászlaján a kilencvenes évek elején a hagyományos kozmetikától jól megkülönböztethető "irányelveket" olvashattunk:

- Az igazi szépségápolás nem egyenlő a bőr krémezésével, az életmódnak és a táplálkozásnak meghatározó a szerepe, a bőr ugyanis belülről épül fel.

- A bőrproblémáknál nem elég a tüneti kezelésekre figyelni, a kiváltó okok megszüntetésére is törekedni kell. (Ma még azonban ezeken csak keveseknek áll módjában változtatni.)

A natúrkozmetika prominensei ma sem ígérnek "örök fiatalságot", ránctalan öregséget, hanem az állandó megújulásra kész bőrnek a természetes működését kívánják segíteni, s ha kell a bőr állagát, feljavítani.

A natúrkozmetika növekvő vonzereje a szintetikus anyagokat felhasználó kozmetika fejlődésére is hatással van. Soha nem volt még olyan gazdag a növényi kínálat a szépségiparban, mint napjainkban. Valószínűleg egyre többen jönnek rá arra, hogy a természet felülmúlhatatlan. A növénynek egyetlen egy hatóanyaga legalább ötven elemből áll. A vegyészet egy ilyen csodálatos építményt képtelen produkálni, de miért is kellene keresni azt, ami már eleve adott?

Az igazi problémát ma az jelenti, hogy eléggé összekeverednek a dolgok. Érthetetlen módon törvényileg még mindig nem szabályozott, hogy mik tartozhatnak a bio- natúrtermékek közé. Szinte nincsenek fogódzók, amelyek segíthetnék a laikusok tájékozódását, és egyben védelmet jelentenének azon cégeknek is, amelyek valóban biotermékeket állítanak elő. Ma még ott tartunk, hogy bioként árulhatnak olyan krémeket is, amelyekben nem bőrbarát anyagok és szintetikus segédanyagok keverednek a néhány százaléknyi valóban növényi kivonattal. Ráadásul a felhasznált növényi anyagok eredetét sem kéri senki számon.

Mit kellene garantálnia annak, aki biónak minősített kozmetikumokat gyárt? Többek között azt, hogy kizárólag természetes és bőrbarát anyagokat használnak fel, amelyek csak ellenőrzött területekről, biogazdaságokból származnak. Készítményeikben kerülik az ásványi zsírokat (parafint, vazelint), valamint azok származékainak felhasználását, mivel azok a bőr zsíranyagaival nem keverednek, s a felszínen áthatolhatatlan réteget képeznek, akadályozva a bőrlégzést, károsítva a bőrt (egyedül a védőkrémekben tartják indokoltnak ezen anyagok meglétét). Nem alkalmaznak a konzerválásra, színezésre, illatosításra szintetikus anyagokat. Nem használnak fel megölt állatokból nyert termékeket, kollagént, elasztint, amelyeket egyébként, a hagyományos kozmetikában, kedvelt kötőszöveti regenerálókként hirdetnek. Ideális azt lenne, ha a készítményeik összetevőit a laikusok számára is érthetően feltüntetnék a csomagoláson, és a gyártás, valamint csomagolás során is érvényesítenék a környezetbarát szemléletet.

Természetesen az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a gyengébb immunrendszerű egyén számára a kimondottan növényi anyagok is a bőr ellenségeivé válhatnak, azok is okozhatnak allergiát.

A szépségápolásban a legvalódibb biotermékhez akkor jutunk hozzá, ha magukat a növényeket kenjük magunkra. A feldolgozási folyamat és a tárolás során ugyanis a bennük található értékes anyagok egy része menthetetlenül elvész.

Az otthon is elkészíthető szépségápoló szerek közül a pakolásokkal és a tonikokkal bárki megpróbálkozhat. Lehetőleg vegyszermentes, azaz bionövényeket használjunk, gondoskodjunk a megfelelő higiéniáról és ne feledjük, hogy a házi kozmetikumok eltarthatósága még hűtőszekrényben is csak pár nap.

Mit vásároljunk ezekben a hetekben a biopiacon? A szezon egyik, a szépségápolásban is jól használható növénye az uborka. Nagy mennyiségű víztartalma mellett szénhidrátot, fehérjét, pektint, értékes ásványi sókat (K, Ca, Na, Mg, Fe), azonkívül nyomelemeket (Mn, Zn, Cu, J, Se), valamint E-, K-, B1-, B2-, B6-, C-vitaminokat, niacint, pantoténsavat, biotin- és folsavat tartalmaz.

Az uborka alacsony kalóriájú és erősen bázikus tulajdonságú, fogyasztó és méregtelenítő diéták értékes növénye, amely a vér koleszterinszintjét is pozitívan befolyásolja. Tisztító hatása a bőrnek is jót tesz. Fitohormonokat is tartalmaz, ezért csökkenti a ráncok, a májfoltok kialakulásának esélyét. Nyálkaanyagainak köszönhetően tartósan képes hidratálni a szaruréteget. A szakirodalom szerint, manapság nem lebecsülendő az sem, hogy pektinjeinek köszönhetően megköti a szervezetben a nehézfémsókat.

1. Uborkakúra bőrpanaszok ellen: Fogyasszunk naponta fél kilogramm meghámozott uborkát legalább öt napig saláta, joghurtos ivólé formájában. A kúra ideje alatt mérsékeljük a só- és a húsfélék fogyasztását./p>

2. Gyógyító pakolás naptól megpirult bőrre: A meghámozott és durvára reszelt uborkapépet joghurttal összekeverjük, lehűtjük, majd vastagon felkenjük az érintett bőrfelületre. A műveletet többször ismételjük, majd hűvös vízzel letusoljuk./p>

3. Regeneráló uborkapakolás vízhiányos és idősödő bőrre: Öt szelet hámozott uborkát összeturmixolunk 1 teáskanál almaecettel, 4 teáskanál búzacsíraolajjal, 1 tojássárgájával. Felkenjük az arcra, nyakra és a dekoltázsra. Mintegy háromnegyed órát pihenünk a pakolás alatt. Végül langyos vízzel leöblítjük./p>

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.