Nincs mit eladni a bezárt nagy kórházakból

Alig talált értékesíthető eszközt a felszámoló hivatal a nemrég bezárt három országos egészségügyi intézetben. Az értékesebb műszerek szinte kivétel nélkül kórházi alapítványok tulajdonában voltak, s ezeket az alapítók, többnyire főorvosok, elvitték.

Legkésőbb a jövő hónap végéig jogi értelemben is lakat kerül a három bezárt országos egészségügyi intézetre: a Svábhegyi Gyermekkórházra, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetre, valamint az Országos Gyógyintézeti Központra. Az épületeket a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. értékesíti, az ingóságok és vagyonhoz kapcsolódó jogok az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézethez (EKI) kerültek. Azonban a hivatal szakemberei által az ingóságok értékesítéséből remélt több százmillió forint helyett, az első licit tanulsága szerint, be kell érni néhány tízmillió forinttal. Sőt, 4,5 milliárd forint téttel perek maradtak hátra.

A felszámolók számára az eljárás közben derült ki, hogy a nagyobb értékű eszközök nem állami tulajdonban vannak, hanem a kórházakban működő alapítványokhoz tartoznak. A három intézményben csaknem negyven, általában orvosok nevére bejegyzett alapítványt találtak, a legtöbbet az Országos Gyógyintézeti Központban. Az alapítványok vezetői távozásukkor magukkal vitték a műszereket is, amihez joguk volt, hiszen a papírok szerint nem közpénzből vették a gépeket.

Kárpáti Zsuzsa, az EKI főigazgatója elmondta, találtak arra is példát, hogy egy cég tartós bérleti szerződéssel digitális röntgent biztosított a kórháznak. A bérletért ugyan nem kellett fizetni az intézménynek, de a főorvos a kórház számlájára rendszeresen röntgen filmet vásárolt a cégtől. (Miközben a digitális röntgengéphez nincs szükség filmre.)

A hivatal vezetője szerint nem is olyan egyszerű felszámolni egy bezárt intézményt, párhuzamosan többféle folyamat zajlik. Például miközben több feljelentést tettek kerítésen át kilopott orvosi eszközök miatt, adatkezelési jogosítványt kellett szerezniük a bezárt kórházak betegdokumentációjának kezeléséhez.

Az adatvédelmi biztos útmutatása alapján valamennyi intézmény kórlapjainak digitális feldolgozása elkezdődött. Időben visszafelé haladnak, a betegek közvetlenül az intézményben (amíg még van ott valaki), illetve az ÁNTSZ kistérségi intézetein keresztül egy-két napon belül hozzájuthatnak kórlapjaikhoz. Az adatokat a taj szám és egyéb személyes azonosítók alapján tudják kikeresni. Az EKI főigazgatója elmondta, hogy az ingatlanok értékesítése sem lesz egyszerű. A lipótmezei intézet több épületében például lakók vannak, sőt a majdani tulajdonosnak örökös szolgalmi utat kell majd biztosítania, mert a telek közepén található a budai területek vízkészlettározója.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.