Szájer csak számolna

A Fidesz népi kezdeményezést indít a választási eljárási törvény módosítása érdekében, hogy lehetőség nyíljon a 2002-es választások szavazatainak újraszámlálására. Szájer József állítása szerint ez nem a választási eredmények megváltoztatására irányul, hanem el kívánják oszlatni a választás tisztaságával kapcsolatos állampolgári kételyeket. Az MSZP és az SZDSZ furcsának és álságosnak tartja az akciót.

Szájer József, a Fidesz alelnöke pénteken bejelentette: pártja népi kezdeményezést indít a választási eljárási törvény módosítása érdekében. Céljuk, hogy lehetőség nyíljon a 2002-es választásokon leadott szavazólapok megőrzésére és egyenkénti újraszámlálására. A törvény ugyanis azt rögzíti, hogy a választásokat követő 90 napon belül meg kell semmisíteni a szavazólapokat.

A Fidesz kezdeményezése összecseng az Áprilisi Ifjak Egyesületének keddi felhívásával, a szervezet ugyanis azt kéri az új Országgyűléstől, hogy teremtse meg a törvényi feltételeit a választások során leadott szavazólapok megőrzésének és egyenkénti újraszámlálásának. Mint ismeretes, a parlamentből kiesett MIÉP is aláírásokat gyűjtött a szavazatok újraszámlálása érdekében, ezt azonban a választási szervek elutasították. A MIÉP szerint most már az volna az optimális megoldás, ha a választást ismételnék meg. Az alkotmány úgy fogalmaz, hogy népi kezdeményezést az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésekben legalább ötvenezer állampolgár indíthat. Az aláírások összegyűjtésére az aláíróív hitelesítésétől számított két hónap áll rendelkezésre. A népi kezdeményezésben megfogalmazott kérdést a T. Ház köteles napirendjére tűzni.

Szájer leszögezte: javaslatuk nem járna semmiféle jogkövetkezménnyel, nem módosítaná az Országos Választási Bizottság által kihirdetett választási eredményeket. Még abban az esetben sem, ha az újraszámlálás nyomán a mandátumarányok esetleg megváltoznának. Szerinte a szavazatok újraszámolására azért van szükség, mert a legutóbbi választások váratlan és rendkívül szoros eredményt hoztak. Az előírásoknak megfelelően a választásokat követő 41 nap eltelte után indítják meg a népi kezdeményezést. A Fidesz frakciója törvényjavaslatot is benyújt a választási eljárási törvény módosítására, és emellé csatolnák a népi kezdeményezést, így erről a kérdésről az MSZP és az SZDSZ tiltakozása esetén is köteles lenne tárgyalni a parlament.

Arra a kérdésünkre, hogy az Országos Választási Bizottság és a külföldi megfigyelők is törvényesnek, tisztának találták a választásokat, a Fidesz frakcióvezetője így válaszolt: valóban voltak ilyen nyilatkozatok, de a társadalomban komoly kétség és aggodalom van ezzel kapcsolatban. A választási szervek ugyanis jogi korlátok miatt nem végezték el a szavazatok megfelelő, széles közakarat által történő újraszámlálását. Arra a kérdésünkre, hogy az ő megítélése szerint történt-e választási csalás, Szájer kitérő választ adott, szerinte minden eddigieknél több bejelentés és jogorvoslati igény fogalmazódott meg a választásokkal kapcsolatban.

Az MDF a népi kezdeményezéssel kapcsolatos, részletes álláspontját csak a 41 napos tilalmi időszak letelte után, a Fidesszel történő egyeztetést követően alakítja ki - nyilatkozta lapunknak Balsai István, az MDF parlamenti frakcióvezetője. A politikus emlékeztetett arra, hogy szinte minden politikai erő - azok is, amelyek a parlamentbe bekerültek és azok is, amelyek kiszorultak - a választási eljárási törvény tekintetében különböző változtatásokat szorgalmaz a választások szoros eredménye miatt. Az OVB is úgy döntött, hogy ajánlásokat fogalmaz meg a törvénymódosításra vonatkozóan. - A törvényi garanciák biztosításának kialakítását jelentheti az a kezdeményezés is, melyről Szájer József, a Fidesz alelnöke beszélt - fűzte hozzá Balsai.

A Kisgazda Polgári Egyesület támogatja a Fidesz által felvetett népi kezdeményezést - erről Turi-Kovács Béla nyilatkozott lapunknak. A kisgazda egyesület elnöke kijelentette, hogy a választások hivatalos eredményét tudomásul veszik, azt nem kérdőjelezik meg, de kétségeik fennmaradnak.

- Furcsának és álságosnak tartom a Fidesz "népi kezdeményezését", mert bármelyik képviselő indítványozhatja egy törvény módosítását - nyilatkozta lapunknak Szili Katalin. Az MSZP elnökhelyettese szerint jó lenne, ha a belügyminiszter nyilatkozna a választások tisztaságára vonatkozó vádak ügyében, hiszen mindenki esküt tett, aki részt vett a választások lebonyolításában. - A választójogi törvény módosítása tekintetében - ami figyelembe veszi a múlt tapasztalatait is - nyitottak vagyunk a tárgyalásra, de minden változtatás csak a jövőre vonatkozhat - mondta Szili.

A Belügyminisztériumnak a választásokkal kap-csolatban szervezési feladatai voltak, és a szavazatösszesítés lebonyolításáért felelt - mutatott rá Könyves Krisztina, a BM szóvivője. A tárca megfelelt a vele szemben támasztott elvárásoknak. Minden más, a választásokkal öszszefüggő jogi kérdésben az OVB jogosult állást foglalni.

Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök szerint a Fidesz kezdeményezése egyrészt nevetséges, másrészt álságos, harmadrészt meg hazug. Nevetséges azért, mert ha a Fidesz úgy gondolja, hogy nem volt tiszta a szavazatszámlálás, akkor sürgősen mondjanak le, hiszen képtelenek voltak rendben lebonyolítani egy választást. Álságos azért, mert valójában a kezdeményezés nem szól másról, mint hogy elbizonytalanítsa az embereket a választások tisztaságát illetően, illetve elvegye azok örömét, akik le akarták váltani a kormányt. Hazug pedig azért, mert a háttérben csupán a Fidesz eszelős ragaszkodása áll a hatalomhoz. Reszketnek ugyanis attól, hogy fény derül az elmúlt négy év visszaéléseire. - Én most már nem látok különbséget a Fidesz és a MIÉP ilyen irányú kezdeményezései között - hangsúlyozta a szabad demokraták elnöke.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.