Lapbírálat - nyilvánosan, a Bildnél

Európa legnagyobb példányszámú napilapja, a német Bild jövő hétfőtől egy hónapon át minden nap közzéteszi az újság hírportálján (bild.de) az előző napi számról készült lapbírálatot. Ismereteink szerint ez lesz az első eset, hogy valamely lap ilyen formában kitárulkozik közönsége előtt.

A Bild szerkesztőségében, mint egyébként a világ kisebb-nagyobb napilapjainak zömében, minden munkanap délelőttjén lapbírálatot tartanak: a szerkesztőség valamely munkatársa, esetleg egy meghívott - szakértő vagy politikus - vendég (a jegyzőkönyv számára is) elmondja, mit gondol az előző nap készített újságról. Jó légkörű szerkesztőségekben izgalmas, parázs viták bontakoznak ki a lapbírálatokon.

A Bildnél a kereken tízperces lapértékelést jövő hétfőtől egy hónapon át videóra rögzitík, és közzéteszik a Bild internetes hírportálján is, amivel a lapcsinálás történetében alighanem először fordul elő, hogy egy szerkesztőség megosztja közönségével a legintímebb belső dolgait. Arra, persze számítani lehet, hogy a kamera jelenléte és a nyilvánosság tudata óhatatlanul befolyásolni fogja a lapértékelő értekezlet résztvevőinek viselkedését, de talán nem annyira, hogy érdektelenségbe, netán unalomba torkolljon a kísérlet. Az első nyilvános bíráló Frank-Walter Steinmeier, szövetségi külügyminiszter, az SPD kancellárjelöltje lesz .

A bulvrálap főszerkesztője, Kai Diekmann arra számít, hogy a nyilvános lapbírálat önkritikusan és átláthatóan még közelebb viszi a szerkesztőséget az olvasóközönségéhez. Hasonlóan a régóta működő Bild-olvasók tanácsadótestületéhez, az új kísérlettel is azt kívánják demonstrálni, hogy a lap készítői magukat sem kímélik, ha arról van szó, miként válhatnak még jobbá - magyarázta egy nyilatkozatában a főszerszerkesztő.

(NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.