Informatikusokat képeznek

A Budapesti Műszaki Egyetemmel együttműködve az országban elsőként a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karán indul oklevelet adó rendszerinformatikai képzés. A tíz féléves oktatás első két tanéve Sopronban kezdődik matematikai, informatikai és közgazdasági ismeretek tanításával. A harmadik tanévben a hallgatók a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán sajátítják el a speciális szakterület tananyagát, majd a két utolsó évet ismét Sopronban töltik. A soproni faipari kar és a budapesti műegyetem illetékes karának oktatói a közelmúltban nyílt napot tartottak az ország különböző pontjairól érkezett hallgatóságnak. A zsúfolásig megtelt teremben dr. Jereb László, a műszaki egyetem professzora beszélt a rendszerinformatikai képzés céljáról, a szak jellemzőiről, valamint a jelentkezés feltételeiről.

Bevezetőjében a műszaki informatikai és a rendszerinformatikai mérnökök munkájának azonosságairól és másságairól szólt. Az előbbi alapvetően a villamosmérnöki tudományokon alapszik, a villamosmérnökökhöz képest valamivel kevesebbet tanulnak az elektronikai részletekről, majd erre épül az informatikai tudás. A rendszerinformatikában viszont a villamosmérnökség mellett lényegesen nagyobb súlyt kapnak a közgazdasági, gazdasági jellegű ismeretek, a hallgatók itt magasabb elektronikai rendszerre épülő informatikai tudást kapnak. A műszaki informatikusok a számítógépek részleteit is megtanulják, ismerik a gép működési alapelveit, a rendszerinformatikusok inkább a számítógépes rendszerekből építkeznek, ezekre alkalmazási technikákat fejlesztenek. A szak beindításának koncepcióját, a képzés szerkezetét öt évvel ezelőtt a műegyetem és a közgazdasági egyetem vezetése kezdte kidolgozni, majd 1999-ben akkreditálták. A Sopronban zajló közgazdasági oktatás - figyelembe véve a helyi erőket és a tantervet - jó alapul szolgált az azonnali starthoz. Az egyetemi oktatók egyöntetű véleménye: a szak legalább olyan sikeres lesz, mint a műszaki informatikai szakma.

Az először 2007-ben végző rendszerinformatikusok a gazdasági, a kulturális élet, az egészségügy széles területén tudnak majd elhelyezkedni. A 2002/2003-as tanévben rendszerinformatika szakon előreláthatólag 50-55 hallgató (20-25 állami finanszírozásban, 25-30 költségtérítéses formában) kezdi meg tanulmányait.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.