Rénium prémiumáron

Három év alatt nyolcszorosára szökött fel a rénium ára a világpiacon. A példátlan árrobbanást a repülőgépmotor-gyártók váltották ki, akik - energiatakarékossági okokból - megduplázzák a rénium mennyiségét a turbinákban.

A fémek iránti kereslet felfutásának legnagyobb nyertese nem az arany, nem is a platina, hanem egy meglehetősen ismeretlen elem: a rénium. A periódusos rendszerben 75-ös rendszámon, Re vegyjellel szereplő fém ára három év leforgása alatt nyolcszorosára nőtt. A drágulás elsősorban egy másik árupiaci terméknek, a kőolajnak köszönhető. Az energiahordozók, s ezzel együtt az üzemanyagárak szárnyalása miatt előtérbe került a takarékosság, s ebben jut kulcsszerep a réniumnak: az ellenálló, magas olvadáspontú fém ötvözeteiből készül a turbinák lapátja s válik ezáltal hatékonyabbá az energiafelhasználás. A technológiát már húsz éve alkalmazzák, ám mérnökök nemrég kiderítették, hogy az eddigi 3 százalékos arány megduplázásával az eddigieknél is sokkal több hajtóanyagot lehetne megspórolni. És nem csak a polgári légi közlekedésben, hiszen a Pentagon is azt tervezi, hogy az új generációs vadászgépeit hatékonyabb motorokkal szereli fel.

Ám a hirtelen megnőtt kereslet bumerángként üthet vissza a piacra: a három nagy repülőgépmotor-gyártó, a Pratt & Whitney, a Rolls-Royce és a General Electric közül ez utóbbi már jelezte is, hogy alternatív megoldásokon gondolkodik a hihetetlenül megdrágult rénium kiváltására. A repülőgépgyártók az igényelt nagy mennyiség miatt közvetlenül az ércfeldolgozókkal tárgyalnak a beszerzésekről, emiatt viszont jóval kevesebb fém jut a szabadpiacra. Ez pedig újabb drágító tényező - jegyzi meg a Bloomberg.

A többi között manőverező robotrepülőgépek, erőművi berendezések és ólmozatlan benzin gyártásánál is használatos fémből pedig erősen limitált a felhozatal. A feldolgozók tavaly globálisan 49,5 tonna réniumot állítottak elő, két tonnával többet az előző évinél. A mennyiség 90 százaléka Chiléből, Kazahsztánból és az Egyesült Államokból származik, ahol különleges feldolgozókban szeparálják az értékes fémet - mondja Michael Magyar, az Amerikai Geológiai Szolgálat szakértője. Szerinte amíg új és meglehetősen költséges feldolgozók nem épülnek, jó befektetés marad a rénium. Ráadásul az idei ellátásban komoly zavart okoz az egyik legnagyobb feldolgozó, a lengyel KGHM kényszerű leállása.

A félszáz tonnás éves mennyiség az árutőzsdék ingerküszöbét nem éri el, ezért nem is színesítik kereskedési palettájukat a réniummal. Ez a szerencséje a réniumpiac "pápájának", Anthony Lipmann-nak, aki családi cégén keresztül 15 éve foglalkozik fémkereskedelemmel. A kisfémek nagykereskedője diszpróziumot, stronciumot, molibdént, indiumot árul, a réniummal csak "mellékesen" került kapcsolatba tíz évvel ezelőtt, amikor lengyel partnere megkérte, hogy szerezzen vevőt a réniumtartalmú ammónium-perhenát (APR) nevű vegyületre. Lipmann a japán Sumitomo fémfeldolgozónál kötött ki, amely kilónként 1200 dollárt fizetett az anyagért. A brit üzletember azonban nem a havi 5-10 kilós szállítmányokon gazdagodott meg. A kilencvenes évek közepén 300 dollárra esett a rénium szabadpiaci ára, s Lipmann egyik amerikai partnere nem vette át az árut, így az egy tonna rénium a nyakán maradt. Lipmann vagyona ebben feküdt, s csak keservesen, másfél év alatt tudott túladni a portékán. Ezalatt viszont mindent megtanult a fémkereskedelemről, s ő kezdett diktálni a piacon. Főként miután az APR-t tiszta réniummá alakíttatta német partnerével, s ezzel kezdett el kereskedni. A bolt olyan jól megy, hogy Lipmann-nak most éppen a "mindenevő" fedezeti alapokat kell elhessegetnie cége környékéről. A rénium kilójáért már 11 ezer dollárt kell adni, ez indokolja élénk érdeklődésüket. A Lipmann Walton 32 millió dolláros forgalmának 60 százalékát adta a rénium a júliussal zárult üzleti évben, miközben a nyereség triplájára, 1,9 millió dollárra hízott - és ez még csak a kezdet.

A repülőgépgyártás "éltető eleme"

Az 1925-ben felfedezett rénium "melléktermékként" többnyire réz és molibdén társaságában fordul elő ércekben. Az átmeneti fémek csoportjába tartozik. Olvadáspontja 3186 Celsius-fok, ennél csak a széné és a volfrámé magasabb. A tíz legdrágább fém közé sorolják. Magas sűrűségű, csak a platina, az irídium és az ozmium előzi meg e téren. Ötvözetei szupervezetők - írja a réniumról a Wikipédia. Legfontosabb felhasználási területe a repülőgépgyártás, egy-egy polgári célú repülő motorja 35 kilogramm réniumot tartalmaz.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.