Veszélyben a Csobaj-bánya?

Végveszélybe került a XVI. kerület szélén lévő Csobaj-bánya területének állat- és növényvilága, a parti fecskék és gyurgyalagok természetes élőhelye - aggódnak a környékbeliek. Egy cég a meredek partfal megtámasztására kapott megbízást, de az ott lakók szerint építkezésekből kitermelt földdel és sittel a bányatavak medrét töltik fel. A munkálatok leállításáért a helyiek a bányakapitánysághoz fordultak.

Az elhagyatott Csobaj-bánya területén újra munkálatok folynak. A sebtében kialakított lejárókon szinte percenként jelennek meg a billencsek, agyagos földet, sittet, betontörmeléket borítanak le a bánya területén lévő kis tavak partjára - mutatják a környékbeliek. Az egyik tavacskát már sikerült is eltüntetni, a másikat egy átjáró gát vágja ketté, és a kisebbik felének feltöltését is elkezdték.

A Szilasmenti Tsz sóderbányája húsz éve nem termel, de jogilag még nincs lezárva, így a működését érintő kérdések a Szolnoki Bányakapitányság hatáskörébe tartoznak - tájékoztatott Szalay Péterné, a környék önkormányzati képviselője. Területét a kárpótlási földek részeként privatizálták, jelenleg 264 bejegyzett tulajdonosa van. Az üzemeltetési jog a rekultivációs kötelezettséggel együtt a jogutódra maradt, amely átadta a Generál Holding Kft.-nek. Ez a cég kapott megbízást a bányakapitányságtól, hogy a Biztató utca felőli meredek támfal megerősítésére, veszély elhárítására megtámasztó rézsűt építsen. A bányakapitányság határozata kimondja, hogy a töltéshez kizárólag ellenőrzött és átvizsgált talajt, anyagot használhatnak. Építési és bontási törmelék a bizonytalan eredet és szervesanyag-tartalom miatt nem használható, veszélyes, kommunális és bármely bomló hulladék beszállítását meg kell akadályozni. Május 3-án az önkormányzat építési irodájának munkatársai a helyszíni szemlén még úgy találták, hogy a tó feltöltése a rézsű kialakításához készül, a bánya területén lévő anyagból. Négy nappal később, 7-én lakossági bejelentés nyomán ellenőrzést végzett a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség szakértője, Rácz Gábor is. Jegyzőkönyvben rögzítette, hogy a rézsű alapjába idegen eredetű töltési anyag is kerül, melynek származása, a környezetre való veszélyessége ellenőrizhetetlen. Figyelmeztette a munkálatokat végző General Holding képviselőit arra is, hogy a partfalban védett madarak, körülbelül háromszáz parti fecskefészek található, amelyek zavarása költési időben tilos.

A munkálatok ezután sem maradtak abba, sőt, az ott lakók tapasztalata szerint felgyorsultak: reggel hattól kezdve folyamatosan ingáznak a kerület ismert fuvarozó vállalkozójának gépjárművei, de nem a rézsű épül, hanem a tó feltöltése folytatódik. A kerületi építésügyi iroda vezetője, Szabó Imréné több lakossági bejelentést kapott, de megkeresésére a Generál Holding Kft. egyik vezetője, Ács László telefonon tagadta, hogy bármilyen, az engedélytől eltérő munka folyna a területen. Az építési hatóság lehetőségei korlátozottak - mondta az osztályvezető - jogerős határozat esetén is legfeljebb több ízben kiszabható bírságot vethet ki, százezer forintos öszszeggel.

Tiltakozó lakógyűlést is szerveztek a Biztató utcaiak, amelyen részt vettek a tulajdonosok képviselői is. Kifogásolták, hogy a munkálatokhoz nem kérték ki hozzájárulásukat: birtokháborítás miatt indítanak eljárást. A lakók a szolnoki bányakapitány sürgős segítségét kérték, és Veres Imre helyettes bányakapitány ígéretet tett a mielőbbi intézkedésre.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.