Feminista új hullám

Megérkeztek Magyarországra a "neofeministák". Elsősorban a társadalom kirekesztett rétegeivel, a progresszív baloldallal és a szakszervezetekkel akarnak szövetkezni.

Az Európai Feminista Kezdeményezésnek több mint húsz országban működik tagszervezete - immáron nálunk is. Az erősen baloldali szerveződést a napokban közel hatvan magánszemély és tizenkét civil szervezet hozta létre a Pallas Páholyban. A fővárosi helyszín ellenére a tagok többsége vidéken él, az alapítók közt szép számmal akadnak férfiak is.

A rendszerváltáskor alakult Feminista Hálózat régóta megszűnt létezni, az időközben létrejött - a feminizmust nevükben is vállaló - nőcsoportok keveset hallatják a hangjukat. Pedig a nők helyzetében nincs érzékelhető javulás: a foglalkoztatástól kezdve a döntéshozatalig az élet számos területén továbbra is hátrányban vannak.

Alföldi Andrea történész, az új egyesület társelnöke szerint kezdeményezésük annak a jele, hogy a feminizmus harmadik-negyedik nagy hullámaként végre Magyarországra is megérkeztek a "neofeministák". Az általuk elképzelt társadalomban, az úgynevezett ökoszociális piacgazdaságban fontos helyet kap - természetszerűleg a női emancipáció mellett - a zöldgondolat és a társadalmi szolidaritás. Különösen szoros kapcsolatokat szeretnének kiépíteni a perifériára szorított rétegek képviselőivel, a progresszív baloldallal és a szakszervezetekkel.

Az egyelőre bejegyzés alatt álló új feminista szervezet léte egyúttal válasz lehet Lévai Katalin szavaira. A szocialisták EP-képviselője tegnap a Parlamentben, egy nőkonferencia előtt méltatlannak minősítette, ahogyan Magyarországon ma a nők és férfiak esélyegyenlőségével foglalkoznak, illetve: ahogyan nem foglalkoznak. A politikus megjegyezte: feminizmusról már nem is mer beszélni, mert az mifelénk mintha teljesen megszűnt, kihalt volna...

Az említett parlamenti rendezvényen ("Nőkszava - közérdekű konzultáció közügyekről") a szociális helyzetről vagy például a környezetvédelemről szóló javaslatokat fogalmaztak meg a döntéshozók számára. Az előzetes konzultációk alapján kidolgozott indítványok több száz nő véleményét tükrözik: egyebek között családbarát munkahelyek és megfelelő gyermekellátó rendszer kialakítását, nagyobb szociális védelmet és esélyegyenlőséget szeretnének. A leginkább meglepő az, hogy a javaslatokban nincs semmi meglepő. A konferencia szervezői szerint ebből az látszik, hogy az ország különböző részein élő nők hasonlóan látják a helyzetüket és a problémáikat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.