Százmilliók hulladékba

Alkalmatlan az eredetileg meghatározott célok teljesítésére az a 140 millió forintért kínált Sterifant elnevezésű hulladékfertőtlenítő berendezés, amit állami, önkormányzati támogatással három egészségügyi intézmény számára vásároltak pár évvel ezelőtt. A gépek beszerzésének gyanús körülményeit azóta több esetben is vizsgálták, de személyes felelősséget nem állapítottak meg.

agy propagandával bukkant fel öt évvel ezelőtt a hulladékgazdálkodás területén a General Finance Holding Rt. Herceg Viktor cégvezető értékes autóval, testőrök kíséretében járt piacot hódítani a hazánkban akkor még új technológiának számító Sterifant berendezés számára, amely égetés helyett mikrohullámú kezeléssel ártalmatlanítja a kórházi veszélyes hulladékot. Az új, mobil technológia legnagyobb előnyének az ígérkezett, hogy egy-egy térség több intézményét is ki tudja szolgálni, az égetés költségeinél jóval kedvezőbb áron.

A forgalmazó első körben legalább kilenc berendezést kívánt értékesíteni kórházaknak, önkormányzatoknak, ám végül három Sterifant gépet sikerült eladnia. Tegyük hozzá: az értékesítés meglehetősen sajátos körülmények között történt.

- A General Finance Holding vezetői igen erőszakosan nyomultak a piacon, megkörnyékezve országgyűlési képviselőket is - állította dr. Schvarcz Tibor (MSZP) országgyűlési képviselő, a tatabányai kórház főorvosa.

Elsőként a salgótarjáni Szent Lázár megyei kórház tett szert Sterifant gépre. A berendezés 1996 végén nyerte meg a Nógrád megyei önkormányzat pályázatát. A tender lebonyolításáról a Közbeszerzések Tanácsa megállapította, hogy az önkormányzat közgyűlése megsértette a közbeszerzési törvényt, mivel a nyertes ajánlatát - magyarországi alkalmazási engedély hiányában - érvénytelennek kellett volna nyilvánítani. Ez a megállapítás azonban a vonatkozó rendeletek szerint nem érvényteleníthette az eredményhirdetést követően azonnal aláírt szerződést.

A berendezés 140 millió forint körüli árát a kórház-rekonstrukcióra kapott címzett támogatásból, valamint a Környezetvédelmi Alap és a területfejlesztési tanács támogatásából teremtették elő. Mivel a gép nem tudta teljesíteni az ajánlatban leírtakat és a meghibásodások miatt nem üzemelt folyamatosan, a megye már korábban panasszal fordult a forgalmazó cég vezetőjéhez.

- Megtudtuk ekkor, hogy a General Finance Holding Rt.-nél végelszámolást kezdeményeztek, ami fizetésképtelenség miatt felszámolási eljárássá alakult át, a cégvezetők pedig elérhetetlenné váltak - számolt be a történtekről dr. Barta László megyei főjegyző. Elmondása szerint két évvel ezelőtt a megyei közgyűlésen már felvetődött a felelősség kérdése a Sterifant beszerzésével kapcsolatban. A rendőrség és az ügyészség is vizsgálódott az ügyben, de a bűncselekmény gyanúja nem volt bizonyítható. A főjegyző szerint ezt a kudarctörténetet kétszer vizsgálta az ÁSZ is, de nem talált semmit. Ennek ellentmond a számvevőszék megyei irodájának szakembere, aki szerint az ő vizsgálataik is megállapították, hogy a megyei önkormányzat közbeszerzése törvénysértő volt.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) több mint három évvel ezelőtt vásárolt Sterifant gépet. Bár a 143 millió forintos berendezés ma már viszonylag folyamatosan üzemel, kétségtelenül szépséghibája a történetnek, hogy a jelentős állami beruházás ma egy magánvállalkozásnak hajt hasznot.

A közbeszerzési tender kiírásával annak idején a Bio-Szektor Kft. nevű céget bízta meg az OPNI vezetése. Ma ennek a társaságnak a vezetője, csakúgy, mint az OPNI berendezését jelenleg működtető Kláv 2000-é Gratzol István. Ő korábban egy ideig Herceg Viktor Sterifant Hungária Kft. nevű cégét vezette, majd megvásárolta Herceg két másik cégét. Gratzol István nem kívánt az ügyben nyilatkozni, de annyit leszögezett, hogy a Bio-Szektor Kft.-ben csupán 1999-ben szerzett tulajdont, és azt megelőzően sosem volt a cég bejegyzett ügyvezetője, korábbi bejegyzési kérelmét ugyanis visszavonta.

A beszerzést követően azonnal vizsgálatot indított az egészségügyi tárcánál akkor államtitkári pozíciót betöltő Keller László.

- Az OPNI beszerzése ügyében indított vizsgálat nem állapított meg semmi olyat, aminek értelmében bárki elmarasztalható lett volna - válaszolta kérdésünkre Bertalan Imre, az egészségügyi tárca pénzügyi főosztályának vezetőhelyettese. Ugyanakkor elmondta azt is, hogy csupán három év elteltével, egy éve sikerült a pszichiátriának a berendezés üzemeltetőjével olyan szerződést kötnie, amelyet a tárca is elfogadhatónak tartott.

A berendezés üzemeltetése korábban gyakorlatilag egy bartermegállapodás keretében történt. Az OPNI vezetése a veszélyes hulladék fertőtlenítéséért cserébe, bizonyos megkötésekkel bérbe adta a berendezést Gratzoléknak. Ezt az üzleti életben szokatlan, ellenőrizhetetlen megállapodást sikerült tavaly megfejelni egy olyan szerződéssel, amely az OPNI számára - számításaink szerint - havonta több százezer forintnyi veszteséget jelenthet a korábbi gyakorlathoz képest, mivel az intézmény piaci árat fizet saját berendezése szolgáltatásaiért. A drága állami beruházás tehát a pszichiátriának nem hoz megtakarítást. Az intézmény gazdasági vezetője, dr. Sipos Erika nem cáfolva felvetésünket úgy fogalmazott, a szerződés a tárca kívánsága szerint köttetett. A tárca illetékese, Bertalan Imre ugyanakkor leszögezte, az intézmény vezetésének a felelőssége, hogy előnyös szerződést kössön, a minisztérium azért felelt, hogy végre formailag megfelelő, ellenőrizhető szerződés köttessen.

Dr. Sipos Erika elmondta, hogy a berendezés üzembe helyezéséhez egy 3 millió forintba kerülő fogadóállomás kiépítésére volt szükség, amit az intézmény saját működési keretéből valósított meg. A géppel kapcsolatban felmerültek műszaki problémák, de nem tudtak egyeztetni a forgalmazó cég vezetőjével, Herceg Viktorral, mert nem sikerült utolérniük. Ahhoz, hogy a gép mobilan szolgáltatni tudjon több fővárosi egészségügyi intézmény számára, újabb, milliókat igénylő járulékos beruházások kellenének.

A Sterifant beszerzése óta a ténylegesen veszélyes hulladékot termelő osztályokkal nem rendelkező pszichiátrián az országos tendenciát jóval meghaladóan, több mint 200 százalékkal nőtt a speciális kezelésre szoruló hulladék mennyisége. Ezt dr. Sipos Erika annak tudja be, hogy egyre több egyszer használatos eszközt, textilt és papírterméket használnak, valamint az intézet egészére kiterjesztették a berendezés használatát.

Veszprémben a megyei kórház udvarán ötödik éve porosodik egy Sterifant berendezés, miközben az intézmény évi 50 tonnányi veszélyes hulladékát égetőbe szállíttatja.

A berendezés beszerzésére a megye önkormányzatának kisebbségi tulajdonában lévő, privatizálás előtt álló gyógyszer-nagykereskedelmi cég fordított 60 millió forintot, amit közbeszerzési eljárás nélkül megtehetett. Információink szerint a veszprémiek a másik két intézményhez képest fél áron jutottak a berendezéshez. Az üzemeltetéshez azonban több millió forintra rúgó egyéb kiadásokra is szükség volt. Dr. Pákozdy János, a Csolnoky Ferenc Megyei Kórház orvos igazgatója elmondta, az intézmény az elmúlt években többféle központi támogatást próbált szerezni a berendezés üzembe állításához, de próbálkozásaik sorra kudarcot vallottak.

A kórházvezető arról is beszámolt, hogy miután a Sterifant berendezésről már a próbaüzem során kiderült, nem tudja produkálni az ígért teljesítményt, a kórház megpróbálta visszaadni a gépet a forgalmazónak, majd perelni szándékos megtévesztés címén. A cég megszűnése után azonban egyik kezdeményezés sem kecsegtetett eredménnyel - indokolta az igazgató, miért mondtak le a perről.

A berendezés ma is kihasználatlanul áll a kórház udvarán, ha útban van, kicsit arrébb tolják. Az intézmény műszaki vezetője, Keringer Ferenc szerint az országban található másik két Sterifant berendezés tapasztalatait is figyelembe véve ezzel a géppel már nem szabad foglalkozni, hiszen javítása és üzemeltetése túl sokba kerülne, és jelentős veszteségeket okozna. Korábban az engedélyezési papírokkal sem volt minden rendben, de a múlt év elején sikerült minden engedélyt beszerezni a működtetéséhez - tette hozzá a szakember. Az üzemeltetésre ajánlkozó Kláv 2000 Kft.-vel azonban a kórház nem tudott megállapodni, mert az üzemszerű működés beindítása több millió forintos beruházást igényelt volna, amit egyik fél sem tudott vállalni.

- Végső esetben leszedjük az alvázra szerelt Sterifant berendezést, és legalább lesz egy jó teherautója a kórháznak 60 millióért - mondta némi iróniával a kórházvezető.

Szerettük volna megszólaltatni Herceg Viktort, a felszámolással megszűnt Ge-neral Finance Holding hajdani vezetőjét is, de miként az intézmények és önkormányzatok vezetőinek, nekünk sem sikerült utolérnünk. Azt megtudtuk, hogy Herceg Viktor ellen senki nem tett feljelentést, így nem is kezdeményezett eljárást vele szemben a rendőrség.

A mikrohullámmal kezelő Sterifant, valamint a gőzzel kezelő Lajtos berendezés is alkalmas a fertőző tulajdonságaik miatt veszélyesnek számító kórházi hulladékok ártalmatlanítására, ezért is kaphattak engedélyt - mondta dr. Szabó Zoltán, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet talajhigiénés osztályának vezetője. Véleménye szerint az egészségügyi veszélyes hulladékot hazánkban és nyugaton is túlnyomórészt égetéssel ártalmatlanítják, de a mikrohullámú vagy gőzzel történő fertőtlenítés is megfelelő eljárás. Ezzel szemben Pataki Gyuláné, a környezetvédelmi tárca főtanácsosa azt állítja, az uniós direktívákat is figyelembe vevő miniszteri rendelet bizonyos türelmi időt engedélyez, de a jövőben nem kerülhetnek kommunális hulladéklerakóba a mikrohullámmal vagy gőzzel kezelt egészségügyi veszélyes hulladékok. Ezeket az eljárásokat a nyugati gyakorlatnak megfelelően a jövőben előkezelésnek tekintik, ami legfeljebb a szállításnál jelenthet előnyöket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.