Halál az off-roadon

A májusi somogybabodi terepjáró-fesztiválra kikapcsolódni, újabb kihívásokat legyőzni indult a dombóvári csapat. Az izgalmas versenynek induló rendezvény azonban tragédiává komorult, amikor kedvesének navigáló társukat halálos baleset érte.

-Folyamatosan bevillannak régi képek, és eszembe jutnak olyan dolgok, amelyeket szerettem volna még elmondani neki - kezd bele a tragikus mesébe Urda Szilárd, aki alig egy hónapja temette el balesetben elhunyt húgát, s akivel emlékekről beszélgetünk, amelyekben megelevenedik egy örökké mosolygó, életvidám, szerelmes, fiatal lány.

Urda Mercedest már kiskorában sem tudták igazán bűvöletbe ejteni az olyan lányos dolgok, mint a babázás. Az autószerelő édesapa és a kocsikért rajongó báty mellett talán nem véletlen, hogy az autók iránti vonzalma egészen korán kezdődött. Tízéves volt, amikor megtanult vezetni egy balatoni nyaraláson. Mire megszerezte a jogosítványt, már a házuk előtt parkolt vágyálma, a kis Mini Morris zöld ajtókkal, fehér tetővel.

Mercedes álmodozó természetű lány volt, de mivel terveihez a megvalósításig tartó akarat párosult, nem ismert lehetetlent. Bár kezdetben angoltanára úgy látta, nincs a nyelvhez érzéke, ő dacolva ezzel, hihetetlen kitartással annyira megtanult angolul, hogy érettségi után felvették Taszárra tolmácsnak.

Miután ott lejárt a szerződése, Fonyódra ment egy üdülőbe dolgozni. Felszolgált vagy konyhán dolgozott, neki nem volt szégyen a munka, nem érdekelte az sem, hogy melyik fokán áll annak a bizonyos ranglétrának. Pénzt akart keresni, hogy a maga lábára állhasson. A határozott, nagyszájú lány azonban elbizonytalanodott a céljaiban, amikor barátja közölte vele, hogy elhagyja. Kétségbeesett, de változást, új kihívásokat ígérő lépést választott, jelentkezett egy hajóra dolgozni. Egy-egy ilyen külföldi szerződés sok pénzt ígér, viszont a hoszszú távollét, a honvágy, az itthon hagyott család, barátok miatt már nem tűnik olyan kecsegtetőnek. Merci még a reptéren is vacillált, vajon nem lenne-e jobb itthon újrakezdeni. Pár hét múlva a lelkes, élményekkel teli telefonbeszélgetések megnyugtatták a családját, jól választott. Bár az effajta munka felér az ismeretlenbe ugrással, az alkalmazkodó, barátságos és szorgalmas dombóvári világjárónak nem okozott gondot a beilleszkedés. Az Amerika, majd később Észak-Európa partjai körül utaztató hajón büfésként, majd segédpincérként dolgozó lány rengeteg barátot gyűjtött a Föld minden pontjáról.

-Imádták az utasok is, volt, aki Washingtonban sétálva állította meg, hogy üdvözölje - meséli Szilárd.

Egyik itthonléte alatt ismerkedett meg Péterrel, a Bonyhádról származó, évek óta Németországban élő, de Magyarországra rendszeresen hazalátogató fiúval. Egymásba szerettek. Mindent elkövettek mindketten, hogy a két éve tartó távkapcsolatot életben tartsák. Péter még Dániába is utána utazott, amikor szerelme hajója ott horgonyozott. Viszont amikor a fiú komoly döntésre szánta el magát, távol voltak egymástól, ezért három hónappal ezelőtt e-mailben kérte meg barátnője kezét. Úgy tűnt, a komolyra forduló kapcsolat fog véget vetni a csavargásnak. Mercedes hazautazott.

- Azt tervezték, hogy Németországban kezdik meg a közös életet - köszörüli meg a torkát Szilárd, amiből tudom, most következik az, ami gátat szabott ennek az elképzelésnek.

Merci, akárcsak az édesapja és a bátyja, nagyon szerette a terepjáróversenyeket. Testvére szervezője is volt jó pár fesztiválnak. Ő ezeknek kezdetben csak nézője, majd pár éve a vezetőt navigáló játékosa lett. Több ízben párosan vágott neki a megmérettetésnek a két testvér. Mivel az off-roadokon nem az idővel, inkább a dagonyákkal harcolnak a versenyzők, a nagy sebességből adódható balesetek szinte kizártak. Ha a húgát féltő fiú mégis valami miatt veszélyesnek vélt egy helyzetet, akkor inkább kiszállította őt a kocsiból. Azt gondolta így rizikó nélküli, felhőtlen szórakozás lehet számukra minden megmérettetés. Az idei somogybabodi fesztiválnak is ennek szellemében vágtak neki, immár külön autóban. Merci a vőlegényének navigált. Édesapjuk is elment megnézni őket. Az egyik akadály azonban megállásra késztette az éjszaka közepén a szerelmes versenypárost, sárba ragadtak. Egyik barátjuk vontatta ki elakadt autójukat. Egy másik terepjáró is csapdába esett előttük, aminek megsegítésére egy versenyen kívüli jármű érkezett. A sofőrje csak nézőként vett részt a fesztiválon, és miután kihúzta a bajba jutott autót, kiszállt, hogy elvégezze a dolgát. Egyvalamiről azonban megfeledkezett: a kézifék behúzásáról. A kisegített játékosok eközben kiakasztották a két terepjárót összekötő vontatókötelet, aminek következtében a lejtős terepen elszabadult a többtonnás monstrum. A gazdátlan szörnyeteg az út mellett beszélgető dombóvári fiatalok közé rohant, maga alá gyűrve Mercedest. Pillanatok alatt történt mindez, Péter szeme láttára.

- Peti kiabált, odarohantam. Ahogy legördült róla az autó, a kezembe vettem a fejét. Még egyet pislantott, nagyon halkan nyöszörgött valamit, és meghalt. Azt hittem, megállt a világ - emlékezik fátyolos tekintettel Szilárd. A felgyorsuló eseményeket tehetetlenséggel és döbbenettel terhelt szomorúsággal szemlélte az apa, a testvér, a kedves, a barátok. A kiérkező rendőrök visszahozták a helyszínről elmenekülő bálványosi fiatalembert, aki felelőtlenül hagyta magára járművét. Kihallgatások, sziréna, helyszínelők, halottas kocsi - egy felhőtlen kikapcsolódásnak indult versenyen.

Szilárd azt mondja, nem érez bosszút, hiszen úgysem tudná visszapörgetni az eseményeket. Istenben nem tud hinni, szerinte, ha lenne, belenyúlt volna kicsit a történetbe.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.