Ma egyeztet Fodor és Orbán

Újra tárgyalóasztalhoz ül ma délután Fodor Gábor és Orbán Viktor. Az SZDSZ elnöke megválasztása óta másodszor találkozik a Fidesz elnökével. Az első, június végi tárgyalásukon csak abban jutottak egyetértésre, hogy cselekvőképes kormányra van szükség. A Fidesz ezt az előre hozott választásokkal oldaná meg, a parlament feloszlatását azonban az SZDSZ az MSZP-vel hétfőn leszavazta. Kérdés tehát, miről tud még tárgyalni egymással a két párt.

Dávid Ibolya örül, hogy a liberális párt elnöke talált időpontot a naptárában egy találkozóra. - Ha csütörtökön Orbán Viktor és Fodor Gábor "kifejezi közös akaratát", hogy együtt akarnak kormányozni, és megneveznek egy közös, megfelelő tekintéllyel rendelkező miniszterelnök-jelöltet, emellett közös nevezőre jutnak egy program megalkotásában is, akkor akármilyen jelzővel illessék ezt a kormányt (polgári, konzervatív vagy szakértői), mi felelősen mérlegeljük majd, hogy ebben az esetben az ország kormányozhatósága az MDF-en múlik - nyilatkozta lapunknak Dávid Ibolya.

A tárgyalás előkészületeit szokatlan titkolódzás övezi az SZDSZ-ben. Az SZDSZ-delegációnak a tervek szerint tagja lesz Gulyás József, a párt országos tanácsának elnöke, Horn Gábor ügyvivő, valamint Kóka János frakcióvezető. A delegáció végső összetételéről, a konkrét tárgyalási menetrendről közvetlenül a találkozó előtt döntenek.

A fideszes delegáció is ma, az elnökségi ülésen határoz a tárgyalási stratégiáról. Az nem kérdéses szerintük, hogy az előre hozott választás a megoldás. Azt is tudják: a szabad demokraták "idő előtt nem kockáztatnak, meg akarnak erősödni". Valószínűleg ez is közrejátszik abban, hogy a Fidesz november 15-éhez, az adótörvények elfogadásának határidejéhez köti az Országgyűlés feloszlatását. A Fidesz abban bízik: az SZDSZ nem ellenezné, hogy legyen a "Megegyezésről" parlamenti szavazás - állítólag egy ilyen elképzelés az SZDSZ-ben is megfogalmazódott, de egyelőre nem erőltetik. Ha a parlamenti többség leszavazná a miniszterelnök cselekvési tervét, az felérne egy "bizalmatlansági" szavazással - vélik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.