Kikódolva

Tudják mi az a TEÁOR? Higgyék el, semmit sem vesztettek, ha nem. Elég, ha annyit megjegyeznek róla, hogy egyike azoknak az életünket átszövő, bürokratikus elvárásoknak, amelyektől a vérnyomásunk nap mint nap az égbe megy. Olyan fölösleges feladat, amelyre ahelyett kényszerülünk, hogy inkább dolgoznánk vagy pihennénk. A TEÁOR-ról vállalkozók tízezrei is csak annyit tudnak biztosan, hogy most valamilyen rejtélyes okból meg kell változtatni, és ezért leszakítanak róluk néhány tízezer forintot. Valami uniós statisztikai átállás, egy szám megváltozik, de ennek az átírásához nekik ügyvéd kell.

Egy magyar vállalkozónak erre már a szeme sem rebben: mindig van valami értelmetlenség, ami miatt egy délelőttöt rostokol valahol, és a végén fizetni kell. Nem megyünk bele tönkre, túléljük, csak nem értjük. Lassan emészt, de idővel ettől is gyomorfekélyt lehet kapni.

Nem állíthatom, hogy Draskovics Tibor megdicsérésében különösebb rutint szereztem volna az elmúlt bő évtizedben, amióta fontos kormányzati pozíciókat tölt be. Most viszont mégiscsak be kell rajzolnom egy zöld baglyot az ellenőrzőjébe. A cégeket lázban tartó TEÁOR-kódok átírását ugyanis az ő minisztersége alatt sikerül úgy leegyszerűsíteni, hogy ezzel ne kényszerítsék fölösleges adminisztrációra és pénzkidobásra a vállalkozókat, akik alapvetően mégiscsak azért választottak maguknak tevékenységi kört, hogy azt végezzék, nem azért, hogy állandóan lepapírozzák. Akkor is, ha gyakran úgy érzik: a vállalkozás lényege nem a tevékenység, hanem annak adminisztrációja.

A statisztikai szempontból bizonyára nagyon fontos TEÁOR-kódok megváltoztatásáról eddig itthon azt hallgattuk, hogy ez másként nem lehetséges. Most viszont kiderült: lehet sokkal egyszerűbben is - úgy, hogy ne kelljen fölöslegesen ugráltatni a vállalkozásokat. Erre alighanem ugyanazok találtak módot Draskovics alatt, akiknek előtte nem sikerült. Most mégis tízezrek haragszanak rá. Az, aki már végigcsinálta a TEÁOR-átállás cégjogi procedúráját, beleállítja a kisbaltát az ajtófélfába, hiszen fölöslegesen fizetett, és pazarolta az idejét. Azoknak pedig, akik ezt eddig nem tették meg, már nem is kell.

Draskovics pechje, hogy nem lehet kiállnia a kormányszóvivőin, hogy ők túlbonyolították, de mi leegyszerűsítjük - ugyanis az ők is mi voltunk. Mondhatná persze, hogy a kormány ezt elszúrta, de most megpróbálja kijavítani. Csak ez nálunk nem szokás. Így viszont hiába dobja ki a más által a fészekbe tett záptojást, mégis olyan, mintha az övé lenne.

Bár az igazságügyi miniszternek mostanában inkább attól fő a feje, mit tegyen a tojásdobálók ellen, ebből a fajtából mindenki örömére ő is elhajíthatna még jó néhányat. Ha tudni akarja, melyiket, kérje meg bármelyik kisvállalkozót, írja le, mivel foglalkozik egy hónapban azon kívül, ami a TEÁOR szerinti tevékenységi köre. Meglenne a tojászáporra való.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.