Meciar ötlete a státustörvény?

Én javasoltam még 1997-ben, győri tárgyalásaink során Horn Gyulának, hogy a Szlovákiában akkor már hatályos jogszabályhoz hasonlóan Budapest is fogadjon el hasonló törvényt a külhoni magyarok támogatásáról - nyilatkozta Vladimír Meciar az Új Szó hét végi magazinjának, a Vasárnapnak adott interjújában. A volt szlovák kormányfő így folytatta: - Horn keményen ellenezte ezt a javaslatomat és nyilvánosan megvádolt, hogy Szlovákia magyar nemzetiségű polgárait akarom átköltöztetni, holott csupán arról volt szó, hogy más országokhoz hasonlóan mi is jogszabályt alkottunk honfitársaink támogatására, és úgy gondoltam, hogy Magyarország is követhetné ezt a példát. Az általam javasolt törvényt most Orbán Viktor valósította meg - vélekedett a szlovák exminiszterelnök. Kifejtette, hogy a magyar kedvezménytörvény akkor lenne jó, ha nem avatkozna be a szlovákiai jogrendbe, és nem teremtene egyenlőtlenséget aszerint, hogy a szülők milyen tannyelvű iskolába íratják be a gyermekeiket.

- Szó sem volt ilyesmiről - nyilatkozta lapunknak Horn Gyula. - Meciar éppen az önkéntes lakosságcsere lehetőségét vetette fel, amit én felháborodva és a leghatározottabban utasítottam vissza. Azt mondtam neki, hogy ezt még meghallgatni sem vagyok hajlandó, nemhogy tárgyalni róla. Érzékelnie kellett határozott álláspontunkat, mert később aztán már soha nem hozta elő ezt a témát - mondta a volt magyar miniszterelnök.

Meciar ötlete 1997-ben csak hetekkel a győri találkozó után kapott nyilvánosságot. Augusztus végén az akkori szlovák miniszterelnök egy szokásos heti rádióinterjújában tett róla említést, ami azonban érdekes módon még visszhangtalan maradt. Egy héttel később azonban egy pozsonyi nagygyűlésen ismét beszélt róla, s a rendezvényről hangképekben számolt be a Radio Twist. Meciar óriási ováció közepette arról beszélt, hogy felajánlotta Hornnak: Magyarország fogadja be azokat a szlovák állampolgárságú magyarokat, akik nem kívánnak Szlovákiában élni. Ugyancsak elmondta, hogy Horn a javaslatba "belesápadt", s elutasította az ajánlatot. Horn Gyula akkor, reagálva Meciar kiszivárogtatására többek között azt nyilatkozta lapunknak: - Nyomatékosan hívtam fel a szlovák kormányfő figyelmét, hogy jobb lenne erről mindenkorra elfeledkeznie, mert nagyon sötét történelmi emlékeket ébreszt ez az elfogadhatatlan koncepció. Egyébként akkori információk szerint az az egyezség született a két kormányfő között, hogy Meciar felvetését jegyzőkönyvben rögzítik, de miután a magyar fél a leghatározottabban elutasította az ajánlatot, a kérdést nem hozzák szóba a győri tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten.

Meciar 1997. szeptember közepén a portorozsi CEFTA-csúcson nyilatkozott kiküldött tudósítónknak. Az interjúban ismertette azt a három pontot, amelyet ő javasolt Hornnak Győrben, s ezek között nem szerepelt semmi olyan, amely a státusztörvényre emlékeztetett volna. Ezek: 1. "a polgárok szabad mozgási jogának kérdése, beleértve az állampolgárság megváltoztatását", 2. Budapest határolódjon el a magyar-magyar csúcson kiadott nyilatkozattól, és 3. Magyarország kötelezze magát a felmerülő problémák kétoldalú megvitatására, mielőtt nemzetközi síkra terelné azokat.

A Meciar-interjúval kapcsolatban lapunk pozsonyi tudósítója megkereste a szlovák külügyminisztérium egyik szakértőjét, aki tagja volt a pozsonyi tárgyalóküldöttségnek. A magát megnevezni nem kívánó diplomata szerint Meciar ezúttal is csúsztatott, mert Győrött nem a státustörvény elfogadását, hanem - úgymond - a szigorú önkéntességen alapuló lakosságcserét javasolta magyar partnerének, amit Horn Gyula felháborodottan utasított vissza.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.