Lovaglás terápiaként is

A gimnasztikai gyakorlatok és a ló mint élő gyógyászati segédeszköz kombinációja a gyógytestnevelésben, gyógytornában is megkezdte térhódítását. Ez az okos állat ugyanis gyógyító segítséget nyújthat a mozgáskorlátozottak, az értelmi fogyatékosok és bizonyos magatartászavarokkal küzdők, valamint a pszichiátriai betegek állapotának javításában.

Kevesen ismerik a lovaglás, a lóval való sportolás pozitív hatását. A lovas torna például nemcsak cirkuszba illő mutatványokat jelent, hanem hatékonyan felhasználható gyógyászati célokra is. Kedvező élettani és lélektani hatását már az ókori görögök is ismerték. Sokéves tapasztalat és tudományos kutatások sora bizonyítja a ló mint segítőtárs és segédeszköz kedvező hatását a gyógyászatban, a pedagógiában, a pszichológiában vagy a sportban.

A gyógyászati forma a hippoterápia nevet kapta, a görög hippo, azaz ló szóból. Felhasználható mozgásszervi, ortopédiai megbetegedések kezelésében; például hanyag tartás, végtagfejlődési rendellenességek, gerincferdülés, csípőficam esetén. Eredményes továbbá a koordinációs és egyensúlyzavarok, izombetegségek vagy a sclerosis multiplex terápiájában is.

A módszer hívei 1992-ben alapítványt hoztak létre. A szervezett hippoterápiás kezelések is ekkor kezdődtek a Nemzeti Lovardában.

- Az alapítvány tevékenysége igen sokrétű. A terápiáslovasoktató-képzés mellett legfontosabb feladatunk a gyógylovagoltatás, ezt jelenleg három lóval végezzük. A - minden rászoruló számára ingyenes - tevékenységünk az értelmi sérült és mozgáskorlátozott embertársainkra gyakorolt pszichológiai és fiziológiai hatása alapján három fő részre osztható: a hippoterápia, a gyógypedagógiai lovagoltatás és a fogyatékosok sportlovagoltatása - mondta Tatár András, a "HIPPOTERÁPIA" Gyógylovaglás és Lovastorna Alapítvány alapítója.

A hippoterápiában a ló élő gyógyászati segédeszközként szolgál. A lovaglás olyan tartási reakciókat vált ki az emberből, amelyek később, járás közben is automatikusan kiváltódnak. A kezelést gyógytornász vezeti, aki a lovagláshoz is ért. A gyógylovaglásnak ezt a fajtáját főként neurológiai betegségek és ortopédiai rendellenességek esetében javasolják. A kezelés során a páciens passzívan veszi fel a ló mozgását, miközben a ló futószáron vezetve lépésben megy. A cél az egyenes testtartás kialakítása, az ízületi mozgékonyság javítása, az izomzat erősítése. A gyógypedagógiai lovaglás és lovas torna célja az általános fejlesztés és nevelés, de segítségével egy-egy érzékszerv külön is fejleszthető. A lovas foglalkozások alkalmasak testi és értelmi fogyatékosok, pszichológiai problémákkal küzdők gyógyítására, egyben sportolási lehetőséget is biztosítanak a sérülteknek. A foglalkozások alapját a lovas sportok adaptált mozgásanyaga képezi. A gyakorlatokat megfelelően képzett lovasoktatók, pedagógiai és gyógypedagógiai szakemberek, valamint az orvosi testület szakértői tervezik meg. A gyógypedagógiai lovaglást és lovas tornát elsősorban pszichés problémák, kommunikációs, viselkedés- és tanulási zavarok, illetve autizmus esetén alkalmazzák. Ebben a terápiában ha a körülmények megfelelőek, a kezelt akár önállóan is lovagolhat. Ezúttal nem a ló mozgása, hanem az ember és a ló közvetlen érintkezése a lényeg, ami magabiztosságra, felelősségre neveli a gyerekeket. A lovas sportokban - megfelelő körülmények mellett - fogyatékos és sérült személyek is részt vehetnek.

- A fogyatékosok és sérültek sportlovaglásában felhasználhatjuk azokat a sajátságokat, amelyek lehetővé teszik fogyatékos, sérült, valamint egészséges emberek közös sporttevékenységét. Ezzel - a sport nyújtotta élményeken messze túlmutatva - integrációjukat is elősegíti. A gyógylovaglásnak ez a legmagasabb szintje, melynek során a kezeltek megfelelő segédeszközökkel, a megelőző terápia eredményeként képessé válnak valamely lovas sport űzésére, és összemérhetik tudásukat akár egészséges társaikkal is - állítja Tatár András.

A hippoterápia és a gyógylovagoltatás a "HIPPOTERÁPIA" Gyógylovaglás és Lovastorna Alapítvány erőfeszítéseinek köszönhetően ingyenesen vehető igénybe. A kezelésre jelentkezni az alapítvány 438-0164-es telefonszámán lehet.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.