A tánc nem elég

Az önkormányzat megvonta a támogatást a cigány gyerekek halmajugrai tanodájától. Ez volt az egyetlen hely, amely kitörési esélyt adott nekik.

Két falut egyesítettek az ötvenes években, Hevesugrát és Gyöngyöshalmajt, ebből jött létre Halmajugra. Egy falu, két cigánytelep: az alvég-felvég párharc mindennapos, mégis egy petíció ment az önkormányzati képviselő-testületnek címezve: "Elegünk van abból, hogy évtizedeken keresztül a cigányok sorsáról azok kirekesztésével hoznak döntéseket." A helyi cigány szülők fogalmazták meg ezt a Roma Nővédelmi Közhasznú Szervezettel egyetértésben.

Részletek a beadványból: "Már a hetvenes években, árvízveszélyre hivatkozva, dózerekkel tüntették el a cigány családok házait, a valóság azonban az volt, hogy a külszíni bánya üzemeltetéséhez szükség volt a területre... most nem fogjuk megengedni, hogy gyermekeink jövőjéről is hátrányosan döntsenek. Mert azzal, hogy elutasították jól működő tanodánk költségvetését, gyakorlatilag megszűnt működni."

A Halmajugrai Szebb Jövőért Tanoda 2007 januárjában kezdte iskolarendszeren kívüli működését. Pedagógiai céljai között szerepelt a szakmai segítségnyújtás a tanulási nehézségekkel küzdő diákok számára. A tehetséggondozást is vállalták.

Lakatos Alajos, az Együtt Halmajugráért Roma-Magyar Egyesület elnöke szorgalmazója volt a tanodaprogramnak.
- A tavalyi számunkra is tanulóév volt. Pályáztunk tanoda létrehozására és működtetésére. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium telepfelszámolási kiírásának feltétele volt ugyanis, hogy a település hozzon létre olyan közösségi házat, amelynek elsődleges célja a gyerekek társadalmi integrációjának elősegítése. És mert önkormányzat nem pályázhatott ilyen célú létesítményre, ezért tettük meg mi.

Halmajugrán különben van egy gyönyörű általános iskola. Szépen felújították, európai szinten felszerelték, és új óvoda is épült mellé. A tanulók száz százalékban cigányok. (A nem cigány szülők már vagy 15 éve más falvakba, városokba viszik gyermekeiket.)

Az iskola diákjai csak egymás között élnek. Van köztük olyan, aki a faluból a lábát még soha nem tette ki.

Vancsó Lászlóné igazgató úgy látja: - Ha újra indulna a tanoda, én a középiskolás korúak számára javasolnám. Szükségük lenne korrepetálásra délutánonként. Jó lenne egy szociális munkás is, aki programokat szervezne nekik.

A csökkentett tanterv szerint tanuló gyerekek bárhová, bármelyik város középiskolájába kerülnek is, menthetetlenül kibuknak az első félévben, jobb esetben az év végéig húzzák ki. Aki meg nem bukna ki, az is eljön onnan, mert képtelen megbirkózni a különbségekkel. Mert megesik olykor, hogy náluk otthon a gyöngyösi állateledelboltban vásárolt malaceledel van ebédre. Krumplival. De ki érti meg ezt rajta meg a többi ugrain vagy halmajin kívül?

A mindenhonnan leírt, egyforma sorsra ítélt gyerekek tehetsége azonban így is felszínre juthat. A tanoda nyolc hónapig működött. Ketten tettek nyelvvizsgát németből. Táncosaik, zenészeik díjakat hoztak el különféle versenyekről, kis zongoristájuknak, Farkas Attilának még az idén kiadják az első CD-jét. Talán ennél is fontosabb, hogy a gyerekek szerették a tanodát. Az volt a jó benne, hogy a többieket és önmagukat más szerepben, más szituációban láthatták. Ami először lehetett mulatságos is, azután egyre inkább rájöttek, hogy versenyezni jó. Megtanulták, hogy a házi feladatot interneten keresztül is elküldhetik, a botladozó kicsikből meg versenytáncosok lettek.

Pusztai Attila jegyző szerint viszont "nem működött kellő hatásfokkal, kevés gyermek neveléséről gondoskodott. Az önkormányzatnak nem volt saját elképzelése, de a meglévő tantervről úgy ítéltük meg, hogy nem megfelelő. Eredményt nem láttunk, csak azt, hogy a gyerekek táncoltak. Az oktatók csak ültek havi nem kevés összegért, jó esetben is egy-két gyerekkel foglalkoztak. Igaz, volt angol-, németnyelvoktatás, hegedű-, zongora- és aerobikóra, matematikakorrepetálás is, de kevés ideig tartott. Az idei évre kértünk tőlük részletes szakmai-pénzügyi tervezetet, de a beadvány inkább ultimátumnak tűnt. Hangneme sértő, egyes részeiben pimasz hangú, és lelkiismeret-furdalásra akarta késztetni a képviselő-testületet - így a jegyző.

Kovács Bertalanné az általános iskolában és a tanodában is oktatott. Az önkormányzati támogatás megvonása után az iskolán kívüli munkájáért Kovács Bertalanné nem kap fizetést, ő azonban tovább viszi a csoportját: - Tizenöt éve oktatok táncot, bárhol folytatnám. A mai napig járunk a nem működő tanodába a gyerekekkel. Szerintem az is nagyon hiányzik nekik, hogy néha csak úgy spontán bejöjjenek, és elbeszélgessen velük valaki.

A versenytáncosokon kívül mások is tevékenykednek még "illegálisan". Hetente kétszer "rehab van". Megszervezték ugyanis, hogy a tanév kezdetétől ökölvívóedzéseket tartson egy gyöngyösi szakedző azoknak a kamaszoknak, akiknek gondjaik voltak-vannak drogokkal. Halmajiaknak és ugraiaknak is.

"Amerikának is megvoltak a maga problémái a különböző népcsoportokkal" - mondta Lawrence J. Kinley ezredes azon az ünnepségen, ahol többek között April H. Foley, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete is "Szebb Jövőért" Díjat kapott az Együtt Halmajugráért Roma-Magyar Egyesülettől. A civil szervezet a díjat azoknak ítéli oda évente, akik segítik a hátrányos helyzetű romák és nem romák előbbre jutását. Nem titkolt szándékuk volt fölhívni a figyelmet a Halmajugrai Szebb Jövőért Tanodára. A díjátadáson konkrét segítségről nem esett szó, ám "morális támogatást" ígért az ezredes. Az ünneplők ezek után megnézhették a tanoda diákjainak ünnepi műsorát. Voltak ott német üzletemberek a Mátrai Erőműtől, a szociális minisztérium is képviseltette magát, tévések, újságírók, na és a cigány gyerekek szülei. Halmajugra tágas kultúrházában hiába várt a képviselő-testület a polgármesterrel - őket nem tisztelte meg az ünneplő társaság. A rendezvény előtt a hivatal kikötése a civil szervezet felé az volt ugyanis, hogy csak külön-külön lehet ünnepséget tartani, nehogy valamiképp lejárassák a falut a szülők. Úgy is lett.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.