A fiatalok pontosan tudják: kellenek a kapcsolatok

Mit tartanak a legfontosabbnak, mire vágynak, mit szeretnének elérni a közeli és a távoli jövőben a fiatalok? - ezekre a kérdésekre keresett választ egy kutatás. Kiderült: az individualistának tűnő korosztály biztos egzisztenciát és kiegyensúlyozott családi életet remél.

Az ember sorsának alakulása elsősorban saját magán múlik - állítja a Fanta Trendriport elkészítéséhez megkérdezett 14-25 évesek több mint háromnegyede - ezt a teljes magyar lakosság csupán 55 százaléka gondolja ugyanígy. A fiatalok jövőképének központjában rövid távon a buli és a pörgés, hosszú távon a jó munkahely és a biztos családi háttér szerepel. Ságvári Bence szociológus felméréséből az derül ki, hogy a mai fiataloknak alapvető élménye - szüleik helyzetével szembeállítva - az, hogy az élet minden területén csökkent a kiszámíthatóság. "Ma már egy diploma nem garancia semmire" - állítják.

Valamiféle nosztalgiával tekintenek az általuk csak a szülők, nagyszülők elbeszéléséből ismert régi világra, de tisztában vannak azzal, hogy lehetőségeik megsokszorozódtak, miközben folyamatosan jelen van a választás kényszere. A fiatalok tudják, hogy tanulásra, továbbképzésre és állandó fejlődésre lesz szükségük, miközben erős versenyben kell megállniuk a helyüket. A kutatás másik fontos megállapítása, hogy a korosztály inkább individualista, kevéssé hozzák lázba a közösségi értékek, de számukra is fontos a környezet védelme.

A materiális szemlélet mellett - a biztos egzisztencia és a fogyasztási javak megszerzése - legalább annyira fontos számukra a személyes, baráti kapcsolatok ápolása, a család és a szórakozás. A fiatalok nagyon is család- és barátcentrikusak. A családdal kapcsolatban általános az elképzelés, hogy annak megalapozásához biztos egzisztencia kell, ezért a gyermekvállalás és a házasság a harmincas életévekre tolódik ki.

A tinik fontosnak tartják a jó keresetet. Munkájuk fő célja az, hogy megteremthessék maguknak a megfelelő egzisztenciát. (A fiatalok 85 százaléka fontosnak tartja a jó fizetést.) De legalább ilyen hangsúlyos számukra az izgalom, az élvezetesség, és bár eltérő mértékben, de a kihívás is. Olyan munkahelyet szeretnének, amelyet nem veszthetnek el egyik pillanatról a másikra, de azt is tudják, hogy ez az elvárás ma nem reális. A sikeres karrier, a jó munkahely elérésében a fiatalok különösen fontos szerepet tulajdonítottak az ismerősöknek, a "jókor, jó helyen kihasználható kapcsolatoknak". Ugyanakkor ők is nagy arányban gyanakvók a sikeres emberekkel szemben. Bár maguk is gazdagságra és sikerre vágynak, úgy vélik, hogy akinek ez sikerül, sok esetben főként kapcsolatainak, illetve esetleg a "nem egyenes útnak" köszönheti eredményeit.

Kunsay Gyula orvos-pszichológus szerint a késő tinédzserkorra általában jellemző lázadás olyan társadalmak jellemzője, amelyek stabil értékrenddel bírnak. A mai és a közelmúlt Magyarországára nem ez a jellemző, ezért teljesen érthető, ha a fiatalok a lázadás helyett a siker lehetőségét keresik legintenzívebben. Ugyanakkor nehéz helyzetben vannak, hiszen azt is látják, hogy a siker megítélése sem egyértelmű.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.