A Tenkes kapitánya és a panoptikum

- A nézők imádták ezt a filmet. A Tenkes kapitánya sztárrá tett minket, moccanni sem tudtunk anélkül, hogy ne érezzük a közönség rajongását. Mindenütt lesték a kívánságunkat. Élveztem a népszerűséget, de azért néha már sok volt a szeretetből. Például, amikor egyszer le akarták tépni rólam a ruhámat, hogy eltegyék egy darabját emlékbe. Gyakran el akartam bújni az emberek elől, s olyankor fekete parókában mentem az utcára.

Vajda Márta emlékezett ekképp a siklósi várban csütörtökön megnyitott, A Tenkes kapitánya panoptikumban. Ha valaki nem tudná, Vajda Márta a kapitány, vagyis Eke Máté kedvesét, a szépséges, szőke Veronikát játszotta az 1963-ban forgatott, s rá egy évre bemutatott filmsorozatban.

A most felavatott panoptikumban még csak hét szereplő műanyag figurája látható. Eddig Krencsey Marianne, Pécsi Ildikó, Vajda Márta, Gera Zoltán, Molnár Tibor, Szabó Gyula és Zenthe Ferenc 39 évvel ezelőtti mása készült el. A megformáltak közül a Siklósi bácsit játszó Molnár Tibor már nem él. Sokak sajnálatára nem jött el a labanc parancsnok feleségét alakító Krencsey Marianne sem. A többiek viszont feldíszített lovakkal röpített hintókon érkeztek meg a várba, hogy aztán nem kis nehézség árán lekászálódjanak a fogatról (mert hát: négy évtized mégiscsak elmúlt a forgatás óta).

- Színészként már sokszor meghaltam, feltámadni viszont először van alkalmam - jegyezte meg a várudvarban összegyűlt 700-800 helybéli nagy tapsától kísérve az egykor Buga Jakabot megformáló Szabó Gyula.

Fejér Tamás, a tizenhárom részes film rendezője elárulta, hogy A Tenkes kapitányát nagyon kevés pénzből kellett forgatni. Az immár "égi filmgyáraknak" forgatókönyvet író Örsi Ferenc alakját Zenthe Ferenc idézte fel:

- A film azután született meg, hogy Őrsit a kisfia cukkolta. Apa, mondta a gyerek, ha te tényleg író vagy, akkor miért nem írsz olyan filmet, mint a Tell Vilmos? (Akkoriban ment a tévében a Tell Vilmosról készített sorozat - a szerk.) Örsi gondolt egyet, és pár hét alatt megírt hat részt A Tenkes kapitányából. A tévénél azt mondták neki, hogy legyen a film tizenhárom részes, és akkor ő folytatta a munkát.

Zenthe elmesélt egy kedves sztorit is. Volt egy olyan jelenet, amikor Eke Máté a gyógyfürdőben a labanc parancsnokot játszó Ungvári Lászlót iszappal dobálta. Nos, az iszapot - Ungvári kérésére - csokipudinggal helyettesítették. Gera Zoltán - ő volt a filmben az áruló kocsmáros - arról beszélt, hogy a színészek mennyi szeretetet kaptak Siklós városától.

Ebben - úgy tűnik - azóta sincs változás.

- Siklós büszke erre a filmre - állította Bertók Mónika, aki a főutca egyik edényboltjának eladója, s az üzlet ajtajából nézte, amint a hintók a vár felé robogtak. - Én 28 éves vagyok, így nem éltem, amikor a filmet forgatták, de sokszor láttam már az ismétléseket, és sosem tudtam megunni.

A siklósiaknak az a véleményük, hogy a kuruc-labanc harcokról szóló tévésorozat máig tartó sikerének titka a film bájos humorában keresendő, és abban, hogy az egyébként kitalált történetben nincs vér és kegyetlenkedés, sokkal inkább furfang. A helyiek közül azok kötődnek a Tenkes kapitányához a legerősebben, akik statisztáltak a filmben, vagy rendszeresen nézték a forgatást.

- Akkor voltam nyolcadikos, és állandóan ellógtam az iskolából, hogy bámuljam a színészeket - mondja Spitzer Miklós, vállalkozó. - De nemcsak én lógtam, hanem a fél osztály. A tanárok nem bírtak velünk. Volt egy cimborám, az Attila, ő orvosi igazolást adott önmagának. Csak azt írta be az ellenőrzőbe, hogy "megjelent a rendelésen". Egy hónap alatt vagy tízszer. Betegséget sosem nevezett meg. A tanárok rájöttek a turpisságra, és elkapták a grabancát.

Mellesleg Spitzer Miklós nem titkolta: bízik benne, hogy a panoptikum ad némi lendületet Siklós idegenforgalmának. A kilencvenes években a dél-baranyai város kereskedőinek és vendéglátóinak komoly bevételt hozott a horvát bevásárló turizmus, ám ennek már két esztendeje vége. Azóta Siklós vegetál. A panoptikum népszerűségében reménykedik az önkormányzat is, ezért jövő nyárig a város elkészítteti a film további nyolc szereplőjének figuráját - mondta Kovács Ferenc, a vár igazgatója. A már kész és az eztán megformált bábok alkotói a siklósi művésztelephez kötődő szobrászok.

Amúgy lehet arról vitatkozni, hogy a kiállítás figurái mennyire pontosak. A panoptikumi viaszbáboknál megszoktuk azt a fajta élethűséget, hogy a báb megkülönböztethetetlen a melléje álló modelltől. Itt ez a virtuális játék megvalósíthatatlan, hisz\' a modellek megváltoztak 1963 óta. A szobrászok dolgát nehezíti, hogy a film képei alapján kell elkészíteniük a bábokat. A bábok anyaga sem tűnik optimálisnak, a viasz utánzóképesebb matéria, mint az itt használt műanyag. A színészek ennek ellenére elégedettek voltak az eredménnyel a megnyitón.

Ugyanúgy, mint a nézők, akik kedvükre nosztalgiázhattak. Nézték Eke Mátét, Buga Jakabot, Veronikát, és visszagondoltak saját gyerekkorukra. A filmre, a forgatásra, a lógásokra és az álmodozásokra.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.