Csaknem minden politikusnak javult a megítélése

Kezdődik a parlamenti ülésszak, újra fontos szerepet kapnak a frakcióvezetők. 

Közülük Navracsics Tibor áll a legjobban, 38 ponttal a mezőny első felében található. A Fidesz táborában eléggé kedvelt, ugyan a tőlük kapott pontszám (57-es) nem túl magas, de Orbán Viktor és Sólyom László után ő áll a harmadik helyen. Markáns megnyilatkozásai következtében viszont meglehetősen elutasított az MSZP hívei körében (25 pont), csak Kövér Lászlóval és Orbán Viktorral szemben hevesebbek a kormánypártiak ellenérzései.

Herényi Károly, Semjén Zsolt és Lendvai Ildikó valamivel lemarad Navracsicstól, előbbi 36, utóbbiak 35-35 pontosak. Értelemszerűen az ő megítélésükben is a párthovatartozás differenciál, de ennek mértéke eléggé eltérő. Legkevésbé az MDF frakcióvezetője osztja meg a politizáló közvéleményt. A szocialisták 40, a fideszesek 36 ponttal illetik, tehát a két térfélen alig különböznek a vele kapcsolatos vélemények. Legkevésbé a bizonytalanok körében népszerű, ott 32 pontos. A KDNP képviselőcsoportjának vezetőjét már jóval karakteresebben ítélik meg a választópolgárok: a saját oldalán 47, a másikon 26 pontot kapott. Még jelentősebbek az értékelésbeli különbségek Lendvai Ildikó esetében. Róla az MSZP-sek kifejezetten pozitívan nyilatkoznak: 60 pontos, körükben csupán hárman előzik meg. Az ellenzék számára nem igazán rokonszenves a szocialista frakcióvezető, 21 ponttal fejezték ki e véleményüket.

Az SZDSZ frakciójának élén álló Kóka János ugyan a lista sereghajtója, de a tavaszi mélypontról valamivel feljebb mozdult, jelenleg 23 pontos. Kóka alacsony népszerűségi mutatójának az oka, hogy az ellenzékiek körében - a magyar politikai viszonyok megszokott következményeként - tapasztalható markáns ellenérzéseket (18 pont) nem ellensúlyozza az MSZP táborának kedvező véleménye. A szocialisták körében ugyanis a volt szabad demokrata elnöknek nincsen nagy respektje, 31 ponttal illetik.

A parlamenti munka főszereplői közül a házelnök a leginkább népszerű. Szili Katalin ez évi megítélése rendkívül egyenletes, 45-47 pontja rendszerint a lista második-harmadik helyét jelenti számára. Az MSZP táborán belül 62 ponttal Gyurcsány Ferencet ő követi, a Fidesz szavazói között elért 37 pontjával pedig ő a legkedveltebb kormánypárti politikus. (Szonda Ipsos)

Az adatfelvétel ideje: 2008. augusztus 19-26.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.