Elherdálást emleget? Hozzon jobb vevőt! - Perpatvar Veresegyházon

A Pest megyei Veresegyház ipari parkjában a polgármester egy 110 millió forintot érő földterületet 40 millió forintért értékesített. Az eladást ellenző képviselők a város tulajdonának elherdálásával vádolják a polgármestert, és egyre többen nézik rossz szemmel, hogy a település első embere meglehetősen szorosra fűzi kapcsolatát a Csiki-Bege cégcsoporttal.

Augusztus elején közérdekű bejelentéssel fordult a Legfőbb Ügyészhez, a Pest Megyei Közigazgatási Hivatalhoz és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez a Fidesz-MPP és az MDF veresegyházi szervezete, a Veresegyház Jobb Jövőjéért Egyesület és a Tavirózsa Egyesület, egy a település ipari parkjában eladott 1,2 hektáros terület töredék áron való értékesítése miatt – adta hírül az Országos Sajtószolgálat.

A bejelentők szeptemberben a NOL-t arról informálták: bíznak abban, hogy levelüket az érintett hivatalok alaposan kivizsgálják, mert a földeladás mögött bűncselekményt sejtenek. Míg más helybéliek lapunknak úgy fogalmaztak: a 110 milliót érő föld 40 millió forinton történő értékesítéséért egy személyben a polgármester tehető felelőssé, aki – véleményük szerint – elkövette a hűtlen kezelés bűncselekményét.

Veresegyház 10 ezer fős lakossága az utóbbi tíz évben duzzadt 15 ezer főre. A lakosok közül többen is aggódva figyelik Pásztor Béla polgármester ténykedését, mert szerintük nem jól sáfárkodik az önkormányzati vagyonnal, egy helyi SZDSZ-es képviselő szerint hovatovább egyenesen elherdálja azt.

A polgármester iránti bizalom akkor csappant meg, amikor 0 forintért akarta eladni dr. Csiki-Bege Lajosnak azt a több mint 1 hektáros területet és az azon található termálvizes kút ingyenes vízhozamát, melyet egyébként a civilek által felkért független értékbecslő 380 millió forintra értékelt. Akkoriban a képviselők és a civilek ellenállásán az „ajándékozás” meghiúsult, de teljes győzelmet nem arathattak, mert amikor a képviselő testületben szavazásra került volna a sor, a polgármester hirtelen levette a kérdést a napirendről - állították lapunk informátorai.

A melléklet, amit senki sem látott

Azt is különös tehertételként éli meg a jelenlegi képviselő testület 5 tagja, hogy a városuknak 20 év alatt 4,6 milliárdos hitelt kell majd visszafizetni. A gördülékeny kommunikációt – a polgármester és az ellenzékiek között – az sem segíti, hogy a Tavirózsa Egyesület már régóta neheztel a polgármesterre, mert szerintük a most eladásra került területet törvényellenesen, építési törmelékkel töltötte fel az önkormányzat, megfelelő vízjogi és építési engedély hnélkül, és ennek esett áldozatul az itt eredő Mézes patak.

A képviselő testület szeptemberi ülésén 11 képviselő szavazott amellett, hogy az 1,2 hektáros földterületet eladják a dr. Csiki-Bege Lajos ügyvezető által jegyzett Autó-Max Kft.-nek bruttó 48 millió forintos áron, míg öten nemet nyomtak a szavazáskor. Köztük volt Szabó Edina képviselő, aki szerint az eladási folyamatról viszonylag későn, júniusban szereztek tudomást, és hiába kértek tájékoztatást a polgármestertől az adás-vétellel kapcsolatban, egyértelmű választ soha nem kaptak.

Az biztos, hogy az Autó-Max Kft. 2007. decemberében fordult először kérelemmel az önkormányzathoz, miszerint az érintett területet bérbe szeretné venni. A képviselőnő elmondása szerint a bérleti szerződés úgynevezett elidegeníthetetlen részét tartalmazó mellékletet (amely tartalmazta a bérleti díjat, fizetési határidőt stb.) senki sem látta, arról nem is beszélve, hogy a polgármester nem kérte ki a testület véleményét. Szabó Edina hangsúlyozta, Veresegyház vagyonrendelete kimondja, hogy minden 5000 négyzetméternél nagyobb terület bérbe- vagy eladása esetén a testületnek szavaznia kellett volna - a jelenlegi eladott terület több mint 12 ezer négyzetméter.

Beszámolója szerint a bérbeadási hercehurca után nehezen értelmezhető, hogy a Kft. nyáron már a terület megvételére tett ajánlatot. Az eladással kapcsolatos pályázati kiírást először meg kellett semmisíteni, mert a kiírás nem kapott megfelelő nyilvánosságot. Olyannyira, hogy még a képviselőknek sem volt tudomása az értékesítési szándékról. Eleinte csak a rendkívül alacsony eladási ár tűnt fel nekik, majd kiderült, hogy számtalan helyen sértették meg a helyi rendeleteket, vonták el a testület hatásköreit.

40 helyett 110 milliót ér

Rekvényi László a Tavirózsa alelnöke a NOL-nak nyilatkozva elmondta: szerinte bűncselekmény sejthető a földeladás mögött, mert a képviselők lényeges kérdésekben félre lettek tájékoztatva. Úgy gondolja, hogy már az eladást megelőző bérleti szerződés is fiktív lehetett, hiszen az igazán fontos kérdéseket tartalmazó melléklet sosem készült el.

A NOL értesülései szerint az 1,2 hektáros földterület felértékelésével sem ment minden rendben. Az önkormányzat által felkért független értékbecslő a területet 40 millió forintra értékelte, amit az ellenzéki képviselők meglehetősen furcsállottak, mert pont ugyanennyit kínált előzőleg érte dr. Csiki-Bege Lajos. A képviselők lapunk tudomására hozták, hogy az iratok tüzetesebb átnézése után rájöttek, hogy az értékbecslő nem járt kint a terepen, ugyanis a terepszemléről készült iratokat későbbre dátumozta, mint ahogyan kiadta a földterület értékét megállapító okiratot. Tatár Sándor képviselő szerint a terület helyszínen való megtekintése elengedhetetlen feltétele a korrekt ár meghatározásának, ezért a Tavirózsa Egyesület felkért egy másik független értékbecslőt, aki a területet 110 millió forintra értékelte minimálisan.

Eged Sándor SZDSZ-es képviselő a szavazásnál tartózkodott, de mint lapunknak elmondta az ügy után egyszerűen „kínos belenézni a szomszédok szemébe”, mert sehogyan sem lehet azt megmagyarázni, hogy két évvel ezelőtt 5.500 +Áfá-ért, most pedig 2.000 Ft+Áfá-val olcsóbban adnak el területet ugyanabban az ipari parkban. Eged szerint ez ellentmond a józan észnek, hiszen az ingatlanárak és a föld értéke állandóan növekszik. Kifejtette: hiába hivatkozik a polgármester arra, hogy a kft. iparűzési adót fog fizetni, mert más is fizet, és egyáltalán nem biztos, hogy teljesíteni tudja kötelezettségeit, mert az unióban nincs iparűzési adó és lehet, hogy ezt az adónemet meg is szüntetik.

„Hozzanak rá vevőt”!

Dr. Csiki-Bege Lajos Veresegyházon több vállalkozást jegyez. Érdekeltségébe tartozik az említett Auto-Max Kft. projektje, egy 160 családi házból álló „zöld” lakópark építése, és a városban működtet egy magán fogászatot is. Az Auto-Max Kft. az önkormányzattal kötött szerződésében vállalta, hogy az ingatlanon karosszéria javító-, fényező-, felépítmény gyártó- és újrahasznosító üzemet épít 40 millió Ft +Áfa-ért és legkésőbb 2012. január 1-től 50 fő részére munkalehetőséget teremt.

Vállalta, hogy a területen legalább 3.400 négyzetméter nagyságú kereskedelmi és szolgáltató célú építményt hoz létre, és egyebek mellett olyan beruházást valósít meg, amelyből az önkormányzatnak növekvő iparűzési adóbevétele származik. E szerint minimálisan: 2009-ben 2 millió, 2010-ben 5 millió, 2011-ben 6 millió és 2012-ben 7 millió forint adót fizet majd. Ha vállalásait mégsem tudná teljesíteni, akkor egy úgynevezett külön megállapodás alapján a különbözetet megfizeti az önkormányzat számára elmaradt haszon címen. A városvezetésnek arra is jogot biztosított, hogy a beruházás részbeni, vagy teljes meghiúsulása esetén, 3 éven belül az önkormányzat visszavásárolhatja a területet, igaz a vételár éves inflációs rátával megnövelt összegével.

Pásztor Béla a felvetett aggodalmakra a NOL-nak így reagált: „Kell hozni rá vevőt! Hónapok óta mondom, hogy hozzanak rá vevőt, a tett az első, a második a beszéd” - Hiába ér a terület sokkal többet, ha nem veszik meg, ugyanis a terület annyit ér a valóságban amennyit adnak érte. Lapunk felvetésére, miszerint lehet, hogy 1-2 év múlva többet is adnának érte, a polgármester így válaszolt: Nem az utolsót adtuk el, még 250 ezer négyzetméter szabad terület vevőre vár. A két évvel ezelőtti drágább árakkal kapcsolatban kifejtette: az Auto-Max Kft. nem kapja olcsóbban a területet mint más helyi vállalkozás, és Dr. Csiki-Bege Lajos nem idegen számunkra, hiszen helybéli, már 15 éve él Veresegyházon. A legfontosabb az, hogy munkát ad, termel és adót fizet.

Egy önkormányzati ügyekben tájékozott informátorunk szerint egy Veresegyház méretű város gazdálkodásában a 4,6 milliárd forintos tartozás még nem ad okot aggodalomra, véleménye szerint ezt a 15 ezer lakosú városvezetés ki tudja gazdálkodni.

További információk:
Veresegyház hivatalos honlapja>>>>>
Tavirózsa Egyesület>>>>>>
Élni Veresegyházon Egyesület>>>>>

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.